Prima zi din viata unui bebelus nascut la Arcadia

Prima zi din viata unui bebelus la Arcadia

Prima zi din viata unui bebelus la Arcadia

  • Din punct de vedere medical nasterea nu mai reprezinta de mult timp un mister si totusi, pentru cei mai multi dintre noi, ea ramane un miracol. O poate marturisi orice femeie careia i-a fost dat sa traiasca acest miracol si care a simtit fericirea de a-si tine in brate puiul.
Din punct de vedere medical nasterea nu mai reprezinta de mult timp un mister si totusi, pentru cei mai multi dintre noi, ea ramane un miracol. O poate marturisi orice femeie careia i-a fost dat sa traiasca acest miracol si care a simtit fericirea de a-si tine in brate puiul. Dupa ce am trait astfel de clipe magice alaturi de copiii mei, m-am intrebat mereu ce simte oare un copil in primele sale minute de viata. Cat de mult din fericirea pe care o traim noi, mamele, se transmite puiului mic, care abia da ochii cu lumea? Recunosc ca n-am cautat niciodata un raspuns stiintific si mi-a placut intotdeauna sa cred ca simbioza de fericire este perfecta si ca nou-nascutul simte cu toata fiinta lui bucuria mamei. La maternitatea Arcadia, unde l-am nascut pe Tudor, minunea mea cea mica, am simtit din plin acest lucru.

Daca la prima nastere, care s-a intamplat cu 10 ani in urma intr-o maternitate de stat, momentele acestea pretioase mi s-au parut oarecum umbrite de o oarecare raceala a personalului medical (adesea prezenta in maternitatile de stat si pe care nu pot sa mi-o explic oricat m-as stradui), de data aceasta totul a fost asa cum mi-am dorit si cum mi-am imaginat ca va fi. Simplul fapt ca mi-am tinut in brate bebelusul la cateva minute dupa ce l-am auzit tipand, acolo, pe masa de nastere a insemnat enorm pentru mine, ca mama. Am uitat intr-o clipa de orice durere si am simtit ca se creeaza intre mine si el o legatura eterna. Dincolo de aceste sentimente inconfundabile, faptul ca am nascut la maternitatea Arcadia m-a ajutat sa inteleg mai bine cum incepe viata unui nou-nascut, iar felul in care a fost tratat copilul meu mi-a dat increderea ca am facut cea mai buna alegere in ceea ce priveste locul unde l-am adus pe lume.

Va recomandam sa mai cititi si: Nasterea la Arcadia, o experienta de neuitat

Din momentul in care a venit pe lume, Tudor a tinut-o intr-un tipat continuu pana in clipa in care una dintre asistentele de la neonatologie mi l-a pus in brate, la scurt timp dupa nastere. Imi amintesc cum toata lumea a zambit cand doamna doctor a declarat ca e, clar, dragoste la prima vedere ceea ce se intampla acolo, pe masa alba, la ora aceea tarzie din noapte. Cat timp a fost curatat, masurat, cantarit, i-am auzit in permanenta glasul. Totul s-a petrecut foarte repede si atunci, pe moment, nu imi era deloc gandul la ce se intampla acolo din punct de vedere medical, pentru ca abia asteptam sa-l tin in brate, restul nu mai conta. Am retinut ceea ce parea esential in acel moment  4280 de grame, 56 cm, Apgar 10. Stiam insa ca asta nu e totul si cat de important este ca bebelusului sa i se asigure toate conditiile pentru adaptarea sa la mediul extrauterin, imediat ce vine pe lume.

Specialistii de la Arcadia m-au lamurit, de altfel, asupra tuturor etapelor prin care trece un nou-nascut pentru ca totul sa decurga normal. Am aflat ca imediat dupa nastere copilul primeste primul examen clinic, momente in care se depisteaza primele aspecte clinice (fiziologice/ patologice) ale nou-nascutului: marimea fontanelei, prezenta sau nu a frenului lingual, integritatea aparatului osos cu prezentarea eventualelor pozitii vicioase ale membrelor. In plus, se verifica permeabilitatea choanala (cornetele nazale), esofagiana si anala si se realizeaza prima ascultare cardio-respiratorie (pentru depistarea eventualelor sufluri cardiace, batai anormale, respiratii anormale). Este vorba, asadar, de un intreg complex de proceduri, efectuate rapid, in cateva minute, astfel incat sa se poata interveni cat mai repede in cazul in care este necesar acest lucru.

Ce se intampla insa cu bebelusul dupa ce traieste primele clipe magice in bratele mamei? Imi amintesc ca la prima nastere eram stresata ca nu cumva cineva sa imi incurce bebelusul cu altul, asa cum vazusem prin filme. Gandul ca nu aveam sa-l vad langa mine in urmatoarele cateva ore ma ingrozea atunci. De data aceasta nu am mai avut nicio temere legata de ingrijirile pe care urma sa le primeasca bebe, pentru ca la Arcadia copilul meu avea deja o identitate inca din ziua in care fusesem la controlul preanestezic, cand doamna doctor Demetra Tugurlan m-a intrebat ce nume va avea bebelusul si l-a trecut in fisa de consultatie. Stiu ca atunci m-a mirat acest lucru, insa imi dau seama abia acum cat de importanta este aceasta familiaritate creata inca de dinainte de nastere de catre personalul din spital. In orele pe care le-am petrecut in sala de nastere inainte de a cobori in rezerva in care avea sa imi petrec primele zile alaturi de copilul meu, am avut tot timpul in minte imaginea lui Tudor stand pe pieptul meu. Ma intrebam ce facea el in timpul acela in care eram despartiti de cele doua etaje. Stiam ca e pe maini bune si nu imi era teama de nimic. Sotul meu m-a asigurat o data in plus de acest lucru cand am vorbit la telefon, pentru ca il privise, pret de vreo jumatate de ora, prin peretele de sticla al salonului. Tudor, ca de altfel toti bebelusii care se nasc la Arcadia, a fost dus in sectia ATI neonatala, unde i s-au asigurat cele mai bune ingrijiri pentru a se putea adapta firesc la viata extrauterina.

Sectia de Terapie Intensiva Neonatala de la Maternitatea Arcadia este o unitate cu dotari complete si performante, unde se asigura doua tipuri de servicii medicale: monitorizarea nou-nascutului in vederea adaptarii la viata extrauterina si servicii medicale necesare in cazuri speciale. Monitorizarea nou-nascutului se face pe parcursul primelor 2-3 ore de la nastere, cu parcurgerea protocolului standard de adaptare la viata extrauterina. Nou-nascutul este asezat pe o masa radianta incalzita ce permite, in condi?ii de confort deplin pentru bebelus, monitorizarea atenta a tuturor parametrilor vitali: respiratie, saturatie in oxigen a sangelui, puls, glicemie. Starea copilului este atent si permanent supravegheata de o asistenta medicala, cate una pentru fiecare bebelus, astfel incat fiecare gest, fiecare grimasa sau manifestare a acestuia este sesizata si raportata medicului neonatolog, care decide conduita medicala adecvata. Dupa cele 2-3 ore de adaptare si monitorizare, nou-nascutul primeste prima baita. de asemenea, ii sunt recoltate primele analize, dupa care primeste prima masa sub atenta supraveghere a medicilor. Este mutat apoi in salonul bebelusilor, moment in care viata normala isi incepe cursul. Din acest moment, daca mamica a fost adusa deja in rezerva sa, ea se poate bucura din plin de clipele tandre alaturi de puiul ei, oricat de mult doreste. De asemenea, in unitatea Terapie Intensiva Neonatala sunt asigurate serviciile medicale performante si speciale, necesare in cazul in care apar anomalii sau disfunctii in evolutia starii de sanatate a bebelusului. Practic, dotarile de la Arcadia ofera toate conditiile necesare pentru ca bebelusul sa se simta bine primit in lumea in care tocmai a pasit.

Va recomandam sa mai cititi si: Mamicile Arcadia  mamici fericite

In primele zile de viata, bebelusului i se fac si primele vaccinuri. Este vorba de cele doua vaccinari obligatorii: AHB (impotriva hepatitei B) si BCG (impotriva tuberculozei). La Arcadia am primit un carnet special de inregistrare a vaccinarilor copilului, in care se explica detaliat care sunt si la ce folosesc vaccinurile obligatorii, la ce varste trebuie administrate. De asemenea, doamna doctor neonatolog Elena Matei mi-a raspuns la toate intrebarile despre vaccinurile optionale si mi-a explicat cateva lucruri legate de pachetele de abonamente Arcadia Kids, despre care oricum intentionam sa ma informez la Biroul de Consiliere Clienti. Aflasem inca dinainte de nastere ca aceste abonamente includ anumite avantaje legate de efectuarea vaccinarilor obligatorii si optionale. Ceea ce mi-a placut si m-a determinat sa ma gandesc serios la un astfel de abonament este faptul ca in cadrul consultatiilor parintii sunt consiliati cu privire la modul in care se realizeaza o imunizare corecta si o profilaxie eficienta cu ajutorul vaccinarii, in ce conditii se administreaza vaccinurile si care sunt afectiunile importiva carora este cu adevarat necesara vaccinarea, in functie de particularitatile si de istoricul medical al fiecarui copil.

Practic, chiar daca fizic nu aveam cum sa asist la toate aceste proceduri care i-au asigurat lui Tudor o adaptare rapida la viata extrauterina, mi s-a explicat totul in detaliu si am inteles cat de importante sunt toate aceste lucruri pentru ca viata micii fiinte sa isi inceapa cursul firesc. La Arcadia am simtit ca primele clipe din viata copilului meu sunt speciale. Am simtit ca toata lumea de acolo a facut tot ce trebuia facut pentru ca venirea pe lume a lui Tudor sa fie un eveniment deosebit de care eu si familia mea sa ne putem bucura din plin. Si imi place sa cred ca zambetul strengar din somn al piticului meu era un zambet de multumire pentru toti cei care au facut ca venirea lui pe lume sa fie ceva special.

autor: Anamaria G., redactor Desprecopii.com -  Toate drepturile rezervate (c) 2012

 Cititi impresii directe de la mamici care au nascut la spitalul Arcadia, Iasi :
Nasterea la spitalul Arcadia Iasi
Nasterea la spitalul Arcadia (1),
Nasterea la spitalul Arcadia (2),
Nasterea la spitalul Arcadia (3),
Nasterea la spitalul Arcadia (4),
Nasterea la spitalul Arcadia (5),
Nasterea la spitalul Arcadia (6),
Nasterea la spitalul Arcadia (7)

Despre depresia postpartum, e important sa cititi:

Sfaturi importante de la Desprecopii

  1. Inainte de a va hotari cum veti naste, cel mai bine este sa discutati cu medicul si sa aflati care este calea cea mai sigura pentru ca atat bebelusul cat si dumneavoastra sa fiti in deplina siguranta.
  2. Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea sarcinii in 40 de saptamani ... si luati legatura cu alte "colege de generatie". Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.
  3. Cititi pe forumul Nasterea unei stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.
  4. Nu uitati sa cititi toate articolele despre nastere.

Stelele generatiei Desprecopii.com

Povestiti pe forumul Nasterea unei Stele, povestea unica a nasterii copilului dvs. unic. In acest fel, devinde deja o Stea a Generatiei Desprecopii.com.

Sa speram ca 20 de ani de acum in colo experienta nasterii iti va aduce lacrimi de bucurie si sentimentul de satisfactie si mindrie. Daca o vei publica pe forumul NASTEREA UNEI STELE, o vei avea pe internet pentru totdeauna. Si, cine stie, poate va tine si prima pagina pe site-ul tau preferat, la STELELE GENERATIEI DESPRECOPII.COM

Pentru suport, prietenie si atitudine, va recomandam urmatoarele forumuri:

Nasterea unei stele
Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite la intensitate maxima.

Clubul scutecelor (0-4 ani)
Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 0 la 4 ani.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII