Metode distractive pentru renuntarea la scutece 😅

Metode distractive pentru renuntarea la scutece

Metode distractive pentru renuntarea la scutece 😅

Olita este cuvântul magic care dă bătăi de cap celor mai mulți părinți, începând din momentul în care aceștia consideră că bebelușul lor este gata să renunțe la scutece.

Cazurile miraculoase în care renunțarea la scutec se produce în câteva zile sunt, desigur, încurajatoare. Însă pentru majoritatea părinților, acest proces firesc în dezvoltarea copilului este, de cele mai multe ori, o corvoadă. 😅🚽

- despre metodele distractive care pot fi incercate pentru renuntarea la scutece, veti citi:
Olita, cuvantul magic al parintilor
Ce spun parintii de la Desprecopii
Ce facem atunci cand copilul il ia in brate pe NU
Sistemul recompensa... recompensa
Magie in olita
Antrenamentul in aer liber
Petrecere pe olita
Olita si puterea exemplului
Cumparaturi pentru marele eveniment
Experientele mamicilor de la Desprecopii din timpul operatiunii Olita

 

Olita, cuvantul magic al parintilor

Olita este cuvantul magic care da batai de cap celor mai multi dintre parinti, incepand din momentul in care acestia considera ca bebelusul lor este gata sa renunte la scutece. Cazurile miraculoase in care renuntarea la scutec se produce in cateva zile sunt, desigur, incurajatoare. Insa pentru majoritatea parintilor, acest proces firesc in dezvoltarea copilului este, de cele mai multe ori, o corvoada. Nu exista reguli clare in ceea ce priveste varsta exacta sau modul in care copilul renunta efectiv la scutece, obisnuindu-se cu olita. De aceea, incercarea mai multor metode si impartasirea experientelor cu alti parinti poate fi extrem de utila daca va aflati in aceasta etapa de crestere a copilului.

Ce spun parintii de la Desprecopii?

Userii desprecopii.com au impartasit in repetate randuri experiente despre acest subiect la topicurile : Renuntarea la scutec- sfaturi si sugestii , Olita si Metode distractive pentru renuntzarea la scutece . Trecerea de la scutece la olita este un pas mare pentru copil si o adevarata reusita pe care parintii nu ar trebui sa si-o asume in totalitate. Ea este influentata de mai multi factori, printre care cei de natura emotionala sunt cei mai importanti.

De aceea, inainte de a ne propune sa ii facem pe micuti sa foloseasca olita, ar trebui sa avem in vedere cateva aspecte esentiale legate de cand, cum si de ce trebuie sa aiba loc aceasta schimbare in viata unui copil. Un articol mai vechi, intitual Prima oara la olita detaliaza pas cu pas, cu minutiozitate stiintifica, toti factoriii ce trebuie luati in considerare atunci cand ne decidem sa il invatam pe copil sa faca la olita.

 


Ce ne facem insa atunci cand, in ciuda tuturor indicatiilor si precautiilor, ne izbim de esec in incercarile repetate de a-l obisnui pe micut cu olita? Cazul unei mamici de pe forum, fecian , care a incercat, se pare, fara succes, toate metodele clasice de obisnuire a copilului cu olita,  ne-a pus pe ganduri.

Ce facem atunci cand copilul il ia in brate pe NU VREAU sau pe NU POT?

In primul rand, incercam sa nu cedam nervos si sa ne inarmam cu rabdare. De cele mai multe ori, atunci cand e vorba de incapatanare, e important sa nu i se dea apa la moara copilului. De aceea e indicat sa se renunte o perioada la stradania de a-l face sa stea pe olita si de a relua antrenamentele in momentul in care copilul  a uitat de incercarile din trecut. Un alt pas important este acela de a reusi sa facem din aceasta stradanie un lucru amuzant nu doar pentru copil, ci si pentru noi insine. Nervii, nerabdarea si incapatanarea noastra nu vor avea in niciun caz efecte pozitive. De aceea, trebuie sa gasim metode amuzante prin care sa il determinam pe copil sa isi doreasca singur sa foloseasca olita, ca pe ceva natural.

Iata cateva dintre metodele cele mai amuzante si mai nonconformiste care s-ar putea sa dea roade mai repede decat cele serioase:

Sistemul recompensa... recompensa

E important de subliniat ca pedepsele nu au ce cauta in acest sistem. Altfel spus, orice reusita a copilului trebuie recompensata in diferite feluri, in timp ce esecurile trebuie insotite de incurajari si de eventuale recompense mai mici care sa ii arate copilului ca apreciati macar intentia sa de a sta pe olita, chiar daca nu face nimic in ea. Saculetul cu surprize, metoda incercata, din pacate fara succes, de fecian , este una dintre posibilele ilustrari ale recompensei. Daca insa recompensa este mult mai clasa, adica bebe stie exact ce va primi dupa ce sta pe olita, s-ar putea ca rezultatele sa fie mai imbucuratoare.

Mai cititi: Cat de devreme poate incepe copilul antrenamentul pentru olita

Magie in olita

Este o metoda care are efecte mai ales in cazul baieteilor. Plasarea in olita a unor stickere care isi schimba culoarea in contact cu urina poate deveni un joc atractiv pentru copil. De asemenea, daca optati pentru folosirea direct a toaletei puteti inlocui stickerele cu o substanta plasata in apa din toaleta, care se coloreaza in contact cu urina. Sau puteti imprastia diferite forme in apa, pe care copilul se va amuza sa le atinga cu jetul de urina. De asemenea, chiar daca s-ar putea sa vi se para bizar, puteti  studia impreuna formele rezultate din eliminarea materiilor fecale. Le puteti da nume impreuna si puteti inventa povesti despre calatoria pe care o fac prin apa de canal. Desi la prima vedere pare destul de lipsita de estetica, metoda s-ar putea sa dea roade in cazul unor copii cu imaginatie bogata.

Folosirea olitei de catre fete si baieti – diferente si asemanari de citit si: Folosirea olitei de catre fete si baieti – diferente si asemanari

Antrenamentul in aer liber...

Atunci cand aveti posibilitatea, incercati sa transferati antrenamentul afara. In aer liber s-ar putea sa aiba mai mult efect. Fie ca este vorba despre faptul ca lucrurile din jur sunt mai interesante, fie ca ca pur si simplu aerul curat este un fel de stimulent, copilul s-ar putea sa aiba o reactie mai rapida in mediul natural.

Petrecere pe olita

Desi mai greu de pus in practica, ideea de a aduce un prieten de aceeasi varsta, cu aceleasi preocupari in  domeniu pentru a face totul mai placut pare sa fie uneori salvatoare. Discutati despre aceasta idee cu mamici care au copii de aceeasi varsta si care pot veni in vizita cu tot cu olita micutilor. O petrecere pe olita poate fi chiar amuzanta...

Va recomandam sa cititi si: Operatiunea  Olita in 7 zile

Olita si puterea exemplului

Exemplul personal functioneaza extrem de bine in nenumarate situatii. Iar renuntarea la scutece se paote face mai usor si cu ajutorul exemplului personal. Desigur, nu pretinde nimeni sa va cumparati o olita pe dimensiunile unui adult. Este suficient sa il puneti pe copil pe olita in timp ce va asezati pe vasul de toaleta. Daca e nevoie, nu ezitati sa va maimutariti sau sa ii imitati gesturile de curiozitate. S-ar putea sa aiba efect...

Cumparaturi pentru marele eveniment

Daca vreti sa il faceti pe copil sa fie constient de importanta faptului in sine de a renunta la scutece, vorbiti-i in limbajul lui despre acest lucru. Faceti impreuna cumparaturile pentru acest eveniment. Cumparati o olita care sa ii placa, hartie igienica de diferite forme si culori, obiecte care pot constitui recompensa. Puteti inventa si jocuri pe care sa le jucati impreuna in timp ce sta pe olita. De exemplu  cine rupe cele mai multe bucatele dintr-o bucata mai mare de hartie etc.

Oricat de multe metode ati incercat si indiferent de cate ori ati esuat, nu uitati ca nu e vina nimanui daca nu obtineti imediat rezultatele dorite. Cu rabdare si fara prea mult stres, copilul va ajunge in cele din urma sa ceara singur olita, chiar daca pana se va obisnui in totalitate cu ea va trece prin mai multe etape neplacute. Important este sa tratati cu o oarecare lejeritate fenomenul in sine si sa va obisnuiti cu ideea ca nimic nu e batut in cuie cand vine vorba de dezvoltarea copiilor.. 

Despre educatia copilului la aceasta varsta mai cititi: Educatia copilului intre 1-4 ani

Cititi din experientele mamicilor de la Desprecopii.com din timpul operatiunii Olita:

Intamplari cu si despre olite
Are 2 ani si nu se cere la olita !
Olita - conteaza modelul?

Mai multe depre operatiunea olita:

Prima oară la oliță: ce crede copilul și cum procedăm

Prima oară la oliță: ce crede copilul și cum procedăm

Antrenamentul pentru olită este stresant pentru ambele părți implicate: copilaș și părinți. Părinții trec prin nenumărate stări emoționale…

9 idei fixe despre olita, la care mamicile ar trebui sa renunte

9 idei fixe despre olita, la care mamicile ar trebui sa renunte

După alăptat, utilizarea olitei devine, în foarte multe cazuri, un subiect care devine o adevărată obsesie pentru mămici. Presiunea sfaturilor din jur, opiniile…

OPERAȚIUNEA OLIȚA și FLUIERATUL plus idei fixe de-ale părinților despre olițe

OPERAȚIUNEA OLIȚA și FLUIERATUL plus idei fixe de-ale părinților despre olițe

Ce legatura este intre olita si fluierat? Ei bine, bebelusii in scutece pot asocia fluieratul cu o sesiune de pipi. De la varsta de 9 luni devin capabili sa pastreze scutecele uscate atat timp cat le…

  

 Comunitate, Forumuri recomandate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare! Am nevoie de un baby-sitter... Cel mai mare forum romanesc despre gradinite, scoli, crese si bone.

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

  autor: redactor Desprecopii.com A.G.,  Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Olita

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. tonytza
    tonytzatrimis la 29/2/2012

    am un baietel de 3 ani...in continuare face in pampersi. am incercart diverse metode....dar fara rezultate......daca il lasam fara pempersi se abtine si cateva ore fara sa faca pe el....!!!!am vb si cu dr pediatra a lui si ne-a spus sa nu mai facem asa ceva ca se poate inbonlavii!!!insistam in contiuare si speram ca in curand vom scapa de iei!!!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII