Posesivitatea, un dusman al fericirii in cuplu

Posesivitatea, un dusman al fericirii in cuplu

Posesivitatea, un dusman al fericirii in cuplu

Esti posesiva? Posesivitatea este, la prima vedere, o notiune destul de abstracta pe care nu foarte multe persoane se simt in stare sa si-o asume deschis.

 

Cu toate acestea, cati dintre noi nu au fost macar o data subjugati de posesivitate? Va suna cunoscut replici precum...

- vei citi:
Va suna cunoscut replici precum...
Daca esti o persoana posesiva...
Daca esti victima posesivitatii partenerului...

Va suna cunoscut replici precum...

"O iau razna cand partenerul meu se uita dupa alta femeie. Am incredere totala in el si totusi nu inteleg de ce simt furia asta."
"Partenera mea petrece prea mult timp cu prietenele ei si cu familia ei. Ce inseamna sa fim un cuplu daca ea e mereu plecata?"
"Sotia mea vrea sa isi reia studiile, acum cand copiii sunt mari. Daca nu are nevoie sa mearga la serviciu, nu inteleg de ce are nevoie sa isi reia studiile. Asta ii va ocupa prea mult timp."
" Partenerul meu pleaca mereu in delegatie in afara orasului. E un lucru care ma scoate din sarite. Eu pe ce loc ma aflu?"
"Ador sa dansez, insa partenerului meu nu ii place dansul. Nu inteleg de ce se supara daca dansez cu altcineva, chiar si cu o alta femeie."

Cu mici variatii, aceste replici fac parte din recuzita clasica a problemelor pe care le ridica posesivitatea in cuplu. Ce se ascunde insa in spatele acestui cuvant sofisticat? Posesivitatea este o consecinta directa a abandonului de sine, care conduce in primul rand la nesiguranta. O persoana devine posesiva atunci cand simte nevoia ca partenerul sau sa compenseze golul interior si nesiguranta create de abandonul de sine.

Daca esti o persoana posesiva...

Atunci probabil ca ai impresia ca e de datoria partenerului sa iti daruiasca siguranta si iubire. Total fals! De ce? Pentru ca oricat timp ar petrece cu tine, oricat de mult te-ar iubi si chiar daca nu ar arunca nici macar o privire altei persoane, tot ai simti nesiguranta. Si asta ar putea avea alte consecinte la fel de grave... cum ar fi sa iti ignori propriile sentimente, sa te judeci prea aspru, sa devii dependent de automedicatie, sa ii faci pe altii responsabili de propriile sentimente etc.

Imagineaza-ti ca ai un copil pe care il ignori mereu, pe care il judeci, pe care il tratezi cu medicamente si pe care il pasezi mereu altora. Cum s-ar simti? Cand te abandonezi pe tine, iti abandonezi copilul care inca supravietuieste in propria fiinta si asta iti da un sentiment de nesiguranta pe care nimeni nu ti-l poate sterge. In timp ce afectiunea partenerului este o solutie de moment, cauza reala a posesivitatii se afla dincolo de ideea de cuplu in sine. Ea tine exclusiv de propria persoana si nu poate fi indepartata decat prin intelegerea profunda a fenomenului.

Daca esti victima posesivitatii partenerului...

Te simti responsabil pentru nesiguranta partenerului si crezi ca e de datoria ta sa il faci sa se simta in siguranta? Renunti la propriile placeri doar pentru ca iti este frica sa nu iti superi partenerul? Faci ceea ce iti doresti, dar iti minti partenerul in aceasta privinta?  Daca raspunsul la oricare dintre aceste intrebari este  Da! , atunci esti in mod cert victima posesivitatii partenerului tau si nu faci decat sa contribui la dezvoltarea acesteia.  A avea grija sa ii asiguri partenerului acest fals confort de care pretinde ca are nevoie nu face decat perpetueze problema la nesfarsit. Ce e de facut in astfel de situatii? Putina iubire de sine, fara a ajunge la egoism, este, poate, solutia cea mai buna. Daca ai grija de copilul care inca traieste in tine, vei intelege ca nici incercarea de a avea grija de frustrarile partenerului si nici aceea de a-i modela comportamentul in functie de propriile dorinte nu sunt benefice unei relatii. Poti deveni, in schimb, un model pozitiv pentru fiinta pe care o iubesti, atunci cand ii arati ce inseamna cu adevarat sa iti pese. Si pentru a face asta este important sa accepti ca indiferent cat de iubitor esti si cat de mult daruiesti celuilalt, acesta se va vindeca de posesivitate doar in clipa in care va invata sa se iubeasca pe sine.

Motive de divort si alte studii surprinzatoare despre divort

Iata o lista de rezultate suprinzatoare ale unor studii despre divorturi cu tot felul de motive care stau la baza unui divort. Iata si ce trebuie si ce NU trebuie spus copiilor in caz de divort.

Despre relatie si dragoste, va recomandam sa cititi:

autor: redactoror Desprecopii.com A.G. , Toate drepturile rezervate (c) 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII