Posesivitatea, un dusman al fericirii in cuplu

Posesivitatea, un dusman al fericirii in cuplu

Posesivitatea, un dusman al fericirii in cuplu

  • Esti posesiva? Posesivitatea este, la prima vedere, o notiune destul de abstracta pe care nu foarte multe persoane se simt in stare sa si-o asume deschis. Cu toate acestea, cati dintre noi nu au fost macar o data subjugati de posesivitate? Va suna cunoscut replici precum...
Esti posesiva? Posesivitatea este, la prima vedere, o notiune destul de abstracta pe care nu foarte multe persoane se simt in stare sa si-o asume deschis. Cu toate acestea, cati dintre noi nu au fost macar o data subjugati de posesivitate? 

Va suna cunoscut replici precum...

" O iau razna cand partenerul meu se uita dupa alta femeie. Am incredere totala in el si totusi nu inteleg de ce simt furia asta. "

" Partenera mea petrece prea mult timp cu prietenele ei si cu familia ei. Ce inseamna sa fim un cuplu daca ea e mereu plecata? "

" Sotia mea vrea sa isi reia studiile, acum cand copiii sunt mari. Daca nu are nevoie sa mearga la serviciu, nu inteleg de ce are nevoie sa isi reia studiile. Asta ii va ocupa prea mult timp. "

" Partenerul meu pleaca mereu in delegatie in afara orasului. E un lucru care ma scoate din sarite. Eu pe ce loc ma aflu? "

" Ador sa dansez, insa partenerului meu nu ii place dansul. Nu inteleg de ce se supara daca dansez cu altcineva, chiar si cu o alta femeie. "

Mai cititi:

Cu mici variatii, aceste replici fac parte din recuzita clasica a problemelor pe care le ridica posesivitatea in cuplu. Ce se ascunde insa in spatele acestui cuvant sofisticat? Posesivitatea este o consecinta directa a abandonului de sine, care conduce in primul rand la nesiguranta. O persoana devine posesiva atunci cand simte nevoia ca partenerul sau sa compenseze golul interior si nesiguranta create de abandonul de sine.

Daca esti o persoana posesiva...

Atunci probabil ca ai impresia ca e de datoria partenerului sa iti daruiasca siguranta si iubire. Total fals! De ce? Pentru ca oricat timp ar petrece cu tine, oricat de mult te-ar iubi si chiar daca nu ar arunca nici macar o privire altei persoane, tot ai simti nesiguranta. Si asta ar putea avea alte consecinte la fel de grave... cum ar fi sa iti ignori propriile sentimente, sa te judeci prea aspru, sa devii dependent de automedicatie, sa ii faci pe altii responsabili de propriile sentimente etc.

Aflati totul despre:

Imagineaza-ti ca ai un copil pe care il ignori mereu, pe care il judeci, pe care il tratezi cu medicamente si pe care il pasezi mereu altora. Cum s-ar simti? Cand te abandonezi pe tine, iti abandonezi copilul care inca supravietuieste in propria fiinta si asta iti da un sentiment de nesiguranta pe care nimeni nu ti-l poate sterge. In timp ce afectiunea partenerului este o solutie de moment, cauza reala a posesivitatii se afla dincolo de ideea de cuplu in sine. Ea tine exclusiv de propria persoana si nu poate fi indepartata decat prin intelegerea profunda a fenomenului.

Daca esti victima posesivitatii partenerului...

Te simti responsabil pentru nesiguranta partenerului si crezi ca e de datoria ta sa il faci sa se simta in siguranta? Renunti la propriile placeri doar pentru ca iti este frica sa nu iti superi partenerul? Faci ceea ce iti doresti, dar iti minti partenerul in aceasta privinta?  Daca raspunsul la oricare dintre aceste intrebari este  Da! , atunci esti in mod cert victima posesivitatii partenerului tau si nu faci decat sa contribui la dezvoltarea acesteia.  A avea grija sa ii asiguri partenerului acest fals confort de care pretinde ca are nevoie nu face decat perpetueze problema la nesfarsit. Ce e de facut in astfel de situatii? Putina iubire de sine, fara a ajunge la egoism, este, poate, solutia cea mai buna. Daca ai grija de copilul care inca traieste in tine, vei intelege ca nici incercarea de a avea grija de frustrarile partenerului si nici aceea de a-i modela comportamentul in functie de propriile dorinte nu sunt benefice unei relatii. Poti deveni, in schimb, un model pozitiv pentru fiinta pe care o iubesti, atunci cand ii arati ce inseamna cu adevarat sa iti pese. Si pentru a face asta este important sa accepti ca indiferent cat de iubitor esti si cat de mult daruiesti celuilalt, acesta se va vindeca de posesivitate doar in clipa in care va invata sa se iubeasca pe sine.

Despre relatie si dragoste, va recomandam sa cititi

autor: redactoror Desprecopii.com A.G. , Toate drepturile rezervate (c) 2011 

 Ultimele 10 dosare din dulapul cu dosare intime:

 Comunitate - Forum recomandat

 In unul sau in doi... mergem mai departe!
Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!

Relatie

Cu capul limpede

Sex

Chip frumos


 

Comunitatea Desprecopii

Toate Forumurile

Peste 200.000 de membri inregistrati!

Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: Posesivitatea, un dusman al fericirii in cuplu.

intrebari

Intrebari si raspunsuri

Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!

Forumuri Recomandate

PARENTING - sau despre meseria de parinte

PARENTING - sau despre meseria de parinte

Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.
Discutii generale

Discutii generale

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
Discutii generale

Discutii generale

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
Familia Verde

Familia Verde

Vrem sa ne aparam familia de asediul poluarii, si chimicalelor. Iubim natura si vrem sa traim cat mai natural putem. Pentru mai mult verde.

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII