Antidepresivele si sarcina

Antidepresivele si sarcina

Antidepresivele si sarcina

  • Antidepresivele consumate de femeile insarcinate pot influenta negativ inima bebelusului din burtica. Iata totul despre un studiu major european.
BBC news a publicat o stire conform careia copiii ai caror mame au luat antidepresive la inceputul sarcinii au un mic risc, insa semnificativ de anomalii ale inimii. Aceasta informatie decurge dintr-un studiu danez care a examinat peste 400 de mii de copii nascuti intre 1996 si 2003.

Iata sfatul de la Desprecopii.com:

SSRI si rata malformatiilor
Studiul a investigat daca administrarea antidepresivelor numite inhibitori selectivi ai serotoninei (selective serotonin re-uptake inhibitors - SSRI) in primul trimestru de sarcina a influentat rata malformatiilor. S-a descoperit ca defectele peretelui care separa camerele din stanga si din dreapta inimii au fost cu 0,4% mai frecvente la copiii femeilor care luasera SSRI. Alte malformatii nu au fost asociate cu administrarea SSRI.

Cititi totul despre:

Desi studiul sugereaza ca SSRI folosit la inceputul sarcinii mareste riscul defectelor de sept al inimii bebelusului, este important de observat ca riscul absolut al acestor defecte este redus (sub 1%). In general, medicii incearca sa evite prescrierea de medicamente femeilor insarcinate din cauza riscurilor potentiale asupra bebelusului. Totusi, depresia este o boala grava, iar in unele cazuri, avantajele tratamentului cu antidepresive sunt mai importante decat potentialele riscuri.

Cine a efectuat studiul?
Cercetarile au fost efectuate de Dr. Lars Henning Pedersen si colegii lui de la Aarhus University din Danemarca si UCLA School of Public Health din SUA. Studiul a fpst finantat de catre Lundbeck Foundation, National Danish Research Foundation, Aarhus University, Danish Society of Obstetrics and Gynaecology, Ville Heise Foundationsi Rosalie Petersen Foundation. Rezultatele au aparut in British Medical Journal.

Cum s-a desfasurat studiul?
Studiul de grup a investigat efectele administrarii de inhibitori selectivi ai serotoninei (selective serotonin re-uptake inhibitors SSRI) in timpul sarcinii asupra riscului de malformatii majore ale nou-nascutilor. SSRI sunt un tip de medicamente folosite la tratarea depresiilor si a altor boli. Cititi: Depresia in timpul sarcinii

Cercetatorii au colectat datele asupra mamelor si nou-nascutilor din inregistrarile medicale daneze asupra retetelor eliberate la farmacii, datele privind nasterile si diagnosticele puse. Datele din baza de date au putut fi asociate folosind PIN-urile atribuite la nastere tuturor cetatenilor danezi. Au fost colectate informatii privind varsta mamei, fumatul in timpul sarcinii, numarul copiilor, data nasterii, varsta gestationala, greutatea la nastere si sexul nou-nascutului, precum si faptul ca sarcina a fost unica sau multipla. Femeile care au avut sarcini multiple (de exemplu, gemeni) au fost excluse din studiu. Cititi: Gemeni, tripleti sau mai multi...

Ei au examinat prescrierile de SSRI cu minim 28 de zile inainte de data estimata a conceptiei pana la 112 zile dupa conceptie. S-a considerat ca femeile respective au fost expuse riscului daca le-a fost recomandat de doua ori SSRI in perioada considerata. Femeile carora li se recomandase insulina sau medicamente impotriva hipertensiunii cu trei luni inainte de data estimata a conceptiei au fost excluse din studiu, la fel si femeile care au luat alte medicamente pentru probleme psihiatrice in timpul sarcinii, precum antiepileptice, antipsihotice si anti-anxietate. Antidepresivele altele decat cele din gama SSRI, precum antidepresivele triciclice si venlafaxina, au fost excluse din analizele de baza efectuate, insa au fost evaluate in cadrul cercetarilor subsidiare.

Cercetatorii au examinat toate nasterile de bebelusi vii intre 1 ianuarie 1996 si 31 decembrie 2003. Dupa excluderile necesare, 496881 copii au fost selectati pentru participarea la studiu. Cercetatorii au categorisit malformatiile acestor copii conform unui sistem standard. Apoi au folosit metode statistice pentru a examina efectele administrarii de SSRI la mama asupra riscului de malformatii. Ei au luat in considerare factori variati care ar fi putut afecta rezultatele, printre care varsta mamei, anul nasterii, starea civila a mamei, venitul mamei si faptul ca era fumatoare sau nu.

Care au fost rezultatele studiului?
Dintre cei 496881 de copii, 15573 (3,1%) aveau malformatii majore, iar mamele a 1370 (0,3%) dintre ei au fost expuse la SSRI la inceputul sarcinii. Femeile care luasera SSRI erau adesea de varste mai inaintate, traiau singure, erau necasatorite si erau fumatoare.

Faptul ca luasera SSRI la inceputul sarcinii nu afectase riscul general de malformatii (probabilitatea [odds ratio  OR] de 1,21, cu intervalul de incredere de 95% [confidence interval  CI] 0,91 la 1,62), ori riscul de malformatii nu a afectat inima (OR 1,12, 95% CI 0,79 la 1,59). Cititi: Malformatiile inimii la copii

Totusi, acest lucru a fost asociat cu un risc crescut de defecte ale septului  peretele ce separa camerele din stanga de cele din dreapta ale inimii (0,9% fata de 0,5% dintre copiii care nu fusesera expusi la SSRI; OR 1,99, 95% CI 1,13 la 3,53). Aceste rezultate inseamna ca la fiecare 246 de mame care luasera SSRI la inceputul sarcinii, un copil mai mult decat se considera normal are un defect septal.

Dintre medicamentele SSRI, sertralina (1,5% influenta) si citalopramul (1,1% influenta) au fost asociate cu un risc mai mare de defecte septale, insa nu fluoxetina (0,6% influenta). Numarul femeilor care au luat SSRI sub forma paroxetinei a fost prea mic pentru a fi luat in considerare, la fel ca numarul femeilor care au luat antidepresive care nu fac parte din grupa SSRI (antidepresive triciclice sau venlafaxina).

Femeile care au luat mai mult de un SSRI la inceputul sarcinii au avut un risc si mai mare de a naste copii cu defecte septale, cu 2,1% dintre copii afectati (OR 4,70, 95% CI 1,74 la 12,7). Aceste numere inseamna ca la fiecare 62 de mame care au luat mai mult de un SSRI la inceputul sarcinii, un copil in plus are un defect de sept cardiac fata de rata normala.

Cum sunt interpretate rezultatele?
Cercetatorii au tras concluzia ca defectele de sept cardiac sunt mai frecvente la copiii ai caror mame au luat medicamente din grupul SSRI la inceputul sarcinii, mai ales sertralina si citalopram. Riscul cel mai mare este asociat cu situatiile in care mamele au luat mai multe medicamente din acest grup SSRI.

Cum au reactionat autoritatile la acest studiu?
Acest studiu vast a aratat ca exista o asociere intre administrarea SSRI la inceputul sarcinii si un tip de anomalii congenitale ce afecteaza septul inimii.

Sunt cateva aspecte de luat in considerare:

 - La fel ca in cazul tuturor studiilor de acest tip (studii observationale), exista posibilitatea ca aceste diferente sa se datoreze altori factori decat cei testati. Cercetatorii au laut masuri pentru a reduce aceasta probabilitate luand in considerare factori ce ar putea genera confuzii, insa este posibil sa nu fi eliminat total aceste efecte. Din cauza aspectelor etice, este putin probabil sa se desfasoare un studiu aleator controlat care sa testeze efectele SSRI in timpul sarcinii. In plus, din cauza ca aceste evenimente sunt rare, ar trebui ca studiile sa fie foarte extinse pentru a da rezultate detectabile. Asta inseamna ca ar trebui desfasurate studii care sa observe un numar mare de persoane, precum studiul mentionat.
 
 - Studiul nu a putut sa indeparteze posibilele efecte ale depresiei in sine, asa cum nu a putut sa identifice si sa compare femeile insarcinate care aveau depresii si nu luau antidepresive.
 
 - Studiul a fost bazat pe inregistrari din baza de date nationala ce continea date despre retetele eliberate, nasteri si diagnosticele puse. Unele din aceste informatii din baza de date este posibil sa fi fost inregistrate gresit sau este posibil ca datele sa nu fi fost inregistrate.
 
 - Este posibil ca nou-nascutii femeilor despre care se stia ca luau medicamente eliberate cu reteta sa fi fost mai atent examinati pentru detectarea defectelor congenitale, ceea ce ar putea duce la gasirea mai multor defecte in grupul respectiv. Totusi, proportia generala a malformatiilor descoperite la copiii expusi si la cei neexpusi sugereaza ca nu este cazul.
 
 - Femeile considerate expuse au primit cel putin doua retete de SSRI la inceputul sarcinii. Totusi, aceste informatii nu ne spun daca femeile chiar au luat medicamentele sau in ce cantitate le-au luat. Includerea numai a femeilor care au primit cel putin doua retete de medicamente ar trebui sa mareasca probabilitatea ca ele sa fi luat medicamentele, facand rezultatele mai robuste.
 
 - In general, medicii incearca sa evite recomandarea medicamentelor la femeile insarcinate in cazul in care acestea au efecte asupra bebelusilor. Totusi, depresia este o boala grava, iar in unele cazuri se considera ca beneficiile tratamentului cu antidepresive depasesc riscurile.
 
 - Desi studiul sugereaza ca folosirea SSRI la inceputul sarcinii mareste riscul defectelor de sept cardiac ale bebelusilor, este important de observat ca o crestere absoluta a riscului ca un copil sa fie afectat este relativ mic, adica sub 1%.

Factori de risc in timpul sarcinii

 Mai cititi:

 Aflati mai multe despre complicatii ale sarcinii:

 Comunicare si grupuri de suport in cazul unei sarcini cu risc

Comunicati cu colegele de generatie!
Comunitatea Desprecopii.com este cea mai mare comunitate online de limba romana si va asteapta si pe dvs in randurile sale. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Nu uitati sa cititi: Odiseea sarcinii - de 40 de saptamani:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Odiseea sarcinii in 40 de saptamani

Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

autor: redactor Desprecopii.com D.S.  Toate drepturile rezervate (c) 2011

 Cazuri speciale in sarcina

 La Medicul va Raspundeveti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

Mai cititi despre sarcina

Dezvoltarea Sarcinii

 

Sarcina: frumusete, trup, sex

Cazuri speciale in sarcina

Teste in sarcina

Alegerea unui nume

Complicatii ale sarcinii

 

Comunitatea Desprecopii

Toate Forumurile

Peste 200.000 de membri inregistrati!

Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: Antidepresivele si sarcina.

intrebari

Intrebari si raspunsuri

Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!

Forumuri Recomandate

Odiseea Sarcinii, 40 de saptamani, Grupuri de Gravidute

Odiseea Sarcinii, 40 de saptamani, Grupuri de Gravidute

Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.
Nume de copii.

Nume de copii.

Despre alegerea numelui copilului si legatura lor cu destinul ...
Ghidul sarcinii

Ghidul sarcinii

Informatii utile si necesare despre sarcina. Tot ce trebuie sa stie o graviduta pentru a aduce pe lume un copil sanatos.

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII