Antibioticele si cancerul de san

Antibioticele si cancerul de san

Antibioticele si cancerul de san

Femeile care folosesc multe antibiotice se confrunta cu un risc marit de cancer la san, sugereaza cercetatorii. Oamenii de stiinta au urmarit evolutia a peste 10000 de femei, timp de 17 ani. In cadrul studiului, cele care au luat antibiotice timp de peste 500 de zile se confruntau cu un risc dublu fata de cele care nu au luat antibiotice. Studiul, condus de cercetatorii de la Group Health Cooperative din Seattle, a fost publicat in Journal of the American Medical Association. Desprecopii.com va prezinta un articol recent publicat pe site-ul BBC.

Preocuparea privind abuzul de antibiotice

Femeile care folosesc multe antibiotice se confrunta cu un risc marit de cancer la san, sugereaza cercetatorii. Oamenii de stiinta au urmarit evolutia a peste 10000 de femei, timp de 17 ani. In cadrul studiului, cele care au luat antibiotice timp de peste 500 de zile se confruntau cu un risc dublu fata de cele care nu au luat antibiotice. Studiul, condus de cercetatorii de la Group Health Cooperative din Seattle, a fost publicat in Journal of the American Medical Association.

Femeile nu ar trebui sa renunte la antibiotice daca medicii lor de familie le considera necesare.

Dr Michelle Barclay:
Riscul a fost mai mic in cazul femeilor care au luat mai putine antibiotice. Dar chiar si femeile carora le-au fost prescrise antibiotice de mai putin de 25 de ori in perioada de 17 ani sunt supuse unui risc crescut. Probabilitatea de a se imbolnavi de cancer la san este o data si jumatate mai mare decat in cazul celor care nu au luat antibiotice.

Dr. Christine Velicer, cercetator-sef, declara ca a fost necesara mai multa munca pentru a evalua daca riscul crescut este datorat chiar antibioticelor.
Este posibil ca in organismul femeilor care iau multe antibiotice sa se produca alte procese – cum ar fi un raspuns imun slab sau un dezechilibru hormonal – ceea ce poate reprezenta o cauza secundara a cancerului de san.
Dr Velicer considera ca femeile care nu iau antibiotice pot avea o stare de sanatate generala mai buna, deci este mai putin probabil sa se imbolnaveasca de cancer la san, la fel cum este putin probabil sa faca alte boli.
Aceste medicamente sunt o cauza potentiala pentru unele – dar, probabil, nu pentru toate – situatiile de risc crescut de cancer la san pe care le-am constatat la femeile care iau antibiotice.

Dr John Potter, de la Fred Hutchinson Cancer Research Center, a lucrat si el la acest studiu.
El declara ca este mult prea devreme sa acuzam atibioticele ca maresc riscul imbolnavirii de cancer – si a subliniat ca aceste medicamente au inca un rol important in tratamentul infectiilor.
Totusi, el a mai subliniat si faptul ca dezvaluie o asociere intre cancerul de san si o gama larga de antibiotice.

Teoriile

Exista variate teorii despre modul in care antibioticele pot mari riscul de cancer la san.
Una dintre ele este faptul ca antibioticele afecteaza bacteriile din intestin, intervenind in metabolismul anumitor alimente, despre care se stie ca apara organismul impotriva cancerului de san.
Altele se concentreaza asupra impactului antibioticelor asupra raspunsului imun si inflamator al organismului.

Dr Michelle Barclay, de la organizatia de caritate Breakthrough Breast Cancer, declara: Cancerul de san este o maladie enorm de complexa si inca nu-i cunoastem toate cauzele. Pot exista multi factori care maresc riscul de cancer la san al unei femei, iar acest studiu ofera o tema de gandire. Totusi, rezultatele trebuie interpretate cu atentie, deoarece motivul administrarii antibioticelor poate fi chiar factorul de risc, nu medicamentele. Femeile nu trebuie sa fie descurajate sa ia antibiotice daca medicii lor considera ca sunt necesare.

Cancerul de san este cel mai frecvent tip de cancer la femeile din intreaga lume.

Nota traducatorului:

Nu voi incerca sa ascund rezerva mea cu privire la antibiotice si mai ales la folosirea lor abuziva. Cred ca acest material, inainte de a arunca o noua lumina negativa asupra medicamentelor menţionate, ar trebui sa fie pentru toti o tema de gandire asupra aspectelor intunecate pe care nu le cunoastem (inca), poate si fiindca suntem prea orbiti de aspectele bune ale situatiei. Da, antibioticele au un rol esential în evoluţia medicinei; da, sunt arme extraordinare impotriva unor situatii grave, dar trebuie folosite cu grija si atentie, ca toate medicamentele.

Traducator si editor: Danis, membra a clubului Desprecopii,
sursa articolului - BBC.com 2004

Mai cititi pe Desprecopii.com:

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate
 • In unul sau n doi, mergem ai departe
  In unul sau in doi... mergem mai departe!

  Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!

 • La Bucatarie
  La Bucatarie

  Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Bucatarii si bucataresele au cuvantul!

 • Ajutor umanitar

  Esenta comunitatii noastre este oferirea ajutorului celor care trec prin momente grele. Nu uita ca si tu poti face un bine.

 • Forumul General

  Sufrageria Comunitatii DC. Aici ne intalnim, ne prezentam si sporavaim despre orice.Vii?

 • Clinica Virtuala DC

  Consultanta medicala online.


Ultimile 2 comentarii
Trimis de cleo78

se omite un lucru.Un organism bolnavicios, o imunitate slabita, se va imbolnavi periodic, si unele infectii chiar au nevoie de antibiotice. Cred ca pers. cu imunitatea la pamant au predispozitia catre cancer, si nu neaparat antibioticele. Faptul ca e nevoie de antibiotice, este un prim semnal de alarma..

Trimis de rocher

Antibioticele scad imunitatea organismului dar nu sunt pe primul loc in dezvoltarea unui anumit tip de cancer.Referitor la cancerul de sin eu cred ca orice femeie dupa 30 de ani sa-si faca pe linga investigatiile anuale si o mamografie.Va dormi mai linistita.

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.