Copiii și matematica, prieteni sau dușmani? Talentul la matematică - o combinație a geneticii cu muncă, efort și motivație.

Copiii si matematica, prieteni sau dusmani? Talentul la matematica - o combinatie a geneticii cu munca, efort si motivatie

Copiii și matematica, prieteni sau dușmani? Talentul la matematică - o combinație a geneticii cu muncă, efort și motivație.

Câți dintre noi nu au avut oare probleme cu matematica în anii de școală? Desigur, vor exista și adulți pentru care matematica a fost o pasiune încă din copilărie sau, în orice caz, o disciplină care nu le-a pus prea mari probleme în școală.

Totuși, ea este percepută de majoritatea oamenilor ca o disciplină dificilă ce pune adesea probleme copiilor. De ce?

Cati dintre noi nu au avut oare probleme cu matematica in anii de scoala?

Desigur, vor exista și adulți pentru care matematica a fost o pasiune încă din copilărie sau, în orice caz, o disciplină care nu le-a pus prea mari probleme în școală. Totuși, ea este percepută de majoritatea oamenilor ca o disciplină dificilă ce pune adesea probleme copiilor.

Dificultățile pe care le ridică matematica în anii de școală dau și mai mari bătăi de cap atunci când, ca părinți, ne vedem puși în situația de a-i ajuta pe copiii noștri să asimileze cunoștințe care nouă, ca adulți, ni se par simple. Știu din proprie experiență că a face un copil de școală primară să aibă o relație amiabilă cu obiectul numit matematică nu este întotdeauna o misiune ușoară. Uneori dusmănia se instalează treptat (la acest lucru contribuind mai mulți factori) și rămâne pe vecie, doar că de la o vârstă încolo este privită cu mai mare toleranță. Ce e de făcut în astfel de situații, mai ales atunci când, ca părinți, ne dorim rezultate cât mai bune la învățătură de la copiii noștri?

Parerile parintilor comunitatii desprecopii.com sunt impartite

Parerile parintilor comunitatii desprecopii.com sunt impartite, asa cum am putut vedea intr-un topic deschis pe FORUM si nu se potrivesc intotdeauna tuturor situatiilor, intrucat fiecare caz de "aversiune" fata de matematica are particularitatile sale:

Nu stiu sa-ti zic daca a fost din cauza de invatatoare / profesori sau sunt eu "defecta", dar nu reuseam niciodata sa pricep problemele, geometria, n-am trecut mai departe de aritmetica cred. Poate pentru ca aveam aversiunea asta fata de matematica nici nu mai eram dispusa sa incerc sa inteleg. (ellej)

Am studiat matematica, am predat matematica, am ajutat copii si studenti sa treaca peste examenele la matematica si stiu ca marea majoritate care au probleme cu matematica nu gandesc atunci cand sunt in fata unei probleme de matematica (nu am spus ca nu gandesc in general). (accept92)

Talentul in matematica este ceva innascut si nu este legat neaparat de inteligenta

Studiile recente realizate de câțiva psihologi de la Universitatea din Baltimore, SUA, sub coordonarea cercetătorului John Hopkins, au relevat faptul că talentul în matematică este un dar innascut și nu este neapărat legat de inteligență. Testele aplicate unui grup de 200 de copii cu vârsta de 4 ani au avut în vedere abilitatea de estimare și de calcul, precum și legătura dintre această abilitate și vocabular, deoarece până acum se credea că limbajul și abilitățile matematice sunt strâns legate.

Pe de altă parte, cercetătorii au vrut să demonstreze că a fi bun la matematică nu implică neapărat performanțe superioare în alte domenii legate de inteligența generală. Testele ulterioare, ale căror rezultate au fost publicate în Developmental Science, au arătat că acei copii care, la o vârstă mică, înainte de a studia matematica, au demonstrat abilități sporite în calcul și estimare, s-au descurcat mai bine la lecțiile ulterioare de matematică. Cu alte cuvinte, legătura dintre un simț innascut al numerelor și talentul în matematică este deja prezentă înainte ca matematica să fie studiată în școală.

O întrebare asupra căreia cercetătorii încă meditează este dacă acest simț al numerelor, așa cum a fost denumit, poate fi stimulat înainte de vârsta școlară, astfel încât să poată îmbunătăți rezultatele ulterioare ale copilului la matematica predata în școală. Până când se va găsi un răspuns la această întrebare, poate ar fi indicat să nu ne stresăm prea tare copiii dacă ni se pare că nu sunt suficient de buni la matematică. În final, nu toată lumea s-a născut matematician, și, în plus, lumea are nevoie și de artiști și de oameni obișnuiți, nu doar de specialiști în matematică.

Talentul in matematica are radacini innascute, dar este influentat si de factori precum efortul, motivatia, mediul si educatia.

Cei care manifesta o inclinatie naturala catre matematica pot sa aiba un avantaj initial, insa cei care depun efort si dedicare pot ajunge la rezultate similare sau chiar mai bune. Este important sa nu subestimam potentialul fiecarui individ, deoarece inteligenta si abilitatile se manifesta in diferite moduri si pot varia de la o persoana la alta. Educatia si mediu in care creste o persoana joaca, de asemenea, un rol crucial in dezvoltarea abilitatilor matematice, iar acestea pot fi imbunatatite prin practica si incurajare.
 

Copilul are probleme cu matematica? Atunci trebuie sa luati in considerare meditatiile. Citeste Meditatiile suplimentare - rolul lor in imbunatatirea notelor copilului si de ce pot fi necesare
 

Matematica si copilul: intre cheia succesului in viata, meditatii si legatura cu muzica

Matematica este esentiala pentru a invata copilul sa gandeasca logic si rational Multi pedagogi considera ca este una din cheile sucesului in dezvoltarea intelectuala si in cariera profesionala. Matematica, si mai modern Statistica, sunt considerate cele mai importante subiecte pe care copiii le studiaza la scoala.

Va invitam la discutie intre parinti: Matematica si copilul: intre cheia succesului in viata, meditatii si legatura cu muzica citeste in continuare aici > 

6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor 

autor: redactor Desprecopii.com A.G. © Toate drepturile rezervate Desprecopii.com 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Neacsu stefania
    Neacsu stefaniatrimis la 1/3/2012

    Este foarte greu sa iti faci adresa

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII