Autismul, o boala ce se raspandeste ingrijorator

Autismul, o boala ce se raspandeste ingrijorator

Autismul, o boala ce se raspandeste ingrijorator

  • Autismul este o maladie despre care se vorbeste tot mai des de cativa ani incoace. Cifre ale unor studii recente arata ca rata de crestere a bolii in ultimii ani este de 3 ori mai mare decat a fost estimata in diverse studii anterioare. Daca cu mai mult timp in urma se considera ca 1 copil din 100 sufera de autism, studii recente facute de cativa cercetatori din Korea de Sud au scos la iveala faptul ca 1 copil din 38, la nivel mondial, poate avea autism.
Autismul este o maladie despre care se vorbeste tot mai des de cativa ani incoace. Cifre ale unor studii recente arata ca rata de crestere a bolii in ultimii ani este de 3 ori mai mare decat a fost estimata in diverse studii anterioare. Daca cu mai mult timp in urma se considera ca 1 copil din 100 sufera de autism, studii recente facute de cativa cercetatori din Korea de Sud au scos la iveala faptul ca 1 copil din 38, la nivel mondial, poate avea autism.

Ce intelegem, de fapt, prin autism?

Diagnosticul de autism se refera de fapt, de foarte multe ori, la una dintre afectiunile ce fac parte dintr-un spectru mai larg al manifestarilor pe care le include autismul in sine. Persoanele cu autism au 3 dificultati majore  de comunicare sociala, de interactiune sociala si de imaginatie sociala. Aceste probleme se manifesta insa diferit de la o persoana la alta. Unele sunt capabile sa duca o viata relativ normala, in timp ce altele au nevoie de ajutor medical pe toata durata vietii. Majoritatea specialistilor considera ca autismul este o boala genetica. Foarte rar, autismul a fost asociat traume legate de nastere sau cu cauze externe, cum ar fi prezeenta anumitor substante toxice in aer, alimente etc. Cu toate acestea, dupa 1990 autismul a crescut ingrijorator de mult, mai ales in randul copiilor, ceea ce a condus la ideea ca s-ar putea ca boala sa apara mai ales dupa nastere.

Despre autism mai cititi si:

De ce se raspandeste tot mai mult autismul?
 
Studiul realizat in Korea de Sud, coordonat de Dr. Young-Shin Kim, de la Universitatea Yale si publicat in American Journal of Psychiatry, a aratat faptul ca autismul a devenit o maladie mult mai raspandita decat s-a estimat prin studii anterioare, facute in Europa si in SUA. E drept ca rezultatele obtinute reflecta o realitate prezenta in Korea de Sud, insa cercetatorii sustin ca teste similare ar putea reflecta aceeasi situatie si in tari mai dezvoltate. Echipa de cercetatori a efectuat studii complexe ce au implicat urmarirea evolutiei a 55000 de copii din orasul Goyang, cu varste cuprinse intre 7 si 12 ani. Parintii copiilor au fost interogati cu privire la comportamentul acestora, apoi au urmat testari ale copiilor, menite sa confirme diagnosticul de autism.

Instrumentele de cercetare au fost gandite astfel incat cercetatorii sa poata depista eventuala prezenta a autismului si la acei copii la care boala nu a putut fi detectata cu ajutorul metodelor clasice. Se pare ca una dintre cauzele cresterii ratei de raspandire a autismului tine tocmai de modul deficitar in care acesta a fost diagnosticat in trecut. Acest lucru se intampla din cauza ca autismul este o boala complexa, ce cuprinde un intreg spectru de alte maladii, de la incapacitatea severa de a comunica la simptome ce conduc spre afectiuni grave precum sindromul Asperger. Cresterea raspandirii autismului este cauzata si de faptul ca foarte multi parinti nu stiu sa identifice simptome ale bolii si de aceea nu se adreseaza unui specialist. O alta problema este aceea ca foarte multi parinti nu vor sa accepte ideea ca ar putea avea un copil care sufera de autism si de aceea refuza sa se adreseze specialistilor.

Trecand peste controverse legate de faptul ca acest studiu a fost efectuat intr-un spatiu anume, in care diagnosticarea autismului poate fi influentata de diversi factori de mediu, de cultura etc., rezultatele studiului au scos la iveala cateva concluzii importante. In primul rand ele confirma faptul ca autismul constituie o problema de sanatate care ar trebui sa ingrijoreze la nivel mondial, dat fiind ca intr-un spatiu anume, in care estimarile fusesera mult mai mici, rata de raspandire este neasteptat de mare. Pe de alta parte, faptul ca prin metode noi au fost scoase la iveala mai multe cazuri de autism decat se estima arata ca in prezent diagnosticarea autismului este deficitara si ca este posibil ca la nivel mondial sa existe mult mai multi copii care sufera de aceasta boala fara ca cineva sa stie sau sa se preocupe de acest lucru. Iata, asadar, un semnal de alarma la care ar trebui sa reactioneze cei in masura sa o faca!

autor: redactor Desprecopii.com - Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate (c) 2012

  • Semne ale autismului

    Desi cauzele autismului raman misterioase, semnele nu sunt neaparat aparute din senin. Cei mai multi parinti ai copiilor autisti recunosc intarzieri ale limbajului la circa 18 luni. Si de fapt, exista avertismente pe care parintii le pot urmari la copiii lor cu mult inainte de aceasta varsta. Conform unui raport din Octombrie 2007 al Academiei Americane de Pediatrie, printre semnele timpurii (de dinainte de 18 luni) si semnele subtile ale autismului se numara cititi pe larg aici:  Semne ale autismului

    Suportul cumunitatii Desprecopii pentru parinti cu copii cu autism

  • In cazul in care copilul nu manifesta astfel de simptome, dar dumneavoastra sunteti inca ingrijorata de perspectiva autismului, incercati sa va linistiti. Fiti atenta la aceste modele de comportament (si amintiti-va ca chiar cei mai sanatosi copii pot fi uneori timizi si lenti in reactii uneori), puneti intrebari pediatrului si comunitatii Desprecopii.com si incercati sa nu va lasati temerile sa stea in calea bucuriei de a va petrece timpul cu fiica sau fiul dumneavoastra! Este posibil ca totul sa fie in regula! Pe forumul specializat Copii cu nevoi speciale - veti gasi cel mai activ forum de suport al parintilor cu copii autisti din Romania.

    Grupuri de suport despre autism:

    Va asteptam pe forumul special:

      Copii cu nevoi speciale
    Sunt ai nostri. Si au nevoie de mai multa intelegere si mai multa dragoste.

     Bolile copilului

    Toate bolile aici>

     

    Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)

    Meseria de parinte

  • ✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

    Comentarii vizitatori

    Citeste toate comentariile

    Ce sentimente ti-a produs acest articol?

    Ultimile 1 comentarii

    1. georgiab
      georgiabtrimis la 12/12/2013

      Autismul nu e o maladie,o boala care se raspandeste (contagioasa) ci o afectiune. Sunt afectate 3 arii de dezvoltare ale copilului.

      Raspunde la acest comentariu

    Scrie un comentariu

    Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

    Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

    DA (este întrebare)
    NU (nu este întrebare)


    Cod:

    Ai o întrebare pentru alte mămici?
    ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII