Femeile nu pot da inapoi ceasul biologic. Iată de ce nu trebuie să amânam momentul în care devenim mame

Femeile nu pot da inapoi ceasul biologic. Iata de ce nu trebuie sa amanam momentul in care devenim mame

Femeile nu pot da inapoi ceasul biologic. Iată de ce nu trebuie să amânam momentul în care devenim mame

Femeile nu pot da inapoi ceasul biologic. Iata de ce nu trebuie sa amanam momentul in care devenim mame

Multe femei amana sarcina in anii lor cei mai fertili, pentru o varietate de motive, cum ar fi cel al carierei, lipsa unei stabilitati financiare, sau absenta unui partener. Ele sunt vag constiente de faptul ca fertilitatea scade cu varsta si incep sa inteleaga situatia reala doar atunci cand realizeaza ca fertilitatea lor este strans legata de varsta...

Tehnologiile de reproducere asistata si varsta femeii

Multe femei nu iau in calcul la modul cel mai serios consecintele maternitatii tarzii si se asteapta ca tehnologiile de reproducere asistata sa faca posibila intinerirea functiilor ovariene, raporteaza recent cercetatorii de la Universitatea Yale din SUA.

Exista o conceptie alarmant de gresita despre fertilitate  in randul femeilor - a spus dr. Pasquale Patrizio, profesor in cadrul Departamentului de Obstetrica si Ginecologie din cadrul Scolii de Medicina Yale, USA. "Am constatat, de asemenea, o lipsa de informatii asupra pasilor pe care femeile pot sa-i faca in anii lor de reproducere din tinerete pentru a pastra posibilitatea conceptiei mai tarziu in viata."

De multe ori femeile nu realizeaza ca sansa lor de a deveni mame scade odata cu varsta...

Raportul a derivat din observatiile pe care Patrizio si colegii sai le-au  facut despre  femeile de 43 de ani sau peste, care vin la clinica de fertilitate, si se asteapta ca sarcina sa poata fi realizata instantaneu, si sunt dezamagite sa afle ca acest lucru nu se mai poate face cu usurinta. "Vedem intr-adevar din ce in ce mai multe paciente suparate dupa esuarea in a avea propriul copil dupa 43 de ani, astfel ca a trebuit sa raportam acest lucru", a declarat Patrizio. "Reactia lor este tipica: "Vreti sa spuneti ca nu ma puteti ajuta? Eu sunt sanatoasa, am facut exercitii fizice, si nu pot avea propriul meu copil?"

ceas biologic femeie

"Aceste femei amana sarcina in anii lor cei mai fertili, pentru o varietate de motive, cum ar fi cel al carierei, lipsa unei stabilitati financiare, sau absenta unui partener. Ele sunt vag constiente de faptul ca fertilitatea scade cu varsta si incep sa inteleaga situatia reala doar atunci cand realizeaza ca fertilitatea este strans legata de varsta", afirma cercetatorii.

Citeste detalii aici Fertilitatea scade odata cu avansarea in varsta

"Cresterea popularitatii tehnologiilor de reproducere asistata (ART) a dat impresia ca  fertilitatea feminina poate fi manipulata in orice etapa a vietii", noteaza Patrizio, care spune ca problema este exacerbata din cauza imaginii data de celebritati, care par sa nasca copii, fara efort, la varste avansate.

Cititi: Tehnici de reproducere umana asistata (ART)

Potrivit Societatii pentru Tehnologii de Reproducere Asistata, numarul de fertilizare in vitro (FIV) a femeilor sub 35 de ani a crescut cu aproximativ 9% intre 2010 si 2019. In aceasta perioada de timp, numarul de cicluri FIV efectuate pentru femei in varsta de 41 si peste, a crescut cu 41%. Dar aceasta procedura nu duce intotdeauna la succes.

"Chiar daca numarul de femei care apeleaza la ART a crescut, numarul de cicluri FIV rezultat in timpul sarcinii la femeile peste 42 de ani in cea mai mare parte a ramas static la 9% an 2018", a declarat Patrizio. "Daca sarcina este realizata la o varsta mai inaintata, atunci femeile se confrunta cu un risc mai mare de pierdere a sarcinii, defecte de nastere si alte complicatii."

Mai cititi si: Intrebari frecvente legate de FIV 

Patrizio spera sa previna infertilitatea asociata varstei inaintate prin combaterea acestor conceptii gresite de educatie.

"Ca medici, ar fi necesar sa incepem educarea femeilor mai agresiv", a declarat Patrizio. "Femeile ar trebui sa aiba informatii corespunzatoare despre amanarea fertilitatii, riscurile obstetricale, precum si un succes limitat de ART la varste avansate pentru a le permite sa ia decizii in cunostinta de cauza cu privire la cazul in care ele spera sa devina gravide."

Congelarea ovulelor este o optiune buna

Patrizio a spus ca una dintre tehnicile de care femeile ar trebui sa profite este congelarea ovulelor, care pare a fi cea mai buna strategie pentru femeile care doresc sa amane maternitatea, dar care isi doresc sa aiba un copil cu propriul material genetic. Optiuni alternative, cum ar fi donarea de ovule, care duce la cele mai mari rate de sarcina raportate pentru orice metoda ART, sunt de asemenea disponibile.

"Avem o nevoie urgenta de a educa femeile asupra faptului ca imbatranirea reproducerii este ireversibila si, mai important, ca exista optiuni pentru a se proteja impotriva riscului de infertilitate in viitor", a declarat Patrizio. "Aceste tehnici sunt optiuni valabile pentru femei si nu ar trebui privite ca experimentale", a adaugat el. "Medicii si profesionistii din domeniul sanatatii trebuie sa inceapa discutiile cu privire la conservarea fertilitatii la pacientii lor si sa se asigure  ca femeile tinere au inteles cu adevarat toate optiunile."

Citeste si Si ceasul biologic al barbatilor ticaie

Care este diferenta intre ceasul biologic masculin si cel feminin?

Ceasurile biologice sunt vadit diferite. Nivelul de estrogen al femeii scade cu repeziciune odata ce aceasta atinge o anumita varsta, scaderea fiind ireversibila. La barbati , nivelul testosteronului incepe sa scada dupa varsta de 25 de ani, insa hormonii sexuali nu scad niciodata la fel de mult ca cei feminini.

 De citit:

Sarcina intre 40-50 de ani
Sarcina intre 20-30 de ani
Sarcina intre 30-40 de ani

O alta diferenta uriasa este aceea ca la orice femeie se instaleaza la un momentdat menopauza, in timp ce un barbat de obicei produce sperma intreaga viata . De aceea nu este nimic neobisnuit ca un barbat in varsta sa conceapa un copil .

Teste, care va pot ajuta sa va intelegeti mai bine:

Cat de tare doresti sa devii mama?
Ce fel de tata vei fi?

Cititi si: Fertilitatea scade odata cu avansarea in varsta / Cand este momentul optim de a deveni parinte? 

Cand doresti prea tarziu un copil ...

Poate ca intr-o zi, te vei privi in oglinda si vei descoperi ca ai o dorinta pe care nu ai mai avut-o ... Sa fii mama. Si totusi ... va fi prea tarziu sa ai un copil biologic ...Asa a descoperit intr-o zi Lisa Stansfield. 

Cantareata engleza Lisa Stansfield a dezvaluit modul in care dorinta ei disperata de a avea un copil a condus la ani durerosi de fertilizare in vitro.

Starul a realizat ca isi doreste un copil dupa ce mama ei a decedat.

Insa era prea tarziu ...Citeste despre Cand doresti prea tarziu un copil ...

 Forum si comunitate de suport pentru femeile care isi doresc sa devina mamici: Asteptand o minune in viata noastra - haideti alaturi de noi.

autor: Desprecopii.com , Toate drepturile rezervate (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Mocanu Mihaela
    Mocanu Mihaelatrimis la 25/11/2023

    Am 43 de ani şi sunt mama a doi baieţi minunaţi. Eu şi soţul meu aflaţi la a doua casatorie ne-am dorit un bebeluş împreuna. La vârsta de 41 de ani am pierdut o sarcina şi o data cu ea şi speranţa. Am mai incercat dar fara succes...ciclul menstrual s-a redus la 24 de zile . Putem vorbi de infertilitate ? De pregatirea organismului pentru menopauza ?

    Raspunde la acest comentariu
  2. daniela
    danielatrimis la 8/5/2012

    celelalte metode sunt foarte scumpe.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII