Vaccinurile sau Imunizarile copilului

Vaccinurile sau Imunizarile copilului

Vaccinurile sau Imunizarile copilului

  • Vaccinurile / imunizarile reprezinta un capitol foarte important in ingrijirea copilului dumneavoastra. Ele protejeaza copilul de o serie de boli infectioase potential grave. In prezent difteria si poliomielita sunt aproape eradicate, iar rujeola si tusea convulsiva apar rareori. Totusi atat timp cat exista pericolul de imbolnavire, copiii trebuie vaccinati la timp. In Romania, vaccinarea copiilor este garantata gratuit, insa parintii trebuie sa stie ca ei sunt cei care administreaza drepturile copiilor lor. Unul din aceste drepturi este de a fi protejati prin vaccinare. Totul despre vaccinuri si vaccinare, mai jos.

Ce trebuie sa stii despre VACCINARE

De ce are nevoie copilul meu de atatea vaccinari?

Imediat dupa nastere copiii sunt protejati fata de multe boli infectioase datorita anticorpilor pe care ii au in sange, primiti in viata intrauterina, de la mama. Cantitatea acestor anticorpi se diminueaza in timp si copilul devine vulnerabil la boala. Vaccinarea determina copilul sa-si produca proprii anticorpi care-l vor proteja de boala si in cazul fetelor vor proteja copiii acestora cand vor fi la randul lor mame. Injectia este lucrul care ii sperie foarte tare pe parinti. Dar daca stii ce trebuie sa faci dupa vaccinare, vei putea sa-i diminuezi durerea.

Cum actioneaza vaccinurile?

Vaccinurile sunt facute din bacterii sau virusi care determina bolile respective, dar cu actiune diminuata sau chiar morti. Atunci cand acesti virusi sau aceste bacterii modificate sunt injectate in corpul copilului, sistemul imunitar actioneaza in sensul stimularii organismului in a produce anticorpi.

Odata produsi, acesti anticorpi ramani activi in corpul copilului tau si sunt gata de actiune daca apare pericolul unei boli reale.

De exemplu, daca in zona apare virusul tusei convulsive (cineva il aduce din alta tara), copilul tau nu se va imbolnavi sau va face o forma mult mai usoara a bolii comparativ cu un copil nevaccinat.

Una din mamele al carei copil a avut una din bolile respective scrie pe forumul Desprecopii.com : “Copilul meu a petrecut 8 zile in spital cu oxigen, I s-a monitorizat imima, perfuzii, etc. Intrebandu-te daca toate acestea ar fi putut fi evitate prin vaccinare, vei realiza de ce vaccinarile sunt atat de importante”.

Bolile copilului

Important:

Problemele legate de vaccinarile copiilor:

Majoritatea vaccinurilor se administreaza prin injectare. In plus pentru a obtine protectia dorita aproape toate vaccinurile injectate trebuiesc administrate repetat. Cei mai multi copii nu au nici o problema dupa ce sunt vaccinati. Inainte de administrarea vaccinului medicul va verifica starea de sanatate a copilului si tot istoricul imunizarilor anterioare.

Atentie:  COPILUL TREBUIE SA FIE PERFECT SANATOS! Daca copilul este bolnav, vaccinarea trebuie amanata.

Uneori, dupa administrarea unui vaccin copiii sunt mai agitati, au putina febra sau o rosata a pielii in jurul locului unde s-a injectat vaccinul. Nu aveti nici un motiv de ingrijorare atat timp cat copilul nu pare bolnav.

In primele 24 de ore dupa administrarea vaccinului DTP este bine sa dati copilului cate o doza pediatrica de paracetamol la fiecare 4 ore, mai ales dupa prima administrare a acestui vaccin. Dupa fiecare administrare de vaccin puneti intrebarile necesare pentru a nu va face griji inutile in cazul reactiilor normale dupa vaccin dar si pentru a sti cum sa actionati in orice situatie deosebita.

Schema vaccinurilor obligatorii si gratuite in ROMANIA (2007)

Varsta

Vaccin

Descrierea vaccinului

0-7 zile

BCG – maternitate

Vaccinare impotriva tuberculozei (vaccinarea se face in maternitate)

 

HB#1 – maternitate

Vaccinare impotriva hepatitei B (in maternitate)

2 luni

DTP-VP (oral, intramuscular) + BH#2

Vaccinare antihepatica B, vaccinare antipoliomelitica, vaccinare antidifterica, antitetanica / antipertusis

4 luni

Dtp – vp (oral, intramuscular)

Vacciare antipoliomelitica, vaccinare antidifterica, antitetanica / antipertusis

6 luni

DTP +VP + HB#3

Vaccinare antihepatica B, vacciare antipoliomelitica, antitetanica / antipertusis

12 luni

AR (se poate opta doar pentru ROR la 12 luni)

Vaccinare antidifterica, antitetanica / antipertusis si vaccinare antipoliomelitica

12 luni

R1 DTP + R1 VP (rapel 1) ROR (Priorix)

Vaccinare antirujeolica

30-5 luni

R2 DTP (rapel 2)

Vaccinare antidifterica, antitetanica / antipertusis

7 ani

DT - AR

Vaccinare antirujeolica, antidifterica, antitetanica

9 ani

VPOT (oral trivalent)

Vaccinare antipoliomelitica, vaccinare antihepatita B

14 ani

DT - BCG

Vaccinare antituberculoasa si antidifterica / antitetanica

Despre bolile severe ce pot sa apara daca nu respecti calendarul imunizarilor:

Difteria:

Difteria este o boala infectioasa severa, in care se poate forma o membrana in portiunea posterioara a nasului si gatului, impiedicand astfel respiratia. Se poate preveni prin vaccinarea DTP.

Rujeola:

Rujeola este o boala potential severa. Ea poate determina febra mare si complicatii de tipul infectiei la nivelul ochiului si al urechii medii, surditate, crup, pneumonie si mult mai rar, complicatii la nivelul creierului. Se poate preveni prin vaccinare VVR.

Tusea convulsiva:

Este o infectie bacteriana periculoasa, mai ales la sugari. Tusea are un aspect particular – copilul are crize de tuse “latratoare” care se termina printr-un “horcait”. Acest “horcait” inspirator poate fi in;ocuit printr-un stop al respiratiei. Complicatiile include convulsii, pneumonie, infectie otica, hernii si uneori complicatii cerebrale. Se poate preveni prin vaccinare DTP.

Tetanosul:

Tetanosul este o infectie care poate duce la deces. Ea apare atunci cand o rana (chiar superficiala) este contaminata cu pamant continand spori de tetanos. Afecteaza sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii). Este foarte important sa preveniti boala prin vaccinare si revaccinare periodica. Se poate preveni prin vaccinare DTP.

Poliomielita:

Este o boala virala care afecteaza sistemul nervos central. Poate determina paralizii ale membrelor, si uneori paralizii extensive, cuprinzand muschii respiratori, meningita si chiar moartea.Protectia impotriva acestei boli este esentiala. Se poate preveni prin vaccinare anti-polio VPO.

Vaccinuri optionale

Vaccinul antirubeolic asigura protectie impotriva rubeoleo. Rubeola este o boala eruptive cunoscuta si sub numele de pojarul german de trei zile.

Vaccinul antivaricelos

Vaccinul antivaricelos asigura protectie impotriva infectiei cu virusul varicelo-zosterian – care produce ca boala primara varicela, o boala eruptiva extrem de contagioasa. Vaccinul contine virus viu, atenuat si face parte din vaccinurile ogligatorii in multe tari.

Vaccinul antiurlian

Vaccinul antiurlian asigura protectie impotriva oreionului/parotidei epidemice. Oreionul este o boala virala produsa de virusul urlian, caracterizata prin largirea dureroasa a parotidelor si a altor glande salivare.  In unele tari dezvoltate exista un vaccine combinat pentru rujeola, rubeola, oreion – si in unele tari face parte din lista vaccinurilor obligatorii.

autor: Desprecopii.com
Articol aprobat de
Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate, Desprecopii.com 2007

 Comunitate

Forumuri recomandate

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)
Clubul scutecelor (0-4 ani)
Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 0 la 4 ani
In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 36:

  1. geta
    getatrimis la 28/7/2017

    baiatul meu are 7 ani si in carnetul de vaccinari are trecut ca i s/a facut vaccinul BCG dar pe manuta nu are nici un semn , cum pot afla daca chiar i s/a facut vaccinul

    Raspunde la acest comentariu
  2. paula
    paulatrimis la 2/12/2013

    buna................. aveti foarte mare dreptate cu accinurile mie una mi se pareo prostie cu vaccinurile.sora mea avea bebe de 2 luni ia facut vacinul cu toate ca fetita era racita,,,,,,,,,, a inceput sa se invineteasca si a lesinat a crezut k a pierdut-o dar slava domnului a fost bnnici k ia mai facutsalutari

    Raspunde la acest comentariu
  3. Elena
    Elenatrimis la 10/7/2013

    buna ziua...am un baietel de 3 luni acum si de la dispensar nu m-au chemat sai fc vaccinul de 2 luni zicand k inca nu au vaccinul..mai pot sa-il fc acum?avand in vedere k a trecut o luna si urmeaza cel de 4 luni?

    Raspunde la acest comentariu
  4. mihaela
    mihaelatrimis la 7/2/2013

    buna vreau sa stiu si eu in ce pericol sunt daca baietelul meu s-a infundat pe nasuc si a inceput sa tusaesca lamai putin de 24 de ore dupa vaccinul de 2 luni dar precizez ca are 3 luni si jumatate abia acum am putut sa facem vaccinul pt ca a fost racit rau

    Raspunde la acest comentariu
  5. oana
    oanatrimis la 20/6/2012

    nu mai recomandati vaccinurile in necunostinta de cauza.Vaccinul este mult mai periculos decat virusul in sine si nu are nici o legatura cu imunitatea.Vaccinurile sunt facute pe baza de celule din organe ale regnului animal,oare ce beneficii ar aduce ele in organismul uman?ca sa nu mai vorbim de derivatul de mercur care il au in compozitie,sau formaldehida-substanta care este folosita la imbalsamarea cadavrelor....si multe alte tampenii de acest gen.oare cum puteti sa incurajati lumea sa/si vaccineze copii in aceste conditii?stiati ca majoritatea bolilor acestui secol au aparut in urma vaccinarii(autismul,sida,cancerul..)?sunt lucruri dovedite dar bineinteles nu sunt facute publice.dar nu sunt nici secrete,daca vreti sa va informati,puteti sa o faceti.toata lumea are dreptul la informare.Nu am nimic impotriva daca decid totusi sa se vaccineze,dar dupa ce li se spune tot adevarul,nu doar li se prezinta asa/zisele avantaje ale vaccinarii.

    Raspunde la acest comentariu
  6. florentina coman
    florentina comantrimis la 15/12/2011

    Buna ziua!Am si eu o intrebare:baiatul meu a facut varicela,eu o pot transmite mai departe daca am facut boala in copilarie si cat timp este perioada de contagiozitate?Eu pot iesi din casa?Va multumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  7. ungureanueugenia
    ungureanueugeniatrimis la 14/12/2011

    la copilul meu i sa facut 2 vaccinuri la nastere una in brat si una in picior / cea de la minuta acum la doua luni i sa umflat ce sa fac? si vreau sa stiu daca este normal sa se umfle dupa atita timp va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  8. mada
    madatrimis la 27/11/2011

    buna sunt mada si as vrea si eu un raspuns sunt gratuite vaccinurile la bebelusi ca medicul meu de familie mia zis ca unul este gratuit si unul trebuie platit este adevarat si trebuie sa dau 1.780 si cilalti copii ce fac daca nu au parintii banii sa plateasca vaccinul ce fac as vrea un raspuns urgent

    Raspunde la acest comentariu
  9. Emilia
    Emiliatrimis la 21/11/2011

    eu si sotul meu suntem hotarati sa nu mai facem nici un vaccin copilului nostru; i-am facut Rotarix la 2 luni jumatate si trei saptamani a avut repetate convulsii, credeam ca o sa-l pierdem... dragi parinti, interesati-va foarte, foarte bine, pana nu este prea tarziu, pentru ca medicii n-o sa va spuna niciodata sa nu va vaccinati copiiii! din fericire, mai sunt oameni, exista carti si site-uri care demonstreaza efectele dezastruoase ale vaccinurilor. Avem mare raspundere fata de copiiii carora le dam viata si e foarte greu sa traiesti cu constiinta ca le-ai facut rau cu mana ta! inca ceva: vaccinurile NU SUNT OBLIGATORII !! iar pericolul de imbolnavire la copiii nevaccinati (in ceea ce priveste bolile pentru care sunt vaccinati) nu este atat de mare pe cat vor altii sa credem... documentati-va, adunati argumente pro si contra si luati o decizie in cunostinta de cauza! multa sanatate tuturor! (care vine de la Dumnezeu in primul rand, si nu de la vaccinuri...)

    Raspunde la acest comentariu
  10. mamica
    mamicatrimis la 14/11/2011

    1. treaba cu vaccinuri gratuite mi se pare praf in ochi... pai nu ni se trag bani pentru asigurarea de sanatate??? nimic nu este gratuit! se plateste si chiar scump pentru vaccinuri. 2. vaccinurile au efecte adverse, unele observabile la scurt timp dupa vaccinare, si, pe termen lung, insa nu se doreste recunoasterea legaturii dintre vaccin si multe boli care apar mai tarziu, ex. astm, cancer, alergii, deficit de atentie... si multe, multe altele. informati-va bine inainte de a va lasa copiii sa fie vaccinati!!!

    Raspunde la acest comentariu
  11. m
    mtrimis la 24/5/2011

    buna ziua.vreau sa va spun parerea mea il legatura cu vaccinurile.eu am 22 de ani si inca nu ma grabesc sa am un bebe insa atunci cand il voi avea nu voi permite nimanui sa se atinga de el pentru ai face vre-un vaccin.de ce acest lucru?lucrez in DSV directia sanitar veterinara ,lucrez cu microbi ,medii de cultura si tot ce tine de microbiologie,vaccinurile nu fac altceva decat sa ne grabeasca moartea,dragi parinti interesati-va ce sunt vaccinurile cu adevarat.poate nu v-ati gandit vreodata ca prin vaccinare pur si simplu ni se introduce boala in corp ,cu specificatia medicilor ca avand virusul in corp atunci cand va interactiona cu virus identic se anihileaza unul pe altul astea sunt numai prostii ,virusul odata introdus exista sanse f mari ca boala sa fie facuta de persoana care s-a vaccinat.eu am facut la vremea copilariei mele toate vaccinurile dar am si avut toate bolile respective,asta inseamna ca m-au protejat?nimic mai fals.vaccinarea contra cancerului de col uterin a inceput sa se faca in masa in anii 60 in vestul europei fetelor intre 10-20 de ani acum cea mai raspandita boala la femeile de peste 40 de ani este acest tip de cancer,de ce?pt ca odata virusul introdus in corp cu trecerea anilor sistemul imunitar scade astfel boala

    Raspunde la acest comentariu
  12. lili
    lili trimis la 2/4/2011

    am facut fetitei mele vaccinul dtp la 4 ani si s-a umflat piciorul,am pus gheata pe picior se dezumfla un pic ,apoi se umfla iariau trecut 30de zile si piciorul este tot umflat,medicul de familie a spus sa nu-mi fac probleme si totusi

    Raspunde la acest comentariu
  13. danyela
    danyelatrimis la 24/10/2010

    fetita mea de aproape 4 luni a facut deja 2 vaccinuri si urmeaza al treilea peste 10 zile.se pare ca aici in grecia copiii sunt vacccinati in fiecare luna.cel putin asa mi-a spus pediatrul unde merg cu fetita.cat despre comportamentul medicului,in acest sens nu sunt probleme,examineaza fata foarte atent doar ca orice mic semn care pe mine ma sperie,la el este ceva normal.

    Raspunde la acest comentariu
  14. un chimist
    un chimisttrimis la 19/5/2010

    stimati parinti, eu zic asa: lasati goana dupa senzational si vaccinati copii. si eu sunt parinte, de gemeni si nici nu ma gandesc sa nu ii vaccinez. intamplator pot spune ca am citit cam o duzina de articole

    Raspunde la acest comentariu
  15. un chimist
    un chimisttrimis la 19/5/2010

    am uitat sa pun un articol care vine in sprijinul afirmatiilor facute. este vorba despre conservantul pe baza de mercur din anumite vaccinuri si anume thimerosal-ul. http://www.fda.gov/BiologicsBloodVaccines/SafetyAvailability/VaccineSafety/UCM096228#t1in tabelul respectiv, daca va uitati veti vedea ca toate vaccinurile pentru bebelusi nu contin acest conservant, cu exceptia celui trivalent in care exista urme. asta ca sa stati linistiti. cu respect

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII