Screeningul auditiv la nou-nascuti in Euroclinic

Screeningul auditiv la nou-nascuti

Screeningul auditiv la nou-nascuti

  • O boala importanta si relativ frecventa in randul nou-nascutilor este hipoacuzia neuro-senzoriala severa sau profunda bilaterala. Acesta are o incidenta de 1:630 de nou-nascuti in Romania. Fiindca hipoacuzia este un defect invizibil la nastere, copiii hipoacuzi arata si se comporta la fel ca nou-nascutii cu auz normal.

De aceea, efectuarea unui test auditiv la nou-nascut este foarte importanta.
 
Daca copilul dumneavoastra are o deficienta auditiva este important sa fie diagnosticat cat mai devreme. Dezvoltarea vorbirii si a limbajului articulat este in stransa legatura cu nivelul de auz al bebelusului din primele luni de viata. Diagnosticul cert al deficientei auditive nu trebuie sa intarzie dupa varsta de 6 luni. In lipsa unui detectari active a hipoacuziei, aceasta va fi depistata de-abia la 12-24 de luni , cand parintii observa lipsa de dezvoltare a limbajului la copil. Hipoacuzia severa, permanenta, daca nu este detectata precoce, va avea repercusiuni grave asupra dezvoltarii vorbirii, achizitionarii limbajului si dezvoltarii cognitive. Dupa diagnosticare, copiii pot fi tratati imediat prin protezare auditiva sau implant cohlear.
 
Consecintele hipoacuziei bilaterale congenitale difera, in functie de severitatea conditiei. Hipoacuzia profunda lipseste individul de perceptia informatiilor acustice ale limbajului vorbit si ca rezultat apare imposibilitatea dezvoltarii comunicarii orale. Hipoacuzia usoara si moderata nu impiedica in totalitate dezvoltarea limbajului si vorbirii, deoarece unele informatii ale vorbirii sunt disponibile chiar fara amplificare.
 
Aparatura audiologica moderna permite un screening auditiv eficient si complex al nou-nascutilor in timpul somnului lor natural. OEA (otoemisiuni acustice) sunt semnale acustice care pot fi detectate in conductul auditiv extern. Acestea pot aparea spontan sau dupa stimularea urechii si se datoreaza vibratiilor produse in urechea interna. OEA evalueaza functia urechii interne si este cel mai raspandit test de screening auditiv.
 
Testul OEA
 
Testul auditiv la nou-nascut se efectueaza prin plasarea in ureche a unei sonde mici care contine un microfon si un difuzor. Sonda genereaza sunete si in momentul in care cohleea proceseaza sunetul, un impuls electric este trimis catre creier. De asemenea, un al doilea raspuns se intoarce in canalul auditiv al copilului. Acest produs secundar reprezinta emisiunea acustica, ce va fi inregistrata de aparatul de screening.

Vizionati AICI  doar cateva exemple unde celulele stem au jucat un rol critic in salvarea pacientului pentru boli ca paralizie cerebrala, leucemie, sau beta talasemie majora.

Va recomandam sa cititi mai departe despre Screeningul auditiv la nou-nascuti in Euroclinic AICI

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema: Diverse

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII