Stocare de celule stem si nu sange integral

Interviu Ionela Horeanga

Interviu Ionela Horeanga

  • Bun venit in studioul media desprecopii.com, suntem in dialog cu specialistii Retelei Private de Sanatate Regina Maria. Vorbim astazi cu doamna Ionela Horeanga, Director Laborator Banca Centrala de Celule Stem REGINA MARIA despre: Stocare de celule stem si nu sange integral
  • IntrebareDe retinut:

Bun venit in studioul media desprecopii.com, suntem in dialog cu specialistii Retelei Private de Sanatate Regina Maria.

Invitat: Vorbim astazi cu doamna Ionela Horeanga, Director Laborator Banca Centrala de Celule Stem REGINA MARIA despre:

4. Stocare de celule stem si nu sange integral

Intrebare 1. Care este diferenta intre stocarea de celule stem, fata de stocarea de sange integral?
Min 00:24

Dupa cum stim, sangele e format din celule albe, celule rosii, trombocite si plasma. Ambele metode de stocare presupun reducere de volum. La stocarea de sange integral se elimina plasma care nu contine celule si se pastreaza in unitatea respectiva celulele albe impreuna cu celulele rosii, iar la stocarea de celule stem se elimina atat plasma cat si celulele rosii - care nu au importanta in transplant, deoarece nu au nucleu si nu se pot inmulti. Astfel ca, la sfarsitul acestei metode de procesare se obtine un concentrat de celule albe care contine inclusiv celulele stem.

Intrebare 2. Cum poate influenta aceasta diferenta un posibil transplant cu celule stem?
Min 1:16

Unitatile de sange integral contin mai multe eritrocite  celule rosii, decat unitatile de celule stem si cum spuneam anterior acestea nu au utilitate in transplant, mai mult decat atat au efecte toxice. In primul rand eritrocitele contin pe suprafata lor marcarii de grup sangvin, si atunci cand se realizeaza un transplant intre persoane diferite, exista riscul incompatibilitatii de grup sangvin intre donator si primitor. De asemenea, unitatile de sange integral (avand un volum mai mare) necesita pentru stocare un volum mai mare de dimetilsulfoxid = o substanta chimica ce se adauga la probele biologice inainte de congelare pentru ca are rolul de a proteja celulele in timpul congelarii. In cantitati mari, aceasta substanta are efecte toxice. Unitatile de celule stem avand un volum mai mic, necesita un volum mai mic de dimetilsulfoxid. La decongelare, celulele rosii se sparg iar hemoglobina eliminata de acestea poate dauna rinichilor persoanei care primeste transplantul. Pentru a se inlatura aceste efecte toxice, in general, unitatile de sange integral necesita etape suplimentare de filtrare si spalare inainte de efectuarea transplantului.

Intrebare 3. Care este practica in bancile de celule stem din afara Romaniei?
Min 03:00

Izolarea si stocarea celulelor stem este metoda preferata de catre bancile la nivel national de catre centrele de transplant. La nivel mondial 86% dintre banci folosesc ca metoda de stocare, stocarea de celule stem si nu de sange integral.

Intrebare 4. In bancile de celule stem din Romania, care este procentul celor care stocheaza celule stem si nu sange integral?
Min 3:28

In Romania acest procent este de 96%, practic a ramas o singura banca ce stocheaza sange integral.

Va multumim pentru toate informatiile, consider ca sunt interesante pentru toate viitoarele mamici care doresc sa apeleze la aceasta procedura.Va multumim si va dorim o zi buna.

Vizionati AICI  doar cateva exemple unde celulele stem au jucat un rol critic in salvarea pacientului pentru boli ca paralizie cerebrala, leucemie, sau beta talasemie majora.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema: Diverse

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII