Despre nastere

Interviu Silviu Butuc

Interviu Silviu Butuc

  • Medic specialist obstetrica ginecologie Regina Maria.

    Despre Nastere

    .. experienta unica incredibila care se invata, o bucurie extraordinara care implineste existenta

  • IntrebareDe retinut:

Despre Nastere

.. o experienta unica incredibila care se invata, o bucurie extraordinara care implineste existenta.

Suntem in studioul desprecopii, in dialog cu Specialisti de la Regina Maria.

Invitat: Il avem alaturi de noi pe domnul doctor Silviu Butuc, medic specialist obstetrica ginecologie Regina Maria, cu supraspecializari si competente in colposcopie, histeroscopie, echografie.
 
Ne propunem sa aflam cateva detalii despre ceea ce inseamna din punct de vedere medical aducerea pe lume a unui copil. Sunt multe intrebari ,multe temeri ..!? este un moment plin de emotii acela al nasterii...aici dorim sa ne concentram. Cum priviti dumneavoastra acest moment?

Aducerea pe lume a unui copil, sarcina, nasterea, culminand cu minunea de a aduce pe lume un copil sanatos, reprezinta pentru mine un drum lung si frumos care pe alocuri poate fi presarat cu mici evenimente ... uneori poate si neplacute care necesita o atentie maxima atat din partea mea cat si a femeii insarcinate.

Intrebare In primul rand cand o pacienta vine la o prima consultatie si se constata sarcina, ea trebuie pusa in tema cu tot acest drum pe care-l va avea de parcurs si cu lucrurile la care trebuie sa fie atenta, cu situatiile in care trebuie sa informeze medicul si cu tot ce se va intampla pana in momentul in care va naste.
min 1.40

Diversele posibile intamplari din sarcina le comunic la inceput in ansamblu, urmand ca in fiecare trimestru de sarcina sa pun accent pe lucrurile care pot interveni si care pot complica sarcina.

Ne pregatim dinainte si cu bune si cu rele...E bine sa avem asteptari corecte asupra a ceea ce ni se poate intampla.
 
Sunt multe intrebari pe care si le pun mamele, mamele de pe desprecopii.com au o multime de intrebari. De exemplu sunt foarte curioase asupra sexului copilului. Cand poate fi dat un raspuns?

Intrebare Cu exceptia unui anumit tip de test care nu se efectueaza inca la noi in tara, doar  in anumite tari si anumite situatii cu indicatie medicala  boli genetice, etc, acest test putand depista sexul copilului de la 8 saptamani - principala investigatie care da indicatii asupra sexului copilului este echografia.
min 3.10

Studiile spun ca in proportie de 70% poti sa identifici sexul copilului de la 11 saptamani, urmand ca acest procent sa creasca cu fiecare saptamana de sarcina, gravida stiind aproape sigur pana spre 5 luni de sarcina.

Asadar, la screeningul de 24 de saptamani avem o orientare sigura asupra acestui aspect.
 
Nasterea naturala sau nasterea prin cezariana?

Este unul dintre cele mai disputate subiecte in obstetrica, un subiect controversat in intreaga lume nu doar la noi. Si asta pentru ca nu exista o metoda de nastere 100% sigura, sau 100% fara dureri sau 100% fara complicatii. Multi medici ginecologi recomanda nasterea naturala in timp ce majoritatea au sotiile operate. In principiu calea nasterii si mai ales indicatia de cezariana poate fi pusa inca din luna a doua de sarcina existand afectiuni medicale care o pot recomanda: oftalmologice, ortopedice, infectioase, samd. min 4.37 Indicatia de operatie cezariana poate fi pusa pe parcursul sarcinii sau chiar in timpul travaliului, in orice moment este privita ca o cale a nasterii atunci cand exista contraindicatii pentru nasterea naturala. Astazi exista tendinta catre cezariana la cerere sau tendinta de a pune indicatia cezariana inainte sa apara o problema (contrar indicatiei medicale initiale de a se face cezariana cand este o problema): de exemplu cand este un copil foarte mare si o gravida cu bazin foarte ingust se evita proba travaliului si aparitia unei suferinte a mamei sau copilului, motiv pt care indicatia de cezariana se poate pune inainte preventiv.

Intrebare O viitoare mama poate avea o nastere naturala daca cea anterioara a fost prin cezariana?
min 5.34

Da! Raspunsul este da, poate sa nasca natural dupa operatia cezariana. Este la fel ca si la o femeie care nu a vut nicio nastere, insa depinde de foarte multe lucruri: de la evolutia sarcinii pana la momentul in care se declanseaza nasterea, de felul in care se realizeaza dilatatia, dimensiunile, pozitia copilului, samd

[min 5.55] In mod particular, legat de acest aspect, depinde de cum a evoluat interventia anterioara si de motivul indicatiei de cezariana initiala. De exemplu, daca la prima sarcina copilul a avut o prezentatie pelviana si indicatia de cezariana a fost pusa din acest motiv, iar la a doua sarcina copilul este in prezentatie normala-craniana si totul evoleaza bine (travaliul se declanseaza spontan, dilatatia se realizeaza usor) femeia poate sa nasca si natural. Principala temere in cazul unei nasteri naturale dupa cezariana este ruptura cicatricii uterine realizata la operatia cezariana, aceasta cicatrice fiind urmarita in timpul celei de-a doua sarcini: calitatea, grosimea..

[min 6.57] Cu cat se apropie termenul de nastere cu atat se strang mai multe criterii pentru a alege calea cea mai potrivita a nasterii.

Intrebare La ce interval de timp o mama poate sa nasca din nou prin cezariana daca anterior a avut o nastere similara ?
min 7.12

Nu exista un standard in aceasta privinta. Indicatia este peste un an, e bine sa nu fie sub un an o alta sarcina. Inainte de a ramane din nou insarcinata, pacienta e bine sa vina la un control general si echografic. Se face o evaluare a cicatricii, apreciindu-se oportunitatea unei noi sarcini si in functie de acest aspect.

Intrebare Sunt siuatii  in care unele gravide isi doresc nastere naturala. Totusi medical li se recomanda nasterea prin operatie cezariana. La nivel psihic poate fi o problema. Cum o gestionati?
min 8.01

Sunt din ce in ce mai multe gravide care-si doresc o nastere naturala. Trebuie sa se tina cont si sa fie respectata insa indicatia medicala. Astazi sunt foarte multe organizatii care incurajeaza, si bine fac, nasterea naturala. Totusi daca  indicatia medicala este nasterea prin cezariana aceasta trebuie sa fie respectata chiar daca pana atunci a fost in discutie nasterea naturala. min 8.50  Scopul  unei nasteri si cel mai important lucru pentru toata lumea este ca atat mama cat si copilul sa fie in siguranta, sa se nasca un copil sanatos.

Intrebare Varianta nasterii cu ajutorul forcepsului mai exista? In ce situatii se poate ajunge la asta?
min 9.25

Forcepsul este un instrument medical din ce in ce mai putin folosit, fiind larg inlocuit de operatia cezariana in incercarea de a preveni astfel de situatii. E un instrument medical de extractie a copilului in expluzie, cand copilul este coborat in canalul de nastere si prezinta o suferinta in momentul respectiv iar nasterea trebuie grabita.
 
Exista un moment critic, considerat critic in timpul unei nasteri?

Nu exista un moment critic. In cursul sarcinii si in travaliu toate momentele sunt critice in sensul ca oricand poate aparea ceva neprevazut. Femeia insarcinata trebuie pregatita, nu speriata, ci cu multa atentie pregatita vis a vis de observarea, urmarirea momentelor importante din timpul sarcinii si comunicarea cu medicul care trebuie sa fie permanent in garda pentru identificarea eventualelor probleme. min 10.57 Peste 90% din sarcini decurg absolut normal, si sarcina si nasterea. Tocmai prin prisma faptului ca sunt rare evenimentele neplacute, ele sunt surprinzatoare si te pot lua pe nepregatite. De aceea e necesara atentia tot timpul. In fiecare moment al sarcinii si al travalilului pot aparea complicatii si eventuale probleme neprevazute.

Exista controalele periodice si controalele lunare - mai dese din ultimul trimestru de sarcina, iar mama e cea care trebuie sa fie atenta la lucruri noi care apar si sa semnaleze medicului orice eventuale semne ingrijoratoare.

Intrebare Intr-un cuplu se afirma deseori  asteptam un copil Ce presupune aceasta asumare? Ce sa faca tatal? Este prezent la nastere?
min 12.05

Tatal are un rol important in timpul sarcinii, la nastere cat si dupa nastere. Suportul acestuia este benefic la nastere, exceptand situatiile care impun a anume urgenta si o intimitate medicala. El trebuie sa incurajeze si sa sustina gravida mai ales dupa nastere cand pentru proaspata mamica poate trece prin diferite faze emotionale. Familia, sustinerea din partea familiei, este cel mai potrivit tratament in astfel de situatii.
 
Domnule doctor va multumim si va dorim sa aduceti pe lume cat mai multi copii sanatosi. Mamicile desprecopii.com sunt cu ochii pe raspusurile si informatiile oferite de noi.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema: Diverse

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII