Clasa pregatitoare sau clasa I, Totul despre inscrierea copilului la scoala in 2012

Clasa pregatitoare sau clasa I?

Clasa pregatitoare sau clasa I?

  • Clasa pregatitoare sau clasa I? este intrebarea care in framanta zilele acestea pe toti parintii copiilor cu varste intre 6 si 7 ani. Si asta pentru ca noua lege a invatamantului propune o schimbare in ceea ce priveste organizarea invatamantului primar.
Clasa pregatitoare sau clasa I? este intrebarea care in framanta zilele acestea pe toti parintii copiilor cu varste intre 6 si 7 ani. Si asta pentru ca noua lege a invatamantului propune o schimbare in ceea ce priveste organizarea invatamantului primar. Daca pana acum acesta cuprindea doar clasele I - IV, incepand din anul scolar 2012 - 2013 el va cuprinde si clasa pregatitoare sau clasa 0. Lucrurile par a fi destul de simple, legea impunand anumite reguli, dar oferind parintilor si posibilitatea alegerii in anumite situatii. De aici probabil si complicatiile aparute, pe principiul  mult zgomot pentru nimic, specific parca societatii romanesti din ultima vreme.

Cum stim in ce clasa trebuie inscris copilul?

Aceasta este intrebarea care a generat si cele mai multe nedumeriri, intr-o prima faza. In primul rand, trebuie sa stiti ca parintii ai caror copii implinesc varsta de 6 ani pana la 31 august 2012 inclusiv au obligatia de a-si inscrie copiii in invatamantul primar, in caz contrar fiind sanctionati conform legii. Fiind primul an care se aplica noua lege, este clar ca numarul copiilor inscrisi in invatamantul primar va fi foarte mare si de aceea, in mod exceptional, in acest an, copiii care implinesc 6 sau 7 ani vor fi inscrisi fie in clasa I, fie in clasa pregatitoare, in functie de urmatoarele criterii:

- varsta copilului
- participarea / neparticiparea copilului la educatia prescolara
- dezvoltarea psihosomatica a copilului
- optiunea parintilor

Astfel, copiii care implinesc 7 ani pana la 31 august 2012 inclusiv vor fi inscrisi in clasa I, iar copiii care implinesc 6 ani pana la data de 31 august 2012 inclusiv vor fi inscrisi in clasa pregatitoare. Acestia din urma pot fi inscrisi si in clasa I, daca parintii solicita in scris acest lucru, in urmatoarele cazuri:

- daca au frecventat in anul scolar 2011  2012 grupa mare, pregatitoare pentru scoala
- daca nu au frecventat in anul scolar 2011  2012 grupa mare, pregatitoare pentru scoala, dar in urma unei evaluari s-a stabilit ca pot parcurge cu succes clasa I.

Copiii care implinesc 6 ani intre 1 septembrie 2012 si 1 decembrie 2012 inclusiv pot fi inscrisi in grupa mare, la gradinita (fara a fi nevoie de vreo evaluare) sau clasa pregatitoare, la cererea parintilor, numai daca prin evaluare s-a stabilit ca pot parcurge cu succes clasa pregatitoare.

Cine face evaluarea si in ce consta?

Evaluarea psihosomatica a copiilor, in cazurile in care ea este necesara, este facuta sub coordonarea centrului judetean / al municipiului Bucuresti de resurse si asistenta educationala, de catre personal de specialitate, incluzand psihologi, medici scolari, medici de familie, dupa caz. Evaluarea are in vedere strict caracteristicile psihosomatice ale copilului. Rezultatul evaluarii este comunicat in scris parintilor si nu poate fi contestat.

La ce scoala ne inscriem copilul?

Inainte de a vedea la ce scoala va veti inscrie copilul trebuie sa stiti ca acest lucru nu este intamplator, ci vine ca urmare a unor etape ce tin de organizarea invatamantului primar raportata la numarul copiilor si la numarul unitatilor scolare. Astfel, intr-o etapa preliminara are loc recenzarea copiilor pe circumscriptii. In urma recenzarii se stabileste planul de scolarizare de la clasa pregatitoare, respectiv clasa I, tinandu-se cont de capacitatea de cuprindere a fiecarei scoli si de obligativitatea cuprinderii in scoala a tuturor copiilor recenzati. Circumscriptiile scolare si proiectele planurilor de scolarizare vor fi afisate la fiecare unitate scolara si la inspectoratele scolare.

Inscrierea la o anumita scoala constituia pana acum o adevarata problema. Goana dupa scolile cu renume dadea bataie de cap parintilor care se vedeau nevoiti sa isi inscrie copiii pe tot felul de liste facute cu 2 sau chiar 3 ani inainte de inceperea efectiva a scolii. Ca sa nu mai vorbim de criteriile mai mult sau mai putin ortodoxe aplicate de invatatori sau de directori in selectarea preferentiala a copiilor. Noua lege pare sa reglementeze si acest aspect, cel putin in scris. Primul criteriu luat in considerare este circumscriptia de care apartine copilul. Prin urmare, scolile vor inscrie mai intai copiii care au dreptul de a fi inscrisi, conform recenzarii facute. Pe locurile ramase libere vor putea fi inscrisi copii din alte circumscriptii, conform solicitarilor parintilor, dar tinandu-se cont de niste criterii de departajare stricte, in ordinea urmatoare:

- existenta unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului
- existenta unui document care dovedeste ca este orfan de ambii parinti sau provine de la o casa de copii
- existenta unui document care dovedeste ca este orfan de un parinte sau provine dintr-o familie monoparentala
- existenta unui document care dovedeste ca unul dintre parinti este cadru didactic/cadru didactic auxiliar/angajat în învatamânt
- existenta unui frate/a unei surori a copilului, înmatriculat/înmatriculata în unitatea de învatamant la care se solicita înscrierea

Important de stiut este si faptul ca este interzisa includerea printre criteriile de departajare a oricaror tipuri de teste examene, etc., practica des intalnita la anumte scoli elitiste. De asemenea, este interzisa si luarea in considerare a oricaror liste facute in prealabil de invatatori, conducere etc. Si, la fel de important de stiut, este faptul ca scolile nu au voie sa instituie niciun fel de taxa sau sa sugereze colectarea de fonduri, in vederea favorizarii inscrierii anumitor copii.

Ce pasi trebuie urmati pentru inscriere?

Teoretic puteti obtine orice informatie legata de inscrierea copilului la scoala de la orice unitate scolara, insa, pentru a evita eventualele nelamuriri sau alte situatii, tineti cont si de faptul ca orice informatie legata de inscrierea copilului in invatamantul primar poate fi obtinuta gratuit la un telverde cu numarul 0 800 816 xyz, unde xyz este indicativul (prefixul) fiecarui judet, respectiv al municipiului Bucuresti.

Inscrierea cuprinde urmatorii pasi: 

- completarea unei cereri tip de catre parinte, la scoala unde va fi in scris copilul (in perioada prevazuta de lege)
- depunerea, odata cu cererea, a fotocopiei actului de identitate al parintelui si a certificatului de nastere al copilului (certificate cu originalul la secretariatul unitatii de invatamant)
- depunerea altor acte pentru criteriile de departajare (in cazul in care copilul este inscris la o alta circumscriptie decat cea de care apartine)

Inscrierea cuprinde mai multe etape, in ordinea urmatoare :

- inscrierea copiilor la scolile de circumscriptie
- inscrierea copiilor la o alta scoala pe locurile ramase libere
- inscrierea copiilor care nu au putut fi inscrisi la scoala solicitata, din lipsa de locuri
- inscrierea copiilor care nu au participat la etapele anterioare sau nu au fost distribuiti, din diverse motive

Important de stiut este ca un copil nu poate fi inscris la mai multe scoli. Prn urmare, daca optati pentru inscrierea la scoala de circumscriptie, nu veti mai putea opta ulterior pentru o alta scoala.

Inscrierea copiilor cu cerinte educationale speciale

Copiii cu cerinte educationale speciale pot fi inscrisi in scolile de masa, urmandu-se aceiasi pasi ca si pentru copiii fara astfel de cerinte. Daca insa se impune inscrierea copilului in invatamantul special, atunci parintii vor primi toate informatiile necesare de la scoala de circumscriptie. Conform legii, în clasa pregatitoare din învatamantul special sunt înscrisi copiii cu cerinte educationale speciale, care împlinesc varsta de 8 ani pâna la data începerii anului scolar, dar la solicitarea scrisa a parintilor pot fi înscrisi în clasa pregatitoare si copii cu vârste cuprinse între 6 si 8 ani la data începerii anului scolar. Inscrierea copiilor cu cerinte educationale speciale se face in prima etapa, conform calendarului.

Inscrierea in invatamantul particular

Unii parinti prefera inscrierea copiilor in scoli particulare. Orice informatie despre acestea poate fi obtinuta de la unitatile respective, dar si de la unitatile scolare de stat, care au obligatia sa furnizeze informatii despre invatamantul particular, acolo unde este cazul, adica in cazul scolilor particulare care au furnizat informatii catre ISJ. In principiu, inscrierea la o scoala particulara se face in prima etapa. In cazul in care, din diverse motive, copilul nu a fost inmatriculat la scoala particulara solicitata, acesta poate participa la etapele ulterioare ale inscrierii pentru scolile de stat.

Calendarul inscrierii in clasa pregatitoare si in clasa I

25 ianuarie 2012  comunicarea modalitatii de desfasurare a recensamantului copiilor ce urmeaza a fi inscrisi in invatamantul primar
25 ianuarie 2012  18 februarie 2012  consilierea parintilor in gradinite, realizarea recensamantului, inregistrarea optiunilor parintilor la nivel de clasa
19 februarie 2012  afisarea circumscriptiilor scolare la toate unitatile de invatamant si pe site-ul ISJ
20  29 februarie 2012  realizarea evaluarii nivelului de dezvoltare psihosomatica a copiilor pentru care e necesara aceasta evaluare
2 martie 2012  afisarea nivelului de clasa la care vor fi inscrisi copiii evaluate si afisarea ofertei de scolarizare a fiecarei scoli
5  16 martie 2012  depunerea cererilor in prima etapa de inscriere
19 martie 2012  afisarea listelor cu copiii inmatriculati in prima etapa si a locurilor ramase libere
20  27 martie 2012  depunerea cererilor din a doua etapa, pentru locurile ramase libere din alte circumscriptii
2 aprilie 2012  afisarea listelor cu copiii inmatriculati in a doua etapa, conform optiunilor si a listelor cu copiii care nu au fost admisi, din lipsa de locuri
4 aprilie 2012  afisarea in scoli si pe site-ul ISJ a situatiei inscrierilor dupa primele 2 etape
23  25 aprilie 2012  inscrierea la scoala de circumscriptie a copiilor care nu au fost admisi la alte scoli si a celor care nu au participat la prima etapa de inscriere
26  27 aprilie 2012  afisarea listelor copiilor inscrisi in urma celei de-a treia etape, afisarea locurilor ramase disponibile, afisarea listelor cu copiii care nu au fost inscrisi la nicio scoala
2  9 mai 2012  inscrierea pe locurile disponibile, la unitatile dorite, a copiilor respinsi initial la alte scoli, din lipsa de locuri
11  18 mai 2012  inscrierea copiilor care nu au fost cuprinsi in nicio unitate de invatamant in etapele anterioare
21 mai 2012  afisarea la fiecare unitate de invatamant a listelor finale cu copiii inscrisi in clasa I si in clasa pregatitoare.

Metodologia completa si calendarul detaliat al inscrierii copiilor in invatamantul primar in anul scolar 2012 - 2013 le gasiti AICI.

Cu si despre scoala: doar pe forumul desprecopii.com - experiente si sfaturi impartasite de mamicile DC:

Aflati totul despre sistemul de invatamant Montessori :

  • Ce este metoda Montessori?
  • Invatamantul Montessori versus invatamantul traditional
  • Alegerea unei scoli Montessori in Romania
  • Recuzita metodei Montessori 

     Va recomandam sa mai cititi:

     Dezvoltarea intelectuala a copilului (4-12 ani)

    Sport pentru copii, activitati educative, animalute

    autor: redactor Desprecopii.com A.G. -  Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2012

    In floarea copilariei (4-12 ani)
    Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

     Scoli, gradinite, crese, bone...
    La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
    Am nevoie de un baby-sitter...

    Bolile copilului

    Toate bolile aici>

    Articole despre Psihologia Copilului

    Mai multe despre psihologia copilului aici >

    Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)

  • ✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

    Comentarii vizitatori

    Citeste toate comentariile

    Ce sentimente ti-a produs acest articol?

    Ultimile 1 comentarii

    1. caba florica
      caba floricatrimis la 16/2/2012

      Buna ziua, as vrea sa intreb de ce nimeni nu face vreo referire la cum vor veni acasa si vor sta singuri copii de 6 ani, a caror parinti sunt angajati si nu isi pot permite costurile pentru programul de dupa scoala, acest cost e destul de mare ajungand chiar peste 300 Ron, e si cazul meu, nu avem bunici si nici alta cunostinta care ar putea insoti copilul, tatal nu e cu noi si in afara pensiei de intretinere nu se implica deloc. Chiar ma gandesc cum am sa procedez? Cred ca e nevoie ca cel putin in clasa pregatitoare programul sa fie prelungit ca la gradinita.Cu stima, Caba Florica

      Raspunde la acest comentariu

    Scrie un comentariu

    Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

    Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

    DA (este întrebare)
    NU (nu este întrebare)


    Cod:

    Ai o întrebare pentru alte mămici?
    ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII