Cat lapte trebuie sa manance un bebelus in prima luna de viata?

Cat lapte trebuie sa manance un bebelus in prima luna de viata?

Cat lapte trebuie sa manance un bebelus in prima luna de viata?

In prima luna de viata, stomacelul bebelusului creste constant iar cantitatea de lapte pe care o mananca bebelusul creste la fel.

Fie ca bebelusul este alaptat fie ca este hranit cu lapte formula, bebelusul trebuie sa fie hranit la cerere. Iata ce cantitate de lapte mananca bebelusul in prima luna de viata, cum transmite prin semne ca vrea sa pape si cat trebuie sa creasca in greutate la finalul primei luni.

- veti citi:
Cat lapte trebuie sa manance un bebelus in prima luna de viata?
Cat mananca bebelusul alaptat in prima luna?
Daca bebelusul este hranit cu lapte formula
Cum ne spune bebelusul ca vrea sa pape prin gesturi si semne
Cât ia bebelusul in greutate in prima luna

Cat lapte trebuie sa manance un bebelus in prima luna de viata?

In prima luna de viata, stomacelul bebelusului este foarte mic. Iata cat de mic:

stomacel bebelus
- marimea stomacelului bebelusului la 1 zi, la 3 zile, la 1 saptamana si la 1 luna

Desigur, in prima luna de viata, bebelusul trebuie sa manance doar lapte. Cel mai sanatos lapte pentru bebelus este, fara nici o indoiala laptele matern. Laptele matern este  plin de calitati si anticopri care il pregatesc pentru ca a creste mare si sanatos. 

Laptele matern are combinatia perfecta de proteine, grăsimi, vitamine și carbohidrati. Nu exista un aliment mai sanatos pentru sanatatea bebelusului. Leucocitele sunt celule care se găsesc numai în laptele matern viu. Ele ajuta la lupta impotriva infectiilor. Asadar sunt anticorpii , celulele vii, enzimele și hormonii care fac ideal laptele matern . Acestea nu pot fi adăugate formulei de lapte oricat de mult ar incerca producatorii de lapte formula. Citeste detalii aici: Laptele matern: ce contine si de ce este un diamant de sanatate pentru bebelus

Cat mananca bebelusul alaptat in prima luna?

Bebelusul va manca de 8-11 ori intr-o perioada de 24 de ore. Cantitatea de lapte pe care o va papa este in jur de 390-900 ml de lapte. Asta pentru ca de la saptamana la saptamana bebelusul creste si isi mareste si stomacelul.

Deci, asta inseamna o masa la fiecare 2-3 ore. Bebelusul este cel mai bine hranit prin alaptarea la cerere - cu alte cuvinte, cand se trezeste si plange, ii oferim sanul. Da bebelusul are mare nevoie de laptic acum pentru ca are un ritm mare de crestere in aceste saptamani esentiale.

► La sfarsitul primei saptamani, nou nascutul suge 200-400 ml de lapte pe zi. 
► La sfarsitul 
celei de a doua saptamani, bebelusul ar trebui sa suga intre 400-550 ml de lapte pe zi.
► La sfarsitul 
celei de a treia saptamani, bebelusul ar trebui sa suga intre 450-600 ml de lapte pe zi.
► La sfarsitul 
celei de a patra saptamani, bebelusul ar trebui sa pape peste 700 de ml de lapte pe zi.

Daca bebelusul este hranit cu lapte formula

Mamico, trebuie sa iti atragem atentia inca o data ca e de datoria ta sa iti alaptezi bebelusul pentru ca laptele formula NU are aceleasi calitati ca si laptele matern.  Conform UNICEF, compozitia laptelui formula este cu mult inferioara compozitiei laptelui matern, iar laptele formula NU reprezinta un substitut pentru laptele matern!  Iata un infografic ce explica de ce.

Daca insa, din motive foarte serioase (si nu din comoditate) bebelusul va fi hranit cu lapte formula, se poate incepe cu 30 ml la o masa , de 8-12 ori intr-o perioada de 24 de ore, in prima saptamana de viata.  (un total de 350 de ml pe zi).

Pana la finalul primei luni, bebelusul va papa cate 70-90 ml de lapte formula la o masa, sau in jur de 500-900 ml la 24 de ore.  Laptele formala pentru bebelusi se digera mai greu decat laptele de san, probabil ca bebe poate fi hranit odata la 3-4 ore dar chiar si mai des, daca bebelusul o cere.

Trebuie sa stii ca bebelusii nu mananca din plictiseala  - ei chiar mananca pentru ca au de facut ceva foarte important: au de crescut si au nevoie de lapte.  Citeste detalii importante aici Hranirea bebelusului cu lapte formula: puncte de luat in considerare

Cum ne spune bebelusul ca vrea sa pape prin gesturi si semne

Fiecare mama isi doreste sa fie sigura ca bebelusul ei este hranit si multumit. Din pacate, bebelusii nu ne pot spune in cuvinte daca sunt infometati, dar ofera indicii de foame. Multi parinti presupun ca plansul inseamna ca bebelusul lor este infometat, dar acesta este de fapt un semnal tarziu - si te va anunta cu siguranta ca nu este multumit! Iata cum comunica bebelusul ca ii este foame si vrea sa pape. Invata aceste semne esentiale ale bebelusului tau.

Cât ia bebelusul in greutate in prima luna

Daca hranirea bebelusul  decurge bine iar mama are lapte, cresterea constanta a bebelusului inseamna ca acesta ia in jur de 170-210 grame pe saptamana. In primele saptamani, bebelusul se cantareste saptamanal, iar dupa primele 4 saptamani, se va cantari lunar. Nu se recomanda cantarirea zilnica a bebelusului pentru poate produce stres mamicii  - si implicit bebelusului. Citeste Cand bebelusul nu ia in greutate: semnale, cauze, sfaturi

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Acum e momentul sa iti instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forurile mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori |  Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII