Copiii obezi dezvoltă boli cardiace în adolescență. Ține sub observație indicele său de masă corporală

Copiii obezi dezvolta boli cardiace in adolescenta - tine sub observatie indicele sau de masa corporala

Copiii obezi dezvoltă boli cardiace în adolescență. Ține sub observație indicele său de masă corporală

Faptul că obezitatea este strâns legată de bolile de inimă nu mai este un secret pentru nimeni.

În ultimii ani, ideea că prevenirea afecțiunilor cardiace necesită o atentă supraveghere a regimului alimentar al copiilor și adolescenților a devenit tot mai promovată, deoarece aceștia sunt tot mai predispuși la obezitate. Studii recente au scos la iveală câteva adevăruri îngrijorătoare. Obezitatea la copii nu doar îi predispune la boli cardiace, ci și provoacă manifestarea acestora încă de la o vârstă fragedă. De exemplu, copiii care la vârsta de 9 ani au un indice de masă corporală prea mare sunt predispuși la hipertensiune și la depășirea nivelului admis de colesterol.

Obezitatea si bolile de inima

Faptul ca obezitatea este in stransa legatura cu bolile de inima nu mai este un secret pentru nimeni. Iar in ultimii ani se promoveaza tot mai mult ideea ca pentru a preveni afectiunile cardiace se impune o atenta supraveghere a regimului alimentar al copiilor si al adolescentilor, predispusi din ce in ce mai mult la obezitate.

Studii recente au scos la iveala cateva adevaruri ingrijoratoare. Obezitatea la copii nu doar ii predispune pe acestia la boli cardiace, ci face ca acestea sa se manifeste de foarte timpuriu. Spre exemplu, copiii care la varsta de 9 ani au un indice de masa corporala prea mare, sunt predispusi la hipertensiune si la cresterea peste limita admisa a nivelului de colesterol, respectiv a nivelului de insulina. Toate aceste fenomene reprezinta factori de risc ai bolilor cardiace care pot aparea astfel inainte de implinirea varstei de 15 ani.

Studiul, care a inclus 5.235 de copii, a fost facut de prof. Debbie Lawlor, de la Universitatea din Bristol si face parte dintr-o cercetare mai ampla care include urmarirea evolutiei sanatatii a 14.000 de copii, inca de la nastere.

Indicele de masa corporala

indice de masa corporala copii

IMC  = greutatea in kilograme
             -----------------------
             (inaltimea in metri) ²

Principalele date ale studiului au constat in masurarea indicelui de masa corporala, a circumferintei taliei si a masei de grasime a copiilor pe o perioada cuprinsa intre varsta de 9, respectiv 12 ani.

Este important de stiut ca in cazul copiilor, indicele de masa corporala nu se bazeaza doar pe greutate si inaltime, ci este influentat si de sex. Se pare ca baietii au mai putine grasimi naturale decat fetitele. Tot ca parte a studiului, in momentul in care copiii au implinit 15 - 16 ani li s-a testat tensiunea arteriala, precum si nivelul de colesterol, de insulina si de glucoza. Rezultatele au aratat o legatura evidenta intre indicele ridicat de masa corporala la 9 ani si dereglarile ce constituie simptome ale unor tulburari cardiace la 15 - 16 ani.

Vestea buna este ca daca acesti adolescenti supraponderali reusesc sa revina la un indice de masa corporala normal, atunci riscul bolilor de inima poate fi diminuat pana la indepartarea totala. Prevenirea este insa o cale mult mai usoara si mai sigura pentru a ne tine copiiii departe de bolile de inima. Asa ca incercati sa va educati copiii pentru adoptarea unui stil de viata sanatos, care sa includa o alimentatie corecta, dar si activitati fizice variate,  pentru a preintampina probleme de sanatate care pot fi evitate.

► Citeste in continuare Multe mame neaga sau nu cunosc problemele de greutate ale copilului lor

Mai cititi despre obezitate: 

Obezitatea la copil

Intarcatul si obezitatea copiilor

Substantele cancerigene descoperite in plastic cauzeaza obezitatea!

Cum ne ajutam copilul sa piarda din greutate

Femeile obeze pot avea copii cu autism

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII