Statul pe burtică ajuta la dezvoltarea muschilor bebelușului - iată de ce este ca un sport pentru el

Statul pe burtica ajuta la dezvoltarea muschilor bebelusului - iata de ce este ca un sport pentru el

Statul pe burtică ajuta la dezvoltarea muschilor bebelușului - iată de ce este ca un sport pentru el

Statul pe burtică poate fi considerat un adevărat sport pentru bebeluși! Este recomandat ca bebelușii să petreacă zilnic câteva minute în această poziție, sub atenta supraveghere a unui adult. Medicii și pediatrii au constatat că această poziție oferă bebelușilor numeroase oportunități pentru dezvoltarea musculaturii în primele luni de viață, în comparație cu statul pe o parte sau pe spate.

Este important să înțelegem că această activitate joacă un rol semnificativ în dezvoltarea copiilor și că este benefică pentru forța musculară și dezvoltarea corectă a coloanei vertebrale. Cu toate acestea, trebuie să fie supervizată de un adult pentru a asigura siguranța bebelușului. Statul pe burtică poate fi distractiv și educativ pentru cei mici și contribuie la formarea unor obiceiuri sănătoase încă de la o vârstă fragedă.

- veti citi;
Statul pe burtică poate fi considerat un adevarat sport pentru bebelusi
Când putem pune bebelușul pe burtică?
Statul pe burtică si somnul bebelușului
Cum putem transforma statul pe burtică in ceva plăcut?
Când bebe stă pe burtică, incepe de fapt dezvoltarea sa motorie
Dar dacă bebelusul încă uraște statul pe burtică?
Dezvoltarea motorie a bebelușului: de la naștere pana la momentul suprem cand merge singur

Statul pe burtică poate fi considerat un adevarat sport pentru bebelusi.

Pediatrii au constatat ca statul pe o parte si statul pe spate le ofera bebelusilor foarte putine oportunitati in ceea ce priveste dezvoltarea musculaturii, in primele luni de viata, in comparatie cu statul pe burta care ajuta semnificativ la dezvoltarea musculaturii. Si cum in aceasta perioada bebelusii petrec majoritatea timpului dormind, cel mai indicat este ca zilnic, sa aiba parte de cateva minute de stat pe burta, sub supravegherea unui adult.

Recomandarea vine din partea Academiei Americane de Pediatrie, in contextul in care specialistii incearca sa gaseasca tot felul de metode prin care trecerea copiilor de la o etapa la alta in primele luni de viata sa se faca cat mai natural posibil.

Specialistii considera ca statul pe burtica ajuta la dezvoltarea unor calitati motorii mai devreme decat la bebelusii care sunt tinuti doar pe spate sau pe o parte. De asemenea, statul pe burtica ajuta la prevenirea plagiocefaliei pozitionale (sindromul capului turtit), intrucat, dezvoltandu-si muschii gatului, bebelusul isi va misca mai mult capul fara a fi nevoie sa i se schimbe mereu pozitia de catre altcineva. Exista opinii conform carora statul pe burtica ar ajuta si la calmarea colicilor (cu toate ca acest lucru nu este dovedit stiintific).

Multor copii, aceasta pozitie li se pare amuzanta si le starneste curiozitatea de a explora lumea din jur. Unora insa pozitia li se pare chinuitoare si de aceea plang cand sunt pusi pe burtica. Nu trebuie sa faceti o tragedie daca aveti un bebelus caruia nu ii place sa stea pe burtica. El va capata oricum mai devreme sau mai tarziu respectivele calitati motorii. In plus, nu exista dovezi certe ca bebelusii care stau mai mult pe burtica ar merge singuri mai repede, asa ca nu trebuie sa va ingrijorati daca copilului nu ii place aceasta pozitie. De altfel, motivele pentru care multi copii plang cand sunt pusi pe burtica, sunt absolut firesti: li se restrange brusc aria de actiune, campul vizual se micsoreaza, la fel si posibilitatea de miscare. In plus, trebuie sa faca un efort foarte mare pentru a-si mentine capul ridicat.

Când putem pune bebelușul pe burtică?

Desi nu se precizeaza o varsta exacta pentru a incepe statul pe burtica, Academia Americana de Pediatrie recomanda parintilor sa inceapa cat mai devreme cu pusul bebelusului pe burtica - desigur sub supravhegherea parintilor.

Tummy time, sau timpul petrecut de bebelus pe burtica, este esential din prima zi de nastere pentru a-l ajuta sa creasca puternic - chiar daca se agita si plange cand il puneti pe burta. Expertii constata ca bebelusii care nu petrec timp cu fata in jos au adesea unele intarzieri in dezvoltarea abilitatilor motorii. Iata de ce este important statul pe burtica, cand se poate incepe, cat se poate sta si alte informatii utile pentru mamicile de bebelusi.

Statul pe burtică si somnul bebelușului

Unii bebelusi, odata ce se obisnuiesc sa stea pe burtica, prefera aceasta pozitie chiar si atunci cand dorm. Totusi, medicii recomanda precautie in acest sens. Academia Americana de Pediatrie a dezvoltat o intreaga campanie in ceea ce priveste pozitiile de dormit ale bebelusului, pentru a preintampina fenomenul mortii subite. Specialistii sustin ca pozitia cea mai sigura pentru somn este dormitul pe spate si ca bebelusii ar trebui pusi pe burtica numai cand sunt treji, sub supravegherea unui adult.

Cum putem transforma statul pe burtică in ceva plăcut?

Specialistii sustin ca statul pe burtica trebuie sa inceapa inca din prima luna de viata pentru a da rezultate. Incepeti usor, cu pozitii care sa il pregateasca pe bebelus pentru aceata pozitie. In prima saptamana tineti-l pe burtica, pe piept dumneavoastra, in timp ce este treaz, pentru a se obisnui cu pozitia. In a doua saptamana, puneti-l pe burtica pe pat timp de maxim un minut, in momentele in care este multumit (dupa ce a fost alaptat sau dupa ce a fost schimbat). Din a treia saptamana puteti incepe un program progresiv de stat pe burtica. Acesta poate contine mai multe reprize de cateva minute pe zi. Daca bebelusul va ajunge sa stea 30 de minute pe zi pe burtica, atunci este deja un campion.

bebe sta pe burtica

O buna metoda de a transforma statul pe burtica in ceva amuzant este sa puneti bebelusul pe pat sau pe podea, apoi sa va lungiti in aceeasi pozitie, astfel incat sa aiba contact vizual cu dumneavoastra. Va puteti stramba, puteti folosi jucarii muzicale care sa ii atraga atentia, un telefon mobil sau o oglinda in care sa se vada atunci cand ridica capusorul.

Daca vi se pare util, puteti pune o perna sub pieptul bebelusului, astfel incat sa poata sa ridice capul mai usor. Pe masura ce muschii gatului vor fi mai dezvoltati, statul pe burtica i se va parea bebelusului din ce in ce mai usor si mai confortabil. Daca insa acest lucru nu se intampla, nu fortati copilul sa stea pe burta.  E inutil sa il obligati sa isi dezvolte niste calitati motorii mai devreme daca el nu vrea, in conditiile in care oricum le va capata putin mai incolo. 

Citeste si Statul pe burtica stimuleaza dezvoltarea senzoriala a bebelusului

Când bebe stă pe burtică, incepe de fapt dezvoltarea sa motorie

Desi este greu de observat la inceput, toate acele mici incercari de ridicare contribuie la dezvoltarea motorie a bebelusuluiin moduri majore, prevenind formarea unor pete pe spatele capului (un efect secundar al timpului petrecut pe spate) si pregatesc bebelusul pentru urmatoarele momente importante din viata sa, precum rostogolirea si mersul de-a busilea.

Dar dacă bebelusul încă uraște statul pe burtică?

Nu va stresati si nu renuntati, ne sfatuieste Woods. Luati o pauza de cateva zile sau o saptamana, si incearcati apoi din nou. Este posibil sa vedeti succesul dupa ce ati luat un respiro. De asemenea, pentru a face sarcina un pic mai suportabila pentru micut, luati in considerare scurtarea sesiunilor si distantarea momentelor de stat pe burta citeste in continuare mai multe detlaii aici: De ce au nevoie bebelusii sa petreaca timp pe burtica

Dezvoltarea motorie a bebelușului: de la naștere pana la momentul suprem cand merge singur

Mai intai isi ridica barbia, apoi pieptul, apoi va sta in fudulet, mai apoi va incerca sa se ridica singurel, apoi va merge sau nu ca un catel prin casa si la um moment dat va merge singur ... Iata o frumoase poveste de dezvoltare motorie a bebelusului.

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Comunitatea mamicilor inteligente, grupuri de varsta, suport si ajutor. Forumuri recomandate

  Primele 365 de zile din viata de mama - 365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC. 

 Alaptarea - Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.

autor: Desprecopii.com -  Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII