Alăptarea exclusivă și colicile bebelușului: cele mai frecvente cauze ale colicilor la bebelușii alăptați exclusiv

Alaptarea exclusiva si colicile bebelusului: cele mai frecvente cauze ale colicilor bebelusilor alaptati exclusiv

Alăptarea exclusivă și colicile bebelușului: cele mai frecvente cauze ale colicilor la bebelușii alăptați exclusiv

Colicile bebelușului reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme ce dau bătăi de cap proaspetelor mămici. Ele apar atunci când gazele creează spasme abdominale dureroase și îl fac pe bebeluș să plângă incontrolabil, adesea ore în șir. De obicei, gazele apar din cauza aerului pe care bebelușul îl înghite în timpul mesei, mai ales dacă este hrănit din biberon.

Există însă vreo legătură dovedită între alimentația mamei și colicii bebelușului? Iată o trecere în revistă a acestei dileme presante...

► veti citi:
Colicile afecteaza aproximativ 80% din bebelusi
Cele mai frecvente cauze ale colicilor bebelusilor alaptati exclusiv
Colicile bebelusului si alimentatia mamei
Cum deosebim plansul din cauza colicilor de alte crize de plans
Despre colici - ghid complet

Colicile afecteaza aproximativ 80% din bebelusi

Colicile reprezinta una dintre cele mai frecvente probleme ce dau batai de cap proaspetelor mamici. Si - asa cum spune si Babycenter - unul din cele mai mari mistere cand e vorba despre bebelusi.

Ele apar atunci cand gazele creeaza spasme abdominale dureroase si il fac pe bebelus sa planga incontrolabil, adesea ore is sir. De obicei, gazele apar din cauza aerului pe care bebelusul il inghite in timpul mesei, mai ales daca este hranit din biberon. In cazul bebelusilor alaptati exclusiv, cauza colicilor nu poate fi intotdeauna determinata, desi, adesea prezenta lor poate indica o alergie la un anumit aliment consumat de mamica.Vezi care sunt Simptomele colicilor la bebelusi

Cele mai frecvente cauze ale colicilor bebelusilor alaptati exclusiv

Alaptarea la ambii sani la aceeasi masa - consistenta in grasimi a laptelui creste pe masura ce bebelusul goleste un san. Astfel, cu cat mananca mai mult de la un san, cu atat laptele este mai bogat in substante nutritive si de aceea, bebelusii care golesc un singur san la o masa simt nevoia sa manance mai rar decat cei care prefera sa suga de la ambii sani la aceeasi masa. Acestia din urma, desi uneori sug o cantitate mai mare de lapte, consuma o cantitate mai mica de calorii si flamanzesc mai repede. De aceea sug mai des si inghit mai mult zahar pe parcursul zilei, ceea ce le provoaca gaze, voma si colici.

Laptele curge prea repede - adesea jetul de lapte este prea puternic, astfel incat bebelusul nu poate sa inghita in ritmul in care curge laptele. In plus, daca este flamand, are tendinta sa suga mai des si mai cu forta, marind intensitatea cu care curge laptele. Inghitirea prea rapida a laptelul poate sa produca gaze, care duc la colici. Alaptarea in pozitie orizontala poate fi o solutie pentru micsorarea intensitatii cu care curge laptele. Folositoare pot fi si dispozitivele de silicon pentru mameloane, care impiedica bebelusul sa creeze presiune direct pe san. Daca niciuna dintre solutii nu da rezultate si colicile continua sa fie o problema, incercati sa mulgeti laptele cu o pompa si sa alaptati cu biberonul.

► Bebelusul nu prinde bine sanul - daca sanul este prea mare sau daca mameloanele sunt prea mici, atunci este posibil ca bebelusul sa nu reuseasca sa prinda sanul corect pentru a suge  fara sa inghita aer. De obicei, in astfel de cazuri, bebelusul se agita, prinde si lasa sanul de mai multe ori, inghitind o mare cantitate de aer, care provoaca gaze. Daca intampinati astfel de probleme, ganditi-va sa-l hraniti cu un biberon.

Colicile bebelusului si alimentatia mamei

Daca niciuna dintre cauzele de mai sus nu este valabila, dar bebelusul tot are colici, atunci s-ar putea ca acestea sa fie determinate de sensibilitatea la anumite substante din laptele matern. Din ce in ce mai multe studii confirma faptul ca dieta mamei este de vina pentru colicile bebelusului. Se pare ca diminuarea colicilor este semnificativa atunci cand dieta mamei nu contine proteine din lapte de vaca. Aceasta presupune excluderea din alimentatie a laptelui, a iaurtului, branzeturilor, inghetatei si a oricarui produs ce contine lapte. De asemenea, se pare ca produsele procesate (biscuitii, prajiturile, produsele de patiserie etc.) ce contin proteine din lapte sunt si ele vinovate.

Pe lista ingredientelor care provoaca colici se afla: caseina, lactoza, hidrolizatii de ser si de caseina, lactoferina, proteinele vegetale hidrolizate, calciu caseinat etc. Daca bebelusul reactioneaza pozitiv dupa ce laptele de vaca este scos din dieta mamei, s-ar putea sa aiba o intoleranta la acest tip de lapte. De aceea este bine sa se aiba in vedere acest lucru in momentul inceperii diversificarii si trecerii la alt tip de lapte decat cel matern.

Histamina este o alta substanta considerata vinovata pentru colicile bebelusului alaptat exclusiv. Studiile arata ca exista o anumita sensibilitate ce poate aparea la bebelusii care isi iau o cantitate prea mare de histamina din laptele matern. Histamina este o substanta naturala produsa de organism, dar care este prezenta si in numeroase alimente. Uneori, atunci cand in corp nivelul de histamina este prea ridicat, apar reactii alergice, insa nu totata lumea are aceasta problema.

In cazul adultilor, reactiile nu sunt intotdeauna notabile, insa bebelusii sunt foarte sensibili la orice substanta in exces. Reactia lor la o cantitate prea mare de histamina poate fi destul de severa si se manifesta fie prin colici, fie prin diaree, eruptii cutanate sau probleme de respiratie. De aceea, e bine ca mamicile care alapteaza sa consume cu precautie anumite alimente. Exista, de fapt, doua categorii de alimente problematice: cele care contin histamina si cele care stimuleaza producerea histaminei de catre organism:

Alimente ce contin histamina

Ansoa
Avocado
Bere
Salamuri
Branza
Muraturi
Macrou
Gemuri si marmelada
Sunca si carnati
Rosii
Drojdie
Ton
Sardine
Vinete
Spanac
Unele mancaruri orientale

Alimente ce stimuleaza producerea de histamina in organism

Vin
Banane
Nuci
Ciocolata
Oua
Lapte
Macrou
Papaya
Ananas
Rosii
Capsuni
Ton
Sardine 

De evitat sunt mai ales alimentele care figureaza pe ambele liste, insa nu este o regula in privinta consumului acestora atunci cand alaptati exclusiv. Cel mai potrivit este sa urmariti cu atentie cand are bebelusul colici si sa incercati sa stabiliti daca exista o legatura intre ceea ce ati mancat si momentul in care apar colicile.

Atentie insa la eliminarea alimentelor din dieta! Daca veti elimina prea multe alimente din cauza ca bebelusul are colici, riscati ca organismul sa slabeasca si laptele matern sa nu fie suficient de hranitor. E bine de stiut ca o mamica ce alapteaza are nevoie de un surplus de aproximativ 500 de calorii zilnic, precum si de o dieta bogata in proteine, calciu, fier si vitamina B12. Eliminand prea multe alimente din dieta, s-ar putea sa faceti mai rau. Asa ca incercati, cu rabdare, sa vedeti care este cauza reala a colicilor.

Si... nu disperati! Perioada colicilor nu este atat de lunga incat sa nu poata fi depasita. Cu rabdare si perseverenta, veti reusi sa le faceti fata!

Cum deosebim plansul din cauza colicilor de alte crize de plans

Cand bebelusul plange si nu poate fi consolat, primul gand al parintilor obositi este sa dea vina pe acel monstru: colicii. Dar este intotdeauna vorba despre colici sau plansul poate insemna si altceva? Iata sfaturile noastre despre cum poti recunoaste plansul general de colici sau de alte cauze.

Despre colici - ghid complet

Biberoanele anticolici: mit, realitate si marketing
Simptomele colicilor la bebelusi
Ceaiul de fenicul in lupta cu colicile bebelusului
Alaptatul si intoleranta la lactoza a bebelusului: sfaturi obiective si nu de la producatorii de lapte
Ceaiuri anticolici pentru bebelusi – recomandari de produse romanesti
Colicile bebelusului si alimentatia mamei
De ce plange bebelusul: motive si sfaturi

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

Autor

Adriana Ursu, Medic pediatru in Iasi si redactor Desprecopii.com  - Toate drepturile rezervate © 2017

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII