Prejudecati despre feminitate si masculinitate

Prejudecati despre feminitate si masculinitate

Prejudecati despre feminitate si masculinitate

  • Cum am mai spus, eu ma ocupam personal de un studiu anual foarte complex, pe temele astea, intr-o mare companie (noi faceam studiul in scop comercial, ca sa stim cum sa ne ajustam strategia comerciala in functie de mentalitatile romanesti si de preferintele consumatorilor)
Cat despre cifre, statistici si studii, ca tot veni vorba, ele exista si confirma faptul ca societatea romaneasca e profund patriarhala, misogina, traditionalista, intoleranta, in mod paradoxal interesata de tot ce "vine din afara", dar rezistenta la schimbare etc . Puteti cauta pe net si gasiti suficiente informatii, eu am pomenit de raportul ALTFEM ca l-am folosit de curand.

Cum am mai spus, eu ma ocupam personal de un studiu anual foarte complex, pe temele astea, intr-o mare companie (noi faceam studiul in scop comercial, ca sa stim cum sa ne ajustam strategia comerciala in functie de mentalitatile romanesti si de preferintele consumatorilor) si tot asta reiesea, an de an, din acel studiu (e o munca extrem de interesanta, din care afli foarte multe, din pacate informatiile sunt confidentiale, ca de, apartin companiei respective). Deci, conform acestor studii, barbatul e salcia ganditoare, creatoare, cu puterea de decizie in familie, expert in orice, hotaraste ce se intampla cu banii etc., femeia e "nurturer". Rolurile traditionale sunt inca foarte stricte si prezente in mentalul colectiv romanesc.

Cum spunea si Tanti, noi vorbim aici de ceea ce se intampla in realitate, la modul practic, nu la cel ideal. Da, exista legi (ca de-aia reiese in raportul citat de dna Vass ca suntem ok), da, teoretic femeia nu e discriminata si e protejata legal de diverse abuzuri, da, exista cazuri fericite, cum sunt unele dintre doamnele care scriu aici, da, nu e ca in Arabia Saudita DAAAAAAR in realitate, lasand la o parte teoria, legislatia, lumea ideala, experientele noastre personale si ce vedem in cercul familial/de prieteni/cunostinte, in Romania discriminarea de gen e prezenta si afecteaza un numar foarte mare de femei.

Repet ce am mai scris la un moment dat, nu conteaza experientele personale ale unora, nu e un argument sa spui "vai, nu e adevarat, nu exista discriminare in Romania, eu nu am avut de-a face cu asa ceva". La fel, ideea ca e vina femeilor, ca nu refuza rolurile astea traditionale, e utopica si puerila, pentru majoritatea femeilor care sunt in situatii intr-adevar grave. Totul pleaca din copilarie, de la educatie. Adica sunt invatate ca ala e rolul si rostul lor pe lume, si apoi traiesc in pattern-ul asta, pe care nu il pune nimeni in discutie, e un dat cultural, ca sa zic asa.

Ganditi-va numai la mediul rural, desi nu numai acolo sunt probleme... Apoi apar discriminarea in viata profesionala, salariile mai mici, sanse mai mici de evolutie profesionala si promovare (ca deh, daca mai faci si copii...), lipsa independentei financiare, saracia, care afecteaza in masura mai mare femeile decat barbatii, abuzurile (incriminate legal, dar neluate in serios), treburile casnice care in cele mai multe cazuri ii revin femeii in totalitate etc. De-asta nu avem mai multe femei in politica, si nu e rusinos, e logic sa fie asa, avand in vedere contextul. Cand o sa eliminam cauzele, vom schimba si rezultatele.

Mai cititi:

Daca studiezi putin problema, toate realitatile astea iti sar in ochi. Mie imi sar in ochi de cand a inceput sa ma preocupe subiectul, de prin facultate, cand am avut ceva cursuri legate de gen si egalitatea de sanse. De atunci am inceput sa citesc pe tema asta, sa ma informez, sa fiu mai atenta la ceea ce vad in jur, sa particip la niste proiecte, sa lucrez ca voluntar pentru organizatii care se ocupau de violenta domestica si de traficul uman etc. Si asa am devenit feminista. Adica am realizat ca lucrurile nu sunt in regula, ca desi teoria e ok, practica nu e deloc, si ca mult-clamata egalitate de sanse nu e chiar... egala. Si cred ca e responsabilitatea mea, si a noastra, sa incercam sa schimbam lucrurile, sa contribuim la transformarea societatii, chiar daca eu personal si alte fete/femei pe care le cunosc nu suntem afectate de discriminare, suntem exceptia fericita (sau, mai corect spus, nu suntem foarte grav afectate, pentru ca, sub o forma sau alta, toate suntem afectate).

Daca ai dus o viata ok, nu te-ai lovit de anumite probleme, nu ai studiat cu atentie "fenomenul", ti se pare ca de fapt "dracul nu-i atat de negru", privit din bula de cristal. Daca iesi putin din bula respectiva si scoti lupa... lucrurile stau cu totul altfel.

A propos, ca se facea o comparatie a Romaniei cu alte state, din punct de vedere al discriminarii. Si aici sunt de acord cu Tanti, depinde cu cine compari. In general, femeile sunt discriminate peste tot, intr-o forma sau alta (cu exceptia unor mici enclave matriarhale, din cate am citit ar fi unele comunitati izolate prin China, Tibet si alte locuri "exotice"). Bineinteles, exista parti ale lumii unde discriminarea asta e legala, e institutionalizata (de ex. in lumea araba), si parti ale lumii unde discriminarea a fost teoretic eliminata, e ilegala, dar practic inca rezista, si rezista bine. Si in ultimul caz exista diverse grade de discriminare, pentru ca unele tari isi aplica legile mai bine. Logic, Romania in niciun caz nu e vreun bastion al oportunitatilor egale, e chiar foarte departe de asa ceva, indiferent ce ne place noua sa credem.

Si pentru ca tot se vorbea despre comunism, nu e adevarat ca acesta ar fi adus egalitatea de sanse in Romania ca am trai acum intr-o societate ideala daca s-ar fi intamplat asa ceva). Comunismul pur si simplu a dat femeilor dreptul de a munci cot la cot cu barbatii, si atat (ca doar aveau nevoie de forta de munca). Restul... "ramane cum am stabilit". Femeile s-au ales si cu munca, si cu treburile casnice, si cu abuzurile. Comunismul nu a fost un sistem "clement" fata de femei, ganditi-va numai la politicile legate de natalitate.

Acest mesaj a fost desemnat Topicul lunii decembrie 2011.

Va recomandam sa cititi in totalitate subiectul de pe forumul desprecopii.com : Prejudecati despre feminitate si masculinitate

autor: membru desprecopii.com salcia  Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2012

 Forumuri recomandate

 << Discutii generale
In discutii generale puteti posta orice doriti!

<< Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti
(Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

 <<In unul sau in doi... mergem mai departe!
Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!

Meseria de parinte

Mai cititi:

Relatie

Cu capul limpede

Sex

Chip frumos

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. pablomison
    pablomisontrimis la 18/5/2016

    Este normal ca autoarea sa doreasca, mai mult, tot mai mult si chiar totul pentru femei.Si nu este o prejudecata. Dar trebuie sa tina cont de cateva lucruri mai mult decat evidente:1-barbatii si femeile au insusiri total diferite care ii fac sa nu fie total egali in diferite ipostaze (de ex. barbatii nu pot fi egali in maternitate...),2-femeile lipsite de feminitate, adica femeile-barbat, si femeile homosexuale au inclinatii masculine evidente si incearca sa capete statut de egalitate cu barbatii normali (si nu cu barbatii feminizati sau homosexuali) si nimeni nu le opreste. Partea periculoasa este ca ele incearca sa impuna modelul lor de viata femeilor normale,3-femeile-femei, cele pline de feminitate (cele deosebit de atractive pentru barbati), nu doresc aceasta egalitate totala, se simt perfect in pielea lor si chiar isi doresc sa se indeparteze de modelul egalitarist cu barbatii. Mai suntinca numeroase alte puncte care depasesc acest cadru ingust.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII