Terapia asistată cu animale și cum îi ajută aceasta pe copii

Terapia asistata cu animale si cum ii ajuta aceasta pe copii

Terapia asistată cu animale și cum îi ajută aceasta pe copii

Se stie ca prietenia dintre animale si copii este un lucru natural. Animalele sunt tovarasi de joaca extraordinari si reusesc uneori sa ii invete pe copii lucruri pe care adultii nu reusesc.

Pentru copiii cu dizabilitati, compania unui animal poate avea efecte extrem de benefice, cu atat mai mult cu cat acestor copii le este mai greu sa isi faca prieteni si sa comunice cu cei din jur.

- vei citi:
Terapia asistata cu animale
Ce este hipoterapia și cum îi ajută pe copiii cu nevoi speciale?
Alte terapii alternative pentru copii cu nevoi speciale

Terapia asistata cu animale

Dezvoltarea copiilor cu nevoi speciale este o adevarata provocare atat pentru parinti, cat si pentru specialistii care studiaza cauzele care determina aceste nevoi speciale. De-a lungul timpului s-au dezvoltat mai multe tipuri de terapii care vin in sprijinul pacientilor, terapii menite sa contribuie la o dezvoltare armonioasa a acestor persoane.

Se stie ca prietenia dintre animale si copii este un lucru natural

Animalele sunt tovarasi de joaca extraordinari si reusesc uneori sa ii invete pe copii lucruri pe care adultii nu reusesc. Pentru copiii cu dizabilitati, compania unui animal poate avea efecte extrem de benefice, cu atat mai mult cu cat acestor copii le este mai greu sa isi faca prieteni si sa comunice cu cei din jur. Pe langa dezvoltarea laturii emotionale, terapia asistata cu animale poate contribui si la dezvoltarea capacitatilor motorii ale copilului. Spre exemplu, calaritul terapeutic sau inotul alaturi de delfini dau uneori rezultate mai bune decat alte terapii de miscare.

Hipoterapia

Calaritul terapeutic este de mare ajutor in cazul copiilor cu autism, dar si al celor cu scleroze multiple, distrofie musculara, probleme de comportament etc. pe langa faptul ca tonifica musculatura, calaritul ajuta la dezvoltarea abilitatilor de coordonare, de concentrare, creste increderea in sine si stima de sine. Felul in care copilul interactioneaza cu calul ii poate dezvolta si abilitatile de comunicare care ulterior vor fi valorificate in mediul social. In plus, un avantaj al acestei terapii este faptul ca pacientul uita de dificultatile intampinate pentru ca este o activitate amuzanta, captivanta.

Terapia cu delfini

Terapia cu delfini este si ea foarte populara, fiind eficienta mai ales in cazul copiilor cu paralizie cerebrala, al adolescentilor cu sidrom de oboseala cronica. Terapia este insa eficienta si in tratarea problemelor legate de vorbire, de fobii, anxietate, depresie au tism etc. Inotul alaturi de delfini are un efect tonic imediat pentru ca delfinii au, in general, o atitutdine foarte pozitiva fata de oameni. Sunt extrem de inteligenti, usor de antrenat si foarte jucausi, ceea ce ii face pe copii sa se simta imediat atrasi de ei. Prezenta delfinilor ajuta la relaxare, exercitiile acvatice fiind executate mult mai usor. De asemenea, terapia poate fi utilizata uneori ca mijloc de motivare, pentru ca inotul cu delfinii este o experienta foarte captivanta pentru copii.

Spre deosebire de cai si delfini, cainii prezinta un avantaj major - pot locui impreuna cu copiii

Cainii folositi in terapia cu animale sunt special antrenati pentru a avea grija de copii, pentru a-i ajuta in diferite situatii. In plus, cainii pot ajuta la efectuarea unor exercitii care dezvolta capacitatea motorie (cum ar fi alergatul, sariturile etc.), dar si la efectuarea de exercitii legate de vorbire. Comenzile executate la rostirea anumitor cuvinte cresc foarte mult increderea in sine a copilului. 

Ce este hipoterapia și cum îi ajută pe copiii cu nevoi speciale?

Hipoterapia este un tratament terapeutic sau de reabilitare realizat cu utilizarea unui cal. De fapt, Hipoterapia înseamnă literalmente „terapie cu cai” în greacă. Deși conceptul a fost utilizat în principal în Germania la începutul anilor 1960, până în anii 1980 a fost nevoie ca Statele Unite să îl recunoască pe deplin ca tratament terapeutic oficial.

În prezent, terapia este utilizată pentru a angaja sistemele senzoriale, neuromotorii și cognitive pentru a obține rezultate funcționale într-un mod distractiv și motivațional, într-un cadru non-clinic... mai departe>>

Alte terapii alternative pentru copii cu nevoi speciale:

Terapia prin arta
Terapia prin muzica si dans
Terapia prin horticultura

Sfatul de la Desprecopii: cautati suport pe forumul special

Fiecare copil cu nevoi speciale este diferit si fiecare familie este unica insa exista probleme si ingrijorari care ii pot uni pe parinti.

In multe cazuri, parintii copiilor cu nevoi speciale au exeriente pe care si le pot impartasi. Pentru alti parinti, experienta prin care trec este coplesitoare si viitorul poate parea sumbru.  De aceea, cautati suport  - iar forumul special de la Desprecopii poate fi un instrument de suport, empatie si recomandari.

Va asteptam pe forumul special:  Copii cu nevoi speciale Sunt ai nostri. Si au nevoie de mai multa intelegere si mai multa dragoste.

Poate pentru ca intotdeauna exista o balanta, parintii cu copii cu nevoi speciale sunt mai flexibili si mai horatati ca alti parinti - pentru ca desigur, merita facut orice efort pentru a ne ajuta copiii sa isi atinga potentialul maxim. Nu uitati, nu sunteti singuri...

Forumuri cu intrebari si raspunsuri medicale

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII