Laptele de vacă versus formula de lapte praf: care este cel mai bun, când și DE CE

Laptele de vaca versus formula de lapte praf: care este cel mai bun, cand si DE CE

Laptele de vacă versus formula de lapte praf: care este cel mai bun, când și DE CE

Alăptarea (hranirea bebelusului cu lapte matern) este cea mai sănătoasă hrană pentru un bebeluș, pană la 6 luni. Dacă, din diverse motive - alăptarea bebelușului nu este posibilă, alternativa este laptele formula pentru bebeluși.
O a treia optiune, care intervine, ce-i drept, mai tarziu, este hrănirea bebelusului cu lapte de vacă. Iar intrebarea este foarte arzătoare - Ce dam bebelușului dupa vârsta de 12 luni: lapte praf formula sau lapte de vacă?

→ Iată o serie de informații absolut independente despre alimentația cu lapte a bebelușului și ce e util de știut.

despre hranirea bebelusului cu lapte de vaca sau cu lapte praf formula, cititi:
Hranirea bebelusului cu lapte
Hranirea bebelusului cu lapte de vaca
Cand apare alergia la lapte ?
Laptele matern, cea mai buna alegere
Dupa 12 luni, lapte praf formula sau lapte de vaca?
Cand poate un copil sa consume lapte de vaca
Pina la ce varsta este recomandata alaptarea?

 

Hranirea bebelusului cu lapte

Alegerea hranei bebelusului este una dintre cele mai importante decizii pe care proaspetele mamici trebuia sa o ia, chiar din primele zile de viata a le micutului.

Alaptarea cu lapte matern sau hranirea cu formula de lapte praf sunt cele doua optiuni pe care o mama trebuie sa le cantareasca, ajutata de specialisti si de informatie independenta pe care o poate gasi pe Desprecopii, pentru a vedea care dintre ele este mai buna pentru copil.

Despre alaptare, cititi toate informatiile la sectiunea speciala dedicata alaptarii: Totul despre alaptare.

Hranirea bebelusului cu lapte de vaca

O a treia optiune, care intervine, ce-i drept, mai tarziu, este hranirea bebelusului cu lapte de vaca. Aceasta din urma a starnit insa in ultimii ani numeroase controverse in randul pediatrilor si nutritionistilor. De aceea mamicile se simt adesea derutate in fata acestei noi optiuni. Cel putin asa o arata gandurile exprimate de mai multi parinti intr-un topic de pe forum, dedicat acestei teme .

Inca de la inceput trebuie sa precizam ca Academia Americana de Peditrie recomanda hranirea bebelusului cu lapte de vaca - de la varsta de 12 luni. Si nu inainte.

Cand apare alergia la lapte?

Acest gen de alergie poate aparea in orice moment al vietii  dar este mai frecventa la bebelusi. Intre 2% si 3% dintre bebelusi au o alergie la lapte, care de obicei trece cu timpul.
In cazul in care credeti ca micutul dumneavoastra are o alergie la lapte, consultati medicul. Exista teste care pot diagnostica aceasta problema si exista alternative la produsele de lapte praf si la produsele lactate  pe care vi medicul vi le poate indica. Cititi pe larg Alergia la lapte a bebelusului

fetita mea are acum 1 an si o luna  - si momentan merg in paralel cu lapte de al meu si lapte praf milumil. Medicul mi-a sous ca pot sa o trec pe lapte de vaca de la 1 an, numai ca am auzit o multime de pareri contra: ca laptele praf ar fi imbogatit cu vitamine, fier, cu ceea ce au ei nevoie la varsta asta, spre deosebire de laptele de vaca care ar fi prea greu pentru stomacelul lor, etc. (coripin)

Eu sunt pro lapte praf pana la 3 ani. Asa i-am dat baietelului meu si asa intentionez sa-i dau si fetitei. Laptele de vaca are un continut ridicat de grasimi si destul de scazut de fier. (Roxxy80)

Vreau doar sa amintesc un studiu (acum si cu studiile astea...) care spunea ca lipsa laptelui natural (vaca, capra, oaie, bivolita) si folosirea formulelor sau a laptelui tratat industrial (sterilizat, pasteurizat) nu duce decat la slaba imunizare a organismului in fata factorilor externi. (Rufus)

Laptele matern, cea mai bună alegere

Cea mai buna alegere, pentru inceput, este, in mod cert, hranirea cu lapte matern.

Numeroasele studii efectuate de catre specialisti arata ca laptele matern este hrana cea mai potrivita pentru un bebelus, cel ptuin in primele luni de viata. Diferentele nutritionale dintre laptele mamei si laptele formula pentru bebelusi sunt date importante care trebuiesc stiute de tinerele mamici. Le puteti gasi aici: Diferentele nutritionale dintre laptele mamei si laptele formula pentru bebelusi

Ce se intampla insa atunci cand, din diverse cauze obiective, mama nu isi poate alapta copilul?

Specialistii afirma clar, fara dubii  formula de lapte praf este mult mai potrivita decat laptele de vaca. Si asta pentru ca formula este gandita sa fie cat mai asemanatoare cu laptele matern. Laptele de vaca nu este o alegere potrivita pentru copiii pana la un an, deoarece are un continut scazut de fier, de acid linoleic si de vitamina E, substante necesare dezvoltarii armonioase a organismului bebelusului. In schimb, acesta contine in exces sodiu, potasiu si proteine, acestea din urma fiind alcatuite din molecule mai mari care nu pot fi digerate de intestinul bebelusului.

Laptele formula pentru bebelusi este a doua varianta - in ordinea sanatatii - de hrana a bebelusului. Dar cum o alegem pe cea potrivita? Iata un ghid util pentru mamici despre cum se alege formula de lapte praf si alte sfaturi importante.

Consumul de lapte de vaca inainte de un an poate provoca uneori boli ale sistemului digestiv , ajungandu-se chiar la sangerari interne. Nivelul ridicat de proteine din laptele de vaca poate avea efecte negative si asupra rinichilor, provocand deshidratarea organismului. Este adevarat ca proteinele din laptele de vaca sunt folosite in fabricarea formulelor de lapte praf, insa ele sunt modificate astfel incat sa fie digerabile de catre sistemul digestiv al copilului. De citit : Hranirea bebelusului cu lapte formula si Ce lapte formula este cel mai bun pentru bebelusi?

Dupa 12 luni, lapte praf formula sau lapte de vacă?

Asadar, pediatrii ne sfatuiesc sa nu hranim copilul inainte de implinirea varstei de un an cu lapte de vaca. Ce facem insa dupa aceea?

Ramane laptele de vaca o optiune nesanatoasa sau varsta mai mare a copilului permite inlocuirea formulei? Controversa abia aici incepe. Multi parinti prefera sa isi hraneasca in continuare bebelusul cu formula de lapte praf adaptata varstei pe care o are si sa completeze necesarul de substante nutritive cu alte alimente, de teama ca laptele de vaca ar putea sa faca rau copilului.

Citeste si Laptele de vaca versus laptele de capra - comparatie nutritiva infografic

Cand poate totusi un copil sa consume lapte de vacă, fără să se mai puna problema unor riscuri pentru sănătate?

Societatea Americana de Pediatrie ii sfatuieste pe parinti ca dupa 12 luni sa diversifice alimentatia copilului din ce in ce mai intens, acest lucru insemnand inclusiv introducerea laptelui de vaca. Dupa un an, sistemul digestiv al copilului este suficient de matur pentru a digera si laptele de vaca, bogat in calciu, fosfor, vitamina A, proteine si carbohidrati.

In plus, laptele de vaca din comert este adesea imbogatit cu vitamina D, astfel incat calciul sa poata fi mai usor asimilat. De retinut este si faptul ca laptele de vaca ajuta la fortificarea dintilor si a sistemului osos, dar si la reglarea controlului muschilor si la coagularea sangelui. Prin urmare, nu exista niciun pericol in a introduce in alimentatia copilului si laptele de vaca, dupa implinirea varstei de un an.

Trecerea de la formula de lapte praf sau de la laptele matern la cel de vaca poate fi insa uneori dificila, pentru ca acesta din urma are un alt gust si o alta textura. In timp ce unii copii se obisnuiesc foarte repede cu el, altii au nevoie de timp. Pentru ca trecerea sa fie mai usoara, puteti amesteca pentru inceput o parte de lapte de vaca cu trei parti de lapte obtinut din lapte praf, crescand treptat cantitatea de lapte de vaca.

Puteti incerca, de asemenea, sa adaugati laptele in cereale, supa sau alte alimente pe care copilul deja le accepta. Daca bebelusul refuza totusi laptele de vaca, atunci poate ca e cazul sa mai asteptati o perioada pana sa i-l introduceti in alimentatie.

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Desprecopii.com,
Material realizat cu sfaturile dnei Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII