Invață copilul să doarmă in pătuțul lui cu aceste 6 sfaturi

Invata copilul sa doarma in patutul lui cu aceste 6 sfaturi

Invață copilul să doarmă in pătuțul lui cu aceste 6 sfaturi

Este ora somnului si fetita ta refuza sa doarma in patutul ei. Ii propui atunci sa adoarma in patul vostru la fel cum face in fiecare seara. Odata adormita, o trasportati in patutul ei. De abia aveti timp sa adormiti si voi si o simtiti pe micuta venind si strecurandu-se usor in patul dvs. Iar?

→ Cand doarme copilul singur? Putem sa il invatam sa doarma in patutul sau? Iata niste sfaturi ...

Cand doarme copilul singur?

De ce insista sa doarma in patul parintilor?

De ce micutii insista uneori sa doarma cu parintii decat singuri in patutul lor?

Pentru a reusi sa adorma singuri in patul lor cand au 3-4 ani, micutii trebuie sa fie autonomi si de multe ori curajosi. La aceasta varsta, copilul crede usor ca monstrii din povesti sau chiar fantomele pot sa apara in timpul noptii. A dormi deci departe de parinti este deci un risc real: ‘raii’ care il viziteaza au mai multe sanse sa se lege de el...De cititi Spray-ul impotriva monstrilor, in sfarsit avem reteta

A merge si a dormi cu parintii este un mijloc pentru micut de a se pune in securitate caci el crede ca acestia din urma au toate puterile si forta necesara pentru a se lupta cu ‘raii’.

Motivele penru care copilul vrea sa doarma alaturi de mami si tati

O chestiune de securitate si supraveghere :)

Pentru alti copii este mai mult o chestiune de securitate afectiva. Copilul se teme ca parintele pleaca in timpul noptii sau pleca foarte devreme la servici fara ca el sa-l poata vedea. Atunci el simte nevoia de a se lipi de acesta pentru ai supraveghea cele mai mici miscari. Este adesea cazul copiilor ai caror parinti muncesc dupa un orar care nu coincide cu cel al copiilor. (ex: orar variabil, de noapte).

Pentru alti copii este mai degraba teama de a vedea pe altcineva ca-i stirbeste de o parte din atentia si afectiunea parintelui. Anumiti copii dovedesc astfel o anume gelozie cu privire la partener si sunt tentati sa se faca prezenti in pat pentru ai impiedica sa petreaca momente agreabile impreuna. Ei vor de multe ori sa monopolizeze afectiunea si atentia parintelui. Acesti copii au adesea reactii de a pune mii de intrebari parintilor odata ce acestia s-au culcat.

Obiceiurile de somn oricare ar fi ele se inscriu in viata copilului si devin un element de securiate foarte important. A dezobisnui copilul de aceste obiceiuri pentru a-l incita sa devina mai autonom este adesea foarte dificil. Daca copilul este obisnuit sa adoarma cu nasul in parul mamei si cand nu mai poate face asta, daca vrebuie sa schimbe patul si sa doarma intr-o camera diferita, el va risca sa aiba dificultate in a adormi.

Copilul poate in aceeasi masura sa se simta respins, exclus din patul conjugal sau speria ‘de toti raii" care-l asteapta in camera lui. El poate riposta prin plansete sau prin urlete motivand ca nu poate adormi si de a insista sa revina in patul parintilor. 

Adaptarea se face prin antrenament

Pentru a se adapta copilul trebuie sa gaseasca alte puncte de reper pentru a putea adormi. Unii copii isi creaza o lume imaginara cu jucariile lor plasate strategic in patul lui. Ei pot inventa ca patutul lor este cuibul lor de fulgi, sau vaporul lor zburator sau norisorul lor roz. Ei isi creaza astfel o lume imaginara care favorizeaza apararea si sentimentul de a fi in securitate fara a avea nevoie de mama sau tata pentru a adormi.

Invata copilul sa doarma singur: 6 sfaturi esentiale 

1. Explicati copilului de ce este de preferat sa doarma in patutul lui.

Spuneti-i ca il gasiti destul de mare acum ptr a dormi singurel in patutul lui si sa stiti ca este in stare s-o faca. Important este ca el sa simta ca dvs sunteti ferma in aceasta dorinta de schimbare. Puteti sa-i spuneti de asemenea ca aveti chef sa dormiti singur si ca doar cu sotul doriti sa impartiti patul. Din contra, evitati sa instaurati acest obicei daca un nou partener tocmai a venit sa traiasca cu dvs.

Copilul ar putea sa se simta ranit de catre acesta si poate sa-l faca sa nutreasca sentimente negative la randul sau. A dormi cu copilul v-a permis sa nu va simtiti singur. Daca acesta este cazul, a-l obisnui sa doarma singur in patul lui va va cere de asemenea efort dar spuneti-i ca este bine pentru autonomia lui. Ati putea sa faceti aceasta tranzitie treptat incepand prin a duce copilul sa doarma in aceeasi camera cu dvs dar in alt pat.

2. Ajutati-va copilul sa-si dezvolte bune obiceiuri de a dormi.

Daca copilul este obisnuit sa adoarma langa dvs. sau in patul dvs., duceti-l treptat sa adorrma in patul sau. Puteti sa ramaneti langa el pentru a-l linisti, dar ca sa invete sa adoarma singur, iesiti din camera inainte ca el sa fie complet adormit. Daca va striga, repetati mereu acelasi ritual: urati-i ‘noapte buna", sarutati-l si iesiti din camera. Faceti in asa fel incat sa actionati mereu in aceeasi maniera si sa-i faceti ‘vizite’ din ce in ce mai scurte.

Daca asta se intampla de multe ori scurtati din ce in ce mai mult lungimea vizitei in camera lui. Daca ii permiteti sa doarma in patul dvs. , in bratele dvs., sau cu prezenta dvs. alaturi, atunci el va va cere mereu acelasi lucru ca sa adoarma si vi-l va cere si-n timpul noptii daca se va trezi.

3. Fiti increzator si constant

Aveti incredere in capacitatea copilui dvs de a adormi singur in patututl lui. Se va intampla cu siguranta daca veti repeta mereu aceleasi obiceiuri. Este normal ca el sa reziste schimbarilor pe care dvs vreti sa i le impuneti, primele nopti pot fi dificile, el se poate opune, face crize si sa refuze sa doarma. Daca se ridica din pat pentru a veni la dvs. fiti constant, ramanand calm si dulce, si duceti-l intotdeauna in patutul sau.

A doua zi, copilul va fi poate mai obosit si mai posomorat(si dvs la fel) dar nu derogati noile obiceiuri. Noptile se vor termina prin a deveni linistite si atat copilul cat si dvs. veti iesi invingatori.

Copii se vor obisnui mai usor cu obiceiurile de a dormi daca acestea sunt constante .(ex: usa deschisa, veioza, jucarii..e.tc)chiar si atunci cand copilul este bolnav evitati sa dormiti cu el caci riscati sa readuceti vechea obisnuinta.

4. Linistiti copilul in ceea ce priveste temerile sale

Gasiti-va timp sa-l ascultati ceea ce-l sperie. Linistiti-l cu faptul ca sunteti present in casa. Spuneti-i ca sunteti in bucatarie sau sufragerie , ca o sa mergeti curand sa va culcati si ca veti fi acolo atunci cand se va trezi. Calmati-l spunandu-i ca daca are nevoie de dvs. o sa-l auziti cand va va striga.

Daca nu-i place cand e intuneric puteti sa-i duceti in camera o veioza. Daca ii e frica de monstrii spuneti-i ca acestia nu exista ca nu-i vedeti si ca sa-l convingeti de asta puteti sa verificati impreuna in sifonier sau dedesubtul patului .Puteti de asemena desena juncandu-va un urs magic care ca indeparta toti monstrii din noapte.

5. Creati momente tandre inainte si dupa culcare

Petreceti un timp frumos si linistiti-va copilul inaintea somnului alintandu-l, schimband cuvinte dulci. Faceti in asa fel incat timpul dinaintea somnului sa fie unul placut si privilegiat cand povestim tot ce am facut ziua, sau povestindu-i ceea ce va avea de facut a doua zi. Momentele tandre ale diminetii au de asemenea importanta lor.

Permiteti-i copilului sa vina la dvs in camera cand se trezeste. Aceasta ii va da sentimentul ca are un loc bine stabilit pe langa dvs. si ca desi doarme in timpul noptii departe de dvs. el poate veni dimineata pentru a va juca impreuna. Pentru a-l invata ceea ce inseamna intimitate invatati-l sa bata la usa si sa asteapte permisiunea dvs. inainte de a intra.

6. Adoptati un ritual de culcare

Acest ritual este adesea elementul determinanat al unei nopti de somn linistite. Aceleasi actiuni seara de seara de dinainte de culcare il vor ajuta pe micut sa inteleaga ca acestea il vor pregati ca sa doarma mai bine.(ex: baie, spaltul dintilor, si apoi felul in care se aseaza in patut, de a se inveli si de a-si strange jucaria in brate. Toate aceste obiceiuri il vor ajuta pe micut sa-si gaseasca o anumita securitate si sa-l determine sa adoarma.

► Citeste in continuare 19 Motive pentru care copiii adorm greu

Despre somnul copilului, merita stiut:

10 lucruri de stiut despre somnul copilului tau
Cand copilul are cosmaruri: legatura intre anxietate si metodele de educatie primite
Somnul bebelusului si copilului: Asteptari realiste de la nastere pana la 5 ani 

Frica copilului - o stare normala a copilariei

Frica copilului este un amestec de nelinisti si fobii. Neavand nici experienta si nici puterea noastra de gandire, temerile si fricile copiilor ni se par adesea stranii sau lipsite de fundament: toate obiectele, chiar si cele mai inofensive, pot fi pentru ei sursa de frica (in primii 5 ani de viata).

Nimic insa nu este anormal in aceste manifestari izvorate din nelinisti irationale si specifice fiintei umane in scopul descoperirii instinctuale a lumii. Cele mai curente temeri instinctive sunt: fobiile de singuratate, de intuneric, de persoane straine si de animale.
Frica de intuneric

Frica de intuneric este, in mod cert, cea mai raspandita si nu se poate ascunde (fobia noptii, a spatiilor sumbre, a spatiilor disimulate citeste mai departe despre frica copilului aici.

 Citeste neaparat si: Spray-ul impotriva monstrilor, in sfarsit avem reteta

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

 Forum dedicat psihologiei copilului

 Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.

autor: Desprecopii.com,
Referinte: Jurnal de pediatrie american
Toate drepturile rezervate, Desprecopii.com 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 9 comentarii

  1. daniela
    danielatrimis la 6/11/2013

    Fetita noastra are aproape 3 ani si doarme singura de la trei luni, intai in patut si apoi in patul ei din camera alaturata noua. Nu a dormit cu noi in camera(nu in pat) decat trei luni pana am fost siguri ca nu se inneaca in somn,dupa care am mutat-o separat si suntem foarte incantati de decizia luata. Chiar mai mult, cam de doua-trei ori pe an cand suntem plecati in concedii sau week-end-uri si nu avem posibilitatea sa o culcam separat se supara si se foieste toata noaptea si nu dormim bine niciunul dintre noi.Si noi ne lovim de bune si rele, de rasfaturi si neintelegeri dar suntem pe cale sa avem al doilea copil (adica pot spune ca avem oaresce experienta) si copilul este asa cum noi il educam si cum il formam... ei au o capacitate imensa de formare si receptionare de informatii(nu stiu daca m-am exprimat chiar ok) asa ca receptioneaza ceea ce noi il invatam si apoi ne trezim pe la nu stiu ce varsta ca nu ne asculta copilul sau ca nu face ca noi... face asa cum l-am invatat....

    Raspunde la acest comentariu
  2. cristiana baboi
    cristiana baboitrimis la 20/2/2012

    va rog sa ma sfatuiti ce sa fac sa i-mi ajut fetita de 5 ani ca in ultimul timp nu vrea sa doama singurapt ca ii este frica.plange f mult si ii este frica si de animale.......se vede ca sufera si nu stiu cum sa o ajut

    Raspunde la acest comentariu
  3. ramona
    ramonatrimis la 22/12/2011

    fetita mea are 4ani jumate si doarme singura de la 2 ani si 9 luni pt ca i-am amenajat cam ei si oricum eram gravida in 4 luni si patutul este al fratiorului acum,la inceput ma puneam cu ea pana adormea si apoi plecam in dormitor,asta a durat cateva luni acum doarme fara probleme iar fratiorul ei doarme inca in patut cu noi in dormitor,nu i-am culcat cu noi in pat doar in unele cazuri mai faceam cate o exceptie

    Raspunde la acest comentariu
  4. ami32
    ami32trimis la 8/12/2011

    alexandru are 2 ani si o luna, din ziua in care am ajuns acasa a dormit numai in patutul lui, exceptand zilele si nopttile cand dormea la mamaie, dar de la 1 an si ceva i l-am prezentat pe prietenul si colegul sau de patut, un ursuloi care era la inceput mai mare decat el.s-a obisnuit sa doarma cu el, acum adorme destul de greu fara companionul sau. dar ce este mai important, cred eu, este faptul ca atuci cand ii este somn se duce singur in patut si se culca sau il scoate pe prietenul sau pe care il tavaleste pe jos sau unde are chef sa stea, si adoarme invelit de ursuloi sau cu acesta pe post de perna.

    Raspunde la acest comentariu
  5. corina
    corinatrimis la 12/7/2005

    Baietelul mu de 5 ani a dormit pana acum in permanenta cu cineva alturi de el: cu mami, cu mami si cu tati sau cu buni. Ne-am mutat de curand si i-am facut camera lui, dar pana acum am dormit eu cu el noaptea. Nu stiu cum si cat va dura, dar sper sa reusesc sa-l conving sa doarma singur.

    Raspunde la acest comentariu
  6. STELUTA
    STELUTAtrimis la 4/2/2005

    eu cred ca toate detalile pe care ni le-ati oferit sant foarte bune si am sa incerc si eu .am un baetel de 3 si jumatate si as vrea sa il dezobisnuesc sa mai doarma cu mine pentru ca de cand sa nascut dorm numai cu el,iar sotul meu doarme singur in alt dormitor si cred ca a venit timpul sa mai dorm si eu impreuna cu sotul meu.dvr ce credeti?

    Raspunde la acest comentariu
  7. romy
    romytrimis la 2/8/2004

    bebe adormea seara linistit in brate, apoi era pus in patut, unde nimic nu-l trezea pana dimineata. de ceva timp, refuza cu indarjire patutul, se trezeste de "parca ar fi in mijlocul padurii", plange si refuza sa mai doarma! ajutor!

    Raspunde la acest comentariu
  8. romy
    romytrimis la 2/8/2004

    bebe adormea seara linistit in brate, apoi era pus in patut, unde nimic nu-l trezea pana dimineata. de ceva timp, refuza cu indarjire patutul, se trezeste de "parca ar fi in mijlocul padurii", plange si refuza sa mai doarma! dimineata se trezeste plangand! ps ajutor!are un an si un pic

    Raspunde la acest comentariu
  9. mihaela
    mihaelatrimis la 16/7/2004

    Am un baietel de 3 anisori si inca doarme cu mine in pat, suntem disperati, am incercat toate metodele duhului blandetii, fara succes insa... ceva sugestii sau sfaturi aveti????

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII