Poate stresul contribui la o nastere prematura?

Poate stresul contribui la o nastere prematura?

Poate stresul contribui la o nastere prematura?

Stresul si anxietatea pot contribui la declarea unei nasteri premature.

Deși stresul poate fi mai dificil de gestionat în timpul unei sarcini, este important să faci tot posiblul sa il controlezi. Stresul, în special stresul cronic, poate crește riscul de a avea un copil cu greutate mica la nastere sau de a intra în travaliu mai devreme decat 37 de saptamani de sarcina (cunoscut și sub numele de travaliu prematur).

- veti citi:
De ce trebuie sa iti controlezi stresul in perioada sarcinii
Stresul și nasterea prematura a bebelusului
Stresul declanseaza mecanisme hormonale
Cum pot să-mi reduc stresul în timpul sarcinii?
Ce simte fatul cand mamica plange, in timpul sarcinii?
Cauzele cele mai importante ale unei nasteri premature. Prevenirea nasterii premature

De ce trebuie sa iti controlezi stresul in perioada sarcinii

Dacă esti graviduta si treci printr-o perioada de stres nu este usor. Pentru ca stresul te va face sa experimetezi  toate simptomele sarcinii mult mai greu. Si iti va fura din bucuria sarcinii.

Deși stresul poate fi mai dificil de gestionat în timpul unei sarcini, este important să faci tot posiblul sa il controlezi. Stresul, în special stresul cronic, poate crește riscul de a avea un copil cu greutate mica la nastere sau de a intra în travaliu prematur  (cunoscut și sub numele de travaliu prematur).

Stresul și nasterea prematura a bebelusului

Începutul travaliului este un proces complex. In timpul declansarii nasterii sunt implicați mai mulți hormoni și sisteme corporale atât la mamă, cât și la copil, iar a spune cu certitudine cand va incepe procesul nasterii este dificil. Deoarece nasterea este  complicată și greu de studiat, oamenii de știință nu pot spune cu certitudine că stresul ar putea cauza un travaliu prematur INSA există o asociere certa. Cu alte cuvinte, studiile arată că gravidele care suferă mai mult stres sunt mai predispuse să nasca mai repede decat ar trebui.

Stresul declanseaza mecanisme hormonale

În situații de stres, corpul reacționează în mai multe moduri. De exemplu, ritmul cardiac și creșterea tensiunii arteriale, iar hormonii inundă sangele. Este important să realizăm că stresul poate fi acut sau cronic.

- Cu stresul acut, reacția organismului este temporară și scurtă. După aceea, corpul revine la starea sa normală.

- Cu stres cronic, orice te deranjează este în curs de desfășurare sau recurs. Ca urmare, organismul nu se mai întoarce niciodată la starea sa normală.

Stresul acut nu crește șansele ca mama să intre în travaliu prematur. Dacă o graviduta are de pilda o mica cearta cu tatăl copilului dvs. sau daca intampina  uneori probleme de plată a facturilor, nu e la un risc mai mare de nastere prematura.

Cu toate acestea, modificările pe care stresul cronic le dă corpului unei femei insarcinate pot contribui la travaliul prematur. Stresul cronic provoacă schimbări pe termen lung în sistemul vascular al corpului, nivelurile hormonale și capacitatea de a lupta împotriva infecțiilor.

Aceste modificări ar putea influența si declansa un travaliu prematur -  inainte ca bebelusul sa fie la termen.  (cel puțin 37 de săptămâni de sarcina).

De exemplu, un divort, moartea partenerului sau a unui parinte, pierderea slujbei,  a anxietății legate de sarcină poate provoca tot felul de stres cronic, care vă crește riscul de travaliu prematur.

Cum pot să-mi reduc stresul în timpul sarcinii?

Există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a miscosa stresul în timpul sarcinii.

Consiliere: Într-un mic studiu, cercetătorii au descoperit că mamele cu stres cronic, care au primit consiliere psihologică în timpul sarcinilor, au fost mai puțin predispuse să livreze mai devreme.

Sportul: Sportul moderat in timpul sarcinii poate ajuta la ameliorarea stresului, dar asigurati-va ca vorbiti cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe un program de exercitii fizice, deoarece unele tipuri (cum ar fi antrenamentele cu impact inalt) pot fi prea riscante in timpul sarcinii.

Yoga sa dovedit a îmbunătăți rezultatele sarcinii și a reduce riscul nașterii prematură și, în general, este sigur să faceți acest lucru în timpul sarcinii, însă discutați cu medicul dumneavoastră. El sau ea vă va spune probabil să evitați anumite mișcări, cum ar fi cele efectuate în timp ce vă aflați pe spate sau pe stomac. Citeste 5 pozitii de yoga recomandate in timpul sarcinii

Alte activități cu impact redus care sunt de obicei recomandate includ mersul pe jos, înotul, ciclismul staționar și utilizarea unui eliptic sau alpinist.  Citeste toate sfaturile aic Sportul in timpul sarcinii: ce e bine si ce nu

Terapii alternative: Masajul, aromaterapia, exercitiile de respiratie, acupunctura și hipnoterapia au demonstrat că ajută la reducerea stresului. (Deși nu există studii care să demonstreze dacă reduc riscul de naștere prematură, în mod special.)
Citeste 6 exercitii de respiratie pentru relaxare pe care trebuie sa le stie orice femeie

Ce simte fatul cand mamica plange, in timpul sarcinii?

Legatura dintre fat si mamica lui este profunda si trece de legatura fizica facuta de catre cordonul ombilical. Iar stiinta ne poate spune acum ce se intampla cu bebelusul din burtica, atunci cand mamica plange. Iata cum unele emotii din timpul sarcinii pot schimba viata emotionala a copilului – pentru totdeauna.

Majoritatea dintre noi stim ca ceea ce mananci si bei in timpul sarcinii iti afecteaza copilul, dar ce stim despre efectele simtamintelor unei gravidute? Afla in continuare aici >

Cauzele cele mai importante ale unei nasteri premature. Prevenirea nasterii premature

Nasterea prematura este nasterea care are loc inainte implinirea a 37 de saptamani complete de sarcina.

Cea mai frecventa cauza de mortalitate determinata de prematuritate este sindromul de detresa respiratorie, cauzat de imaturitatea pulmonara. In contextul prematuritatii, printre complicatiile pe termen scurt determinate de detresa respiratorie se numara: hemoragia pulmonara si cerebrala, enterocolita ulceronecrotica, displazia bronhopulmonara, retinopatia de prematuritate citeste in continuare aici >

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2020)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII