11 Plante magice care previn stresul

11 Plante magice care previn stresul

11 Plante magice care previn stresul

  • Stresul pare sa fi devenit o parte inevitabila a vietii noastre de zi cu zi. Dam vina pe ritmul super-rapid, competitia extrema, termenele limita, exigente si orele lungi de lucru care caracterizeaza sectorul corporativ de astazi.
despre plante care lupta cu stesul, veti citi:
Nimeni nu scapa de stres
3 clase de plante naturale care ne ajuta sa facem fata stresului
Sunatoarea (Hypericum formosum)
Salvia (Salvia officinalis)
Rozmarinul (Rosmarini officinalis)
Mararul (Anethum graveolens)
Tarhonul (Artemisia dracunculus)
Musetelul (Matricaria chamomilla)
Trifoiul rosu (Trifolium pratense)
Lavanda (Lavandula officinalis)
Rhodiola (Rhodiola rosea)
Gingsengul (Panax ginseng)
Busuiocul (Tulsi)
Despre depresie
Totul despre Uleiuri esentiale

Nimeni nu scapa de stres

Stresul pare sa fi devenit o parte inevitabila a vietii noastre de zi cu zi. Dam vina pe ritmul super-rapid, competitia extrema, termenele limita, exigente si orele lungi de lucru care caracterizeaza sectorul corporativ de astazi. Multi oameni, in eforturile lor de a tine pasul cu acest complex de ritm frenetic, apeleaza la medicamente pentru eliminarea stresului. Precum toate solutiile chimice disponibile, medicamentele pot afecta organismul pe termen lung. Ceea ce multi dintre noi au tendinta de a trece cu vederea de multe ori este ca mama natura a binecuvantat omenirea cu solutii naturale proprii, a caror utilizare este lipsita de efecte secundare - daca sunt folosite in mod corect.

Exista 3 clase de plante naturale care ne ajuta sa facem fata stresului sub diferite aspecte:

1. Plantele adapatogenice: Aceste plante reglementeaza si echilibreaza functiile sistemului imunitar, hormonal si nervos, contribuind astfel la combaterea diverselor modificari corporale care apar ca reactie la situatiile stresante.

2. Plantele nervine: Aceste plante se ocupa de daunele cauzate de stres si previn efectele care pot aparea pe termen lung.

3. Planetele tonice: Dupa cum sugereaza si numele, acestea functioneaza  ca un tonic pentru diverse organe si sisteme ale corpului.

Uneori, solutiile naturale derivate nu au efect imediat precum derivatele lor chimice. Dar ele sunt infinit mai bune atunci cand vine vorba de a armoniza cu viata dumneavoastra  pe termen lung. Ele sunt, de asemenea, extrem de rentabile si pot fi consumate in felul in care  doriti: in ceai, pizza, tocane, salate, etc. Cu toate acestea, ce-i prea mult strica, asa incat, consumati-le cu moderatie sau doar dupa indicatiile medicului.

Sunatoarea (Hypericum formosum)

Sunatoare este o planta testata pe scara larga, folosita pentru a trata depresiile usoare, anxietatea si stresul. Cand este stresat, organismul secreta un hormon numit norepinefrina. Glanda pituitara care produce acest hormon secreta de asemenea, hormonul de crestere - cel care mentine corpul sanatos si in forma. In momentul eliberarii hormonilor de stres, productia de hormoni de crestere este inhibata.

Sunatoarea, practic ajuta glanda pituitara sa distruga cantitatile excesive de hormoni de stres daunatori si sa produca mai multi hormoni de crestere, contribuind astfel la atenuarea starii de stres din organism. Acest remediu natural este eficient, asa cum a fost dovedit de persoane diferite care au beneficiat de el, dar este mai bine sa consultati un medic in cazul in care doriti sa-l folositi pe termen lung.

Consumul de sunatoare isi face efectul benefic de la sine, dar poate avea efecte secundare, cum ar fi sensibilitatea la lumina, stari de ameteala in interactiunea cu alte medicamente. O imbunatatire a starii mentale a unei persoane, apare in aproximativ 3 luni de la utilizarea acestei plante. Sunatoare imbunatateste starea de spirit si va poate ajuta cu siguranta sa aveti o viata lipsita de stres. Medcul este cel mai in masura sa stabileasca doza si concentratia ingredientelor, in functie de nevoile pacientului.

Salvia (Salvia officinalis)

Salvia este o planta cunoscuta de toata lumea, care va atenueza stresul, calmand nervii. Numele ei deriva din latinescul "salvare", care inseamna "a salva". Semnificativ nume, intr-adevar! Cercetarile dezvaluie continuu beneficiile imense ale acestei plante in timp ce dumneavostra cititi despre ea. Exista dovezi stiintifice care dovedesc ca ajuta la "imbunatatirea memoriei", clarificand proprietatile acesteia. Totodata, este de asemenea, un anti-oxidant foarte puternic.

Salvia va salveaza literalmente de la haosul mental si fizic al unui corp supus la stres. Mirosul care rezulta din arderea salviei este unul foarte placut si are un efect calmant. Ceaiul de salvie poate fi consumat o data sau de doua ori pe zi pentru efectul lui calmant si pentru a obtine un somn bun. Salvia este, de asemenea, disponibila in forma de comprimate si uleiuri.

Pentru a prepara ceaiul de salvie, se adauga cateva frunze proaspete de salvie, o jumatate de lingurita de zahar sau de miere, suc de lamaie si o cantitate mica de coaja de lamaie. Fierbeti aceste ingrediente in apa calda pentru 20 de minute.

Salvia este considerata sigura, in cantitati normale, dar utilizarea extinsa va duce la o acumulare masiva de  "Tujon" - subtanta chimica nociva organismului. Prin urmare, este necesar sa se intrerupa utilizarea salviei, dupa o perioada de 4 luni. Gravidele si mamele care alapteaza sunt sfatuite sa evite aceasta planta.

Rozmarinul (Rosmarini officinalis)

Rozmarinul este utilizat in principal pentru claritatea  mintii si pentru a elibera corpul de tensiune. Utilizarea acestei plante dateaza din timpuri stravechi. Invatatii greci obisnuiau sa poarte pe cap rozmarin pentru a-i ajuta sa gindeasca limpede si sa studieze bine.

Frunzele de rozmarin sunt zdrobite pentru a da un ulei care este folosit pentru tratament. Acesta ajuta la relaxarea muschilor care se contracta in timpul situatiilor stresante. Acest lucru va va relaxa corpul, descarcandu-va. Cand muschii sunt relaxati, fluxul de sange inspre creier si ochi creste, generand astfel o gindire mai clara. Mai mult decat atat, rozmarinul este un depozit de minerale si vitamine. Pe deasupra, aceasta planta este foarte usor accesibila si este incredibil de ieftina.
Mai cititi: Rozmarinulspecialistul raspunde si Uleiul esential de rozmarin

Nu este indicat sa consumati uleiul nediluat pe cale orala. Persoanele care sufera de convulsii ar trebui sa se fereasca de aceasta planta, consumul ei putand inrautati situatia. Supradoza poate duce la hemoragii uterine, iritatii, sensibilitate crescuta la soare si iritarea pielii.

Pentru ceaiul impotriva stresului, amestecati intr-o ceasca de apa fiarta 3 lingurite de rozmarin pentru cateva minute. Se strecoara si se adauga un pic de stevie pentru dulceata.

Mararul (Anethum graveolens)

V-ati intrebat vreodata de ce oamenii stresati au ulcer gastric? Stresul "arunca" prea multa adrenalina in sangele nostru, si daca nivelul acesteia ramane prea mult timp ridicat, sistemul nostru digestiv incepe sa lucreze intr-un mod haotic. Acest lucru duce la ulcere gastrice. Mararul este folosit special pentru "abaterile" digestive care se produc din cauza stresului ridicat. Pentru a evita influenta nedorita pe care o are stresul asupra stomacului dumneavoastra, mararul este alegerea numarul unu.

Mararul a fost cunoscut de antici pentru propietatile de corectare a digestiei, de amortire si de calmare; puteti folosi cateva picaturi de ulei de marar in baie sau ca sa va aromatizati ceaiul.

Doza de marar depinde in mare masura de nivelul de stres al pacientului si conditia sa de sanatate. Prin urmare, este mai bine sa se consulte un medic.

In timpul sarcinii, mararul nu este recomandat sa fie utilizat ca si medicament. Acest lucru se datoreaza faptului ca mararul stimuleaza menstruatia si poate duce, astfel, la un avort spontan. Nu exista suficiente informatii despre efectul acestei plante asupra mamelor care alapteaza. Cel mai bine este sa ne limitam la a consuma cantitati normale. Sucul de marar va poate face pielea extrem de sensibila la soare, persoanele vulnerabile putand suferi de eruptii cutanate si arsuri solare. Copiii, in special cei mici, nu ar trebui sa foloseasca unguentele pe baza de marar, deoarece se pare ca acestea fac pielea sensibila la iritatii si chiar sa sangereze.

Tarhonul (Artemisia dracunculus)

Cuvantul arab "tarkhun" sta la baza numelui acestei plante, ceea ce inseamna "un dragon mic". Acesta a fost folosit inca din antichitate pentru calmarea copiilor hiper- activi. Tarhonul este, probabil, cel mai bine cunoscut sub numele de "pelin" si se spune despre el ca echilibreaza pofta de mancare, calmeaza si linisteste fara a da senzatia de tranchilizare.  Acesta contine de asemenea, minerale, care se gasesc in numar redus in dietele moderne.

Pentru eliberare stresului, se recomanda sa se consume 5 ml de tinctura de radacina de pelin, oral, cu aproximativ 30 de minute inainte de a lua un pahar inainte de culcare, pentru a avea un somn bun.

Daca luati medicamente anticoagulante, cum ar fi Coumadin, nu folositi pelin. De asemenea, stati departe de aceasta planta, daca sunteti gravida, daca alaptati, daca sunteti alergici la alune sau aveti o tulburare de sangerare.

Cel mai bine este sa se consulte un medic inainte de utilizarea acestei plante, deoarece creeaza multe reactii alergice la persoanele care au alergii.

Musetelul (Matricaria chamomilla)

Cu florile la fel de frumoase ca numele, musetelul a fost dedicat soarelui de catre egiptenii antici, datorita puterilor sale vindecatoare. Acesta a fost cunoscut pentru vindecarea multor lucruri, cum ar fi efectele imbatranirii, febra, insomnia, atacurile de anxietate etc. De la musetel, florile sunt cele care se folosesc pentru tratament.  Mai ales in timpurile moderne, oamenii au tendinta de a folosi in mod exagerat un anumit produs alimentar sau o anumita  practica. Musetelul este cunoscut ca avand proprietati vindecatoare a unor astfel de probleme medicale care pot conduce la situatii, cum ar fi, incalzirea circuitelor corpului, stresul, etc.

Musetelul ajuta la o digestie buna si relaxare. Dintre toate speciile de musetel, cel german s-a dovedit a fi cel mai eficient impotriva stresului. Se spune, deasemenea, ca este de ajutor pentru pentru a avea un somn bun, chiar daca aveti un istoric cu diferite alergii. Dar, evitati sa folositi musetelul in combinatie cu ambrozia, margaretele sau galbenelele.Mai cititi: Musetelul "Medicul de plante"specialistul raspunde si Uleiul esential de musetel

Musetelul poate fi consumat sub forma de ceai, tinctura, extract lichid sau sub forma de capsule. Pentru uz dermatologic, se poate folosi unguentul din musetel. Pentru uz intern, el poate fi consumat atat de adulti, cat si de copii, dar e bine ca perioada sa nu fie prea lunga. Musetelul german din SUA este, de asemenea, recunoscut ca fiind sigur. Femeile insarcinate si cele care alapteaza nu ar trebui sa consume aceasta planta deoarece interactiunile sale in astfel de cazuri sunt inca necunscute. De asemenea, persoanele care au fibrom uterin, cancer la san, cancer uterin, etc., ar trebui sa evite consumul de musetel.

Trifoiul rosu (Trifolium pratense)

Trifoiul rosu este folosit pe scara larga ca sursa a unei serii de substante nutritive, care include calciul, fosforul, tiamina, cromul, etc si este cunoscut pentru proprietatea de a calma anxietatea.

Fitoestrogenul, sau estrogenul natural din plante, se afla intr-o forma foarte concentrata in aceasta planta. Atat barbatii, cat si femeile pot beneficia de aceasta planta deoarece acest hormon se gaseste la ambele sexe. Studii recente au aratat ca aceasta planta ajuta la atenuarea simptomelor de schizofrenie, care sunt aproape similare cu cele prezente intr-o viata foarte stresanta. Mai mult decat atat, trifoiul rosu, de asemenea, are un efect benefic asupra arterelor si a sangelui, si ajuta la scaderea colesterolului. Femeile care sufera de problemele cauzate de post-menopauza sau de fertilitate pot avea, de asemenea, rezultate bune folosind trifoi rosu.

Pentru eliberarea stresului, atat extractul si capsulele sunt disponibile pe piata. Acesta este de obicei, consumat sub forma de ceai.

Trifoiul rosu este considerat probabil sigur atunci cand este consumat pe cale orala, in cantitati care de obicei se gasesc in produsele alimentare, dar este probabil nesigur, atunci cand este luat in cantitati medicinale. Pentru a nu risca, femeilor insarcinate si celor care alapteaza, nu le este indicat consumul acestei plante, deoarece echilibrul lor hormonal poate fi perturbat datorita nivelului de estrogen pe care il contine. Persoanele cu deficit de proteina S au un risc crescut de formare a cheagurilor de sange, drept pentru care sunt sfatuite sa evite aceasta planta. Deoarece poate creste riscul unor hemoragii, suntem sfatuiti sa nu folosim aceasta planta inainte cu 2 saptamani de o interventii chirurgicale, si 2 saptamani dupa aceasta.

Lavanda (Lavandula officinalis)

Renumita pentru utilizarea in aromaterapie, aceasta planta este, de obicei cultivata pentru parfumuri, flori si uleiuri. Cateva picaturi din acest ulei aromatic in baie pot stimula relaxarea, relaxeaza muschii, imbunatateste circulatia, avand un miros foarte linistitor. Un alt mod de a obtine o adiere de miros de lavanda calmant este de a arde lumanari cu esenta de lavanda in casa.

In ceai, aceasta ajuta la eliberarea stresului si anxietatii. Adaugati una sau doua lingurite din aceasta planta in 150 ml de apa fierbinte si infuzati-le  pentru aproximativ 10 minute.Mai cititi si: Uleiul esential de lavanda

In cazul unei supradoze, este posibil sa aveti simptome ciudate, cum ar fi greata, constipatie, dureri de cap, pupile micsorate, inflamatie etc., pentru care trebuie sa consultati medicul. Trebuie sa fim precauti cand utilizam uleiul de lavanda pe cale orala, deoarece acesta poate fi de un real pericol in supradoza. Nu se recomanda folosirea lui de catre femeile insarcinate si cele care alapteaza.

Rhodiola (Rhodiola rosea)

Radacina de rhodiola rosea este folosita pentru tratamentul impotriva oboselii si a cresterii stresului. Utilizarea acestei plante ajuta la normalizarea nivelului hormonilor si a neurotransmitatorilor. Extractul de Rhodiola nu se gaseste chiar foarte usor, dar planta este usor de folosit si este eficienta.

Pentru eliberarea stresului, din tinctura de extract de radacina puteti lua 40 - 60 picaturi de trei ori pe zi. Puteti face, de asemenea, ceai de Rhodiola, infuzand una sau doua lingurite de radacina uscata si taiata, in 300 ml de apa fiarta timp de aproximativ 45 de minute inainte de consum.

Rhodiola este considerata sigura, in doze normale, si are un nivel foarte scazut de toxicitate. Dar mamele care alapteaza, gravidele si persoanele cu probleme mintale ar trebui sa evite consumarea acestei plante. In mod normal, in doze mici, nu are efecte secundare.

Gingsengul (Panax ginseng)

Folosit de chinezi ca o bautura energizanta, acesta este un adaptogen originar din parti ale Asiei. Gingsengul este o planta foarte pretuita, avand nenumarate proprietati. Suplimentele de Gingseng luate de catre barbati si femei  reduc nivelul stresului treptat, oferindu-le puterea de a face fata stresului. S-a dovedit, deasemenea, ca ajuta la imbunatatirea memoriei si a concentrarii, la eliminarea oboselii, aducand o stare de bine organismului. Radacina  plantei este folosita in scopuri medicinale.Mai cititi si: Ginsengul  minunea lumii

Pe termen scurt, utilizarea Gingsengului de catre adulti pe cale orala este sigura. Femeile gravide nu ar trebui sa foloseasca aceasta planta, deoarece s-a demostrat pe animale ca poate provoca malformatii congenitale. Femeile care alapteaza ar trebui sa-l evite, deasemenea. Panax Gingseng este nesigur pentru sugari si copii. In aceste cazuri, gingsengul a fost legat de otravire. Nu dati aceasta planta chiar si copiilor mai mari, cu exceptia cazului in care a fost sugerata de catre un medic. Persoanele cu boli auto-imune trebuie sa-l evite deoarece ar putea sa le inrautateasca afectiunea prin stimularea sistemului imunitar.

Busuiocul (Tulsi)

Busuiocul este o planta adaptogena care este utilizata intr-o multitudine de situatii. Acesta poate fi folosit ca un agent anti-septic, anti-inflamator, pentru ulcerele de stomac, ca un calmant al durerii, etc., si are originile in India si literal se traduce ca "cel incomparabil". Frunzele, tulpina si semintele acestei plante sunt folosite pentru uz medicinal.

Cel mai bun mod de a-l utiliza in eliminarea stresului este acela de a cunsuma un ceai facut din 2,5 grame de pulbere de frunze uscate la o jumatate de cana de apa. Acesta poate fi consumat o data sau de doua ori pe zi. Mancand pur si simplu una sau doua frunze proaspete, de asemenea, ajuta la reglarea functiilor organismului.Mai cititi si: Uleiul esential de busuioc

Utilizarea pe termen lung a busuiocului este adesea descurajata. De asemenea, femeile gravide si care alapteaza ar trebui sa-l evite. Efectele secundare datorate supradozei, pot include ameteli, tremuraturi, foame, oboseala etc. Busuiocul poate incetini coagularea sangelui, si din acest motiv e recomandat sa nu fie consumat cu 2 saptamani inainte si 2 dupa o interventie chirurgicala. Este de asemenea important de mentionat faptul ca medicamentele anti-coagulare au interactiuni cu aceasta planta.

Despre depresie mai cititi:

Plante medicinale
Anghinareaspecialistul raspunde
Paducelul sau planta inimiispecialistul raspunde
Pedicutaspecialistul raspunde
Anasonulspecialistul raspunde
Ginkgo Biloba sau "Arborele vietii"specialistul raspunde
Rozmarinulspecialistul raspunde
Mentaspecialistul raspunde
Ceapa (Allium cepa) specialistul raspunde
Coada-calului, un leac de neinlocuit specialistul raspunde
Musetelul "Medicul de plante"specialistul raspunde
Patrunjelulspecialistul raspunde
Valeriana sau "Planta magica"specialistul raspunde
Ciubotica-cuculuispecialistul raspunde
Arnica, pentru trup si sufletspecialistul raspunde
Macul rosuspecialistul raspunde
Echinacea tine raceala la distantaspecialistul raspunde
Ginsengul  minunea lumiispecialistul raspunde
Maghiranulspecialistul raspunde
Ghimbirulspecialistul raspunde
Dracila sau Berberis vulgarisspecialistul raspunde
Papadia - o planta cu multe calitati medicinalespecialistul raspunde
Afinul si miracolul culorii intensespecialistul raspunde
Aloe Vera sau planta nemuririispecialistul raspunde
Rostopasca si afectiunile hepaticespecialistul raspunde
Coada-soricelului sau "Achillea millefoliumspecialistul raspunde
Cicoarea, sau Cichorium intybus
Cele mai importante 20 plante medicinale (3)specialistul raspunde
Urzica (Urtica Dioica)specialistul raspunde
Cele mai importante 8 plante medicinale (2)specialistul raspunde
Iasomia sau Jasminum Grandiflorumspecialistul raspunde
Cele mai importante 12 plante medicinale (1)specialistul raspunde
Ceaiul verde  prieten sau dusman?
Oregano este o planta minunespecialistul raspunde

Uleiuri esentiale
Uleiuri esentiale care trebuie evitate
Uleiul esential de muscata
Uleiul esential de rozmarin
Uleiul esential de musetel
Uleiul esential de iasomie
Uleiul esential de lavanda
Uleiul esential de busuioc
Uleiul esential de ghimbir
Uleiul esential de cocos
Uleiul esential de cimbru
Aromaterapia - adevar sau mit?
Uleiul esential de trandafir
Uleiul esential de pin
Uleiul esential de Manuka

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

 autor: redactor desprecopii.com Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate (c) 2014

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Stres

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Toma
    Tomatrimis la 6/1/2014

    Ce parere aveti despre produsele care contin fibre gen hemostop, smartcolon, colonhlp etc? Pot fi consumate pe termen lung?Eu sufar de constipatie cronica. Ma ajuta fibrele si unele sunt chiar bune la gust, dar ma sacaie problema asta: oare nu imi fac rau daca iau pe termen lung? Nu vreau sa scap de constipatie / hemoroizi si sa imi stric ficatul, bila sau pancreasul.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII