Copiii in lesa, o moda care scandalizeaza

Copiii in lesa, o moda care scandalizeaza

Copiii in lesa, o moda care scandalizeaza

  • Cresterea si educarea copiilor este in zilele noastre un domeniu plin de controverse. Pe masura ce evoluam, avem tot mai multe alternative in ceea ce priveste ingrijirea nou-nascutilor si a coiilor mici, insa, din pacate, de multe ori aceste alternative forteaza mana naturii.
Cresterea si educarea copiilor este in zilele noastre un domeniu plin de controverse. Pe masura ce evoluam, avem tot mai multe alternative in ceea ce priveste ingrijirea nou-nascutilor si a copiilor mici, insa, din pacate, de multe ori aceste alternative forteaza mana naturii. Cu toate astea, ne-am obisnuit sa ne confruntam cu dileme de tipul "Alaptam sau hranim cu formula de lapte praf?", "Folosim canita sau biberonul ", "Bebe doarme in patut sau in pat cu parintii?" etc. O noua dilema din aceeasi categorie face valva de ceva timp in SUA si nu numai: "Ne tinem copiii de mana sau in lesa?" Da, ati citit bine... lesa pentru copii este unul dintre trendurile care isca inca numeroase controverse atat in randul parintilor, cat si in randul psihologilor.

Lesa sau hamuri - acelasi lucru?

Daca ne referim strict din punct de vedere lingvistic la cei doi termeni, atunci am putea spune ca e vorba pur si simplu de o chestiune de nuanta, de interpretare. Si totusi, in situatia mentionata mai sus, hamurile sunt folosite practic pe post de lesa, daca ne gandim la motivatia pe care o au parintii. Exista, ce-i drept hamuri folosite din motive practice, pentru a-i ajuta pe copii sa isi capete mai usor stabilitatea, atunci cand invata sa mearga in picioare. Moda despre care vorbim se refera insa la folosirea hamurilor pentru copiii mai mari, singurul scop fiind acela de a-i tine aproape pentru a nu-i pierde atunci cand parintii ies cu ei la plimbare.  Prin urmare, motivatia folosirii hamurilor nu e departe de cea a folosirii unei lese pentru un animal de companie...

Asocierea lesei cu un copil duce implicit cu gandul la asocierea subconstienta a copilului cu un animal de casa, cel putin asa sustin psihologii. Anne Bacus, autoare a mai multor volume pe teme legate de cresterea si educarea copiilor, isi exprima ingrijorarea fata de aceasta moda care a starnit atatea controverse. Autoarea explica faptul ca un copil purtat in lesa nu se simte ca un animal, intrucat el nu face automat aceasta conexiune lesa - animal, insa, din pacate, perceptia adultilor este una eronata si imaginea negativa se rasfrange ulterior asupra copilului. Intrebarea care se pune este daca este moral ca imaginea negativa a unui copil in lesa ar trebui sa primeze in fata sigurantei pe care acea lesa i-o ofera. Pe de alta parte, problema care se pune este daca aceste hamuri - lesa sunt cu adevarat necesare pentru siguranta copilului. In fond, este vorba mai degraba de o siguranta a parintelui, care rasufla usurat stiindu-si copilul mereu langa el.

Este lesa cu adevarat o solutie pentru siguranta copiilor?

Raspunsul psihologilor in aceasta privinta este negativ. Lesa poate deveni periculoasa pentru un copil neastamparat care, la un moment dat, vrea sa o ia la fuga. In plus, nici pentru linistea parintilor ea nu poate fi o solutie ideala. Daca un copil vrea sa exploreze lumea, atunci o va face oricum, cu prima ocazie cand va scapa de hamuri. Prin urmare, este mult mai important ca parintii sa inteleaga comportamentul unui copil, sa ii explice acestuia eventualele pericole care il inconjoara si sa caute solutii mai flexibile pentru a-i asigura protectia.

In plus, psihologii considera ca hamurile contribuie la racirea relatiei dintre parinti si copil, punand in pericol increderea pe care copilul o are in parinti si in el insusi. A tine un copil de hamuri inseamna a te distanta de el. A-l tine de mana ii da mai multa incredere si permite crearea unei legaturi mai puternice intre parinte si copil. Prin urmare, este de preferat ca hamurile sau lesa sa fie inlocuite cu o educatie adecvata si un comportament care sa il faca pe copil sa inteleaga de ce parintele este preocupat de siguranta lui. Modul in care parintii reactioneaza atunci cand copilul face o greseala (se indeparteaza, se pierde in multime, ramane in urma etc.) este esential in acest sens. Nu conteaza cuvintele in sine pe care le spunem copilului pentru a-l certa, ci tonul si privirea, care trebuie sa fie extrem de serioase, pentru ca acesta sa inteleaga ingrijorarea. Cat despre hamuri, ele raman inca un motiv de controversa, mai ales in SUA, unde exista deja campanii impotriva acestui trend, sub deviza  Eliberati copiii din lesa!"

autor: redactor Desprecopii.com Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate (c) 2012

 Comunitate, Forumuri recomandate

Parintii intreaba, parintii raspund! In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

 Bolile copilului Toate bolile aici>

Mai multe despre psihologia copilului aici >

Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)

Cititi despre largirea familiei :) 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII