Nou: Masuri de protectie a maternitatii in Romania

Nou: Masuri de protectie a maternitatii in Romania

Nou: Masuri de protectie a maternitatii in Romania

Desprecopii.com a fost informat de catre Ministerul Muncii de catre o masura legala menita sa protejeze maternitatea in Romania. Potrivit unei unei Ordonante de Urgenta privind protectia maternitatii la locul de munca, angajatorii romani nu mai au voie sa concedieze o femeie gravida sau aflata in timpul unei forme de concediu de maternitate decat din motive economice precum restructurarea postului sau falimentul firmei, potrivit.

Ministrul Muncii, Elena Dumitru, a prezentat, pe data de 14 Octombrie 2003, intr-o conferinta de presa, toate prevederile acestui act normativ adoptat recent de Executiv.

Ce aduce nou aceasta Ordonanta?

Astfel, potrivit Ordonantei, angajatorul este obligat sa "pastreze confidentialitatea asupra starii de graviditate a angajatei" si nu va divulga acest secret in fata celorlalti angajati decat cu acordul scris al femeii in cauza. Totodata, noua lege instituie obligativitatea asigurarii unor conditii de munca prin care sa nu le fie afectate sanatatea sau securitatea. 

In cazul in care - din diferite motive, insa conform legii - angajatorul nici nu le poate modifica conditiile de munca si nici nu le poate muta intr-un alt mediu, gravidele sau proaspetele mame pot primi concediu de risc maternal pe o perioada care nu poate depasi 120 de zile. In aceasta perioada, femeia va avea un venit de trei sferturi din media salariilor din ultimele zece luni.

Noutatea acestei Ordonante este ca instituie si pedepse pentru angajatori, stipulate clar. Asadar, patronii firmelor care nu respecta aceste prevederi vor plati amenzi cuprinse intre 25 si o suta de milioane de lei, in functie de ilegalitatea reclamata. Noul act normativ va intra in vigoare la 90 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, timp in care Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) va elabora normele metodologice de aplicare ale legii.

Alocatia pentru cresterea copilului cu varsta de pana la doi ani va fi acordata de la Bugetul de stat si nu de la Bugetul asigurarilor sociale de stat, conform unei propuneri a Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MSSF) a informat marti, ministrul muncii, Elena Dumitru. Noua masura a MMSSF face parte din procesul de reformare a sistemului de pensii care va fi aplicata din 2005, cu scopul de a externaliza unele prestatii nespecifice acestui sistem.

In prezent, alocatia pentru cresterea copiilor de pana la doi ani este platita prin Bugetul asigurarilor sociale de stat, In cuantum de 85 la suta din media veniturilor realizate în ultimele 6 luni, urmand ca de la 1 ianuarie 2004 sa fie 85 la suta din salariul mediu brut pe economie.

www.desprecopii.com - stire publicata la 14 Octombrie 2003

Mai cititi pe site-ul nostru:

 

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
Sarcina pe saptamani
01 » 02 » 03 » 04 » 05 »
06 » 07 » 08 » 09 » 10 »
11 » 12 » 13 » 14 » 15 »
16 » 17 » 18 » 19 » 20 »
21 » 22 » 23 » 24 » 25 »
26 » 27 » 28 » 29 » 30 »
31 » 32 » 33 » 34 » 35 »
36 » 37 » 38 » 39 » 40 »
Mai cititi
forumuri specializate Forumuri specializate
 • Forumul Odisea Sarcinii
  Odiseea sarcinii in 40 de saptamani

  Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

 • Nasterea unei Stele
  Nasterea unei Stele

  Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite la maxima intensitate.

 • Clinica DC
  Clinica DC

  Forumul de probleme medicale unde medicii ne raspund. Medici, spitale, evaluari.5 comentarii din 50
Trimis de RADU LIVIA

natalitatea ar trebui incurajata mai mult ptr ca populatia e prea imbatranita si curind vom fi dominati ca numar de romi

Trimis de angi bihor

Mamicile care nasc dupa 30~35 de ani primesc o suma de 30~60 mil. lei la nastere ? Daca da , de unde ii primesc .

Trimis de cristi

cati ani este perioada de timp a concediului de maternitate? se poate cere concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la virsta de 7 ani ?

Trimis de beatrice

cine plateste indemnizatia de crestere a copilului timp de 2 ani:statul sau firma unde ai lucrat?

Trimis de Ghimis Adina

Am nascut in noiembrie 2004,nu am fost angajata pana in ianuarie 2005,dar am terminat facultatea si am luat licenta in septembrie 2004.Am inteles ca pot beneficia de CIC si de indemnizatie citind legea 19 din 2000 art.38(anii de facultate se asimileaza ca perioada contributiva la CAS,conditia fiind terminarea studiilor)Am dreptate?

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.