Bebelușii invață să vorbească citind pe buze ce spun cei din jurul său

Bebelusii invata sa vorbeasca citind pe buze ce spun cei din jurul sau

Bebelușii invață să vorbească citind pe buze ce spun cei din jurul său

Ați observat probabil că începând de pe la 4-5 luni, bebelușii privesc foarte atent chipul adulților, mai ales atunci când aceștia stau foarte aproape de ei și le vorbesc?

Majoritatea studiilor privind dezvoltarea limbajului la bebeluși se concentrează pe aspectul auditiv, dar se pare că dimensiunea vizuală joacă un rol esențial. Bebelușii se uită cu atenție la cei care le vorbesc pentru a citi pe buze și pentru a observa expresiile faciale. Astfel, pe lângă cuvinte, ei percep și emoțiile și sentimentele transmise prin limbajul corpului. 😃💬

Ei bine, bebelușii învață cum se vorbește, citind pe buze ce spun cei din jurul lor... 😉

Bebelusul e foarte atent la chipul mamei

Ati observat probabil ca incepand de pe la 4 - 5 luni, bebelusii privesc foarte atent chipul adultilor, mai ales atunci cand acestia stau foarte aproape de ei si le vorbesc. Cativa cercetatori din Florida au descoperit recent faptul ca acest interes crescand nu tine doar de dorinta din ce in ce mai mare a copilului de a explora lumea inconjuratoare, ci are legatura cu formarea capacitatii de a vorbi.

dezvoltarea vorbirii la bebelusi
 
Majoritatea studiilor legate de procesul vorbirii la bebelusi au in vederea latura audio a fenomenului. Se pare insa ca latura vizuala este cel putin la fel de importanta. Bebelusii ii privesc cu atentie pe cei care le vorbesc pentru ca le citesc pe buze si, de asemenea, sunt foarte atenti la mimica prin intermediul carora, odata cu cuvintele propriu-zise, se transmit emotii si sentimente.

Altfel spus, bebelusii nu invata sa vorbeasca doar prin faptul ca aud in jur sunete pe care le repeta, ci si pentru ca stiu sa citeasca pe buze. Acest lucru se intampla din momentul in care gangureala se tranforma in silabe care seamana cu acele prime incercari de  mama si  tata . In jurul varstei de 6 luni, bebelusii devin tot mai atenti la chipul adultilor din jur pentru ca incep sa le studieze miscarile gurii atunci cand acestia le vorbesc.

Mai cititi: 12 sfaturi speciale pentru dezvoltarea bebelusului si Creierul bebelusului si legatura perfecta cu lumea

Pentru a imita sunetele pe care le aud in jurul lor, bebelusii urmaresc atent chipurile adultilor

David Lewkowicz, psiholog specialist in psihologie comportamentala, la Florida Atlantic University, explica faptul ca pentru a imita sunetele pe care le aud in jurul lor, bebelusii urmaresc atent chipurile adultilor, pentru a-si putea misca buzele astfel incat sa reproduca ceea ce aud. In jurul varstei de 1 an, obiceiul de a privi atent chipurile adultilor nu mai este atat de intens, exceptie facand cazul in care bebelusii aud sunete necunoscute.

Studiul publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences are o importanta majora, spun psihologii, nu doar pentru intelegerea modului in care bebelusii ajung sa-si insuseasca limbajul, ci si pentru parinti. Acestia din urma ar trebui sa inteleaga ca timpul petrecut cu copiii lor,  face to face , este mult mai important pentru dezvoltarea vorbirii acestora, decat orice DVD educational special conceput in acest scop.

Cercetarea a implicat testarea a 180 de copii, pe grupuri de varsta de 4, 6, 8, 10 si 12 luni. Copiii, vorbitori nativi de limba engleza, au vizionat 2 materiale video - unul in care o femeie vorbea in limba engleza si altul in care aceeasi femeie vorbea in spaniola. A fost monitorizat felul in care bebelusii isi atintesc privirea asupra chipului femeii care vorbea, precum si timpul in care acestia isi focalizau atentia. Datele au scos la iveala cateva concluzii intresante. Astfel, cand femeia vorbea in engleza, copiii de 4 luni o priveau in ochi.

Cei de 6 luni petreceau jumatate din timp privind-o in ochi si jumatate privindu-i buzele, iar cei de 8 luni, respectiv de 10 luni isi petreceau cea mai mare parte a timpului focalizandu-si atentia pe buze. Copiii de 12 luni isi concentrau atentia predominant spre ochii femeii. Corelate, toate aceste date conduc catre ideea ca in jurul varstei de 6 luni, bebelusii incep sa observe miscarea buzelor persoanelor din jur si sunt foarte atenti la acest lucru. Mai cititi: Memoria bebelusului

In momentul in care femeia respectiva vorbea in spaniola, copiii de 12 luni au devenit brusc foarte atenti la buze, ceea ce ar putea insemna o incercare a acestora de a descifra sunete care nu le sunt familiare. O concluzie corelativa ar fi aceea ca bebelusii incep sa distinga limba materna de alte limbi in primul an de viata, ceea ce explica de ce copiii bilingvi cu cat sunt mai mici in varsta, cu atat asimileaza limba straina mai bine.

Pe de alta parte, studiul intreprins de David Lewkowicz ridica o problema complexa in ceea ce priveste copiii cu dizabilitati comportamentale. Intrebarea care se pune este daca acestia, incluzandu-i pe copiii cu autism, invata sa vorbeasca in acelasi mod, citind pe buze, sau procesul este diferit, astfel incat ar putea fi detectate semne foarte timpurii ale bolii.

Suportul Comunitatii Desprecopii.com, intotdeauna un sfat bun, la timpul potrivit:

Micile probleme si dileme din viata de proaspata mamica sau tatic naucit de noul rol :)  sunt mai usor de rezolvat daca sunt impartasite cu parinti care au trecut deja, cu brio - prin aceste momente. Cereti sprijinul celei mai mari comunitati de parinti tineri din Romania. Veti gasi suport si intelegere si o multime de prieteni care trec prin aceleasi probleme ca dvs. Deveniti membru al celebrului club: Clubul Scutecelor.
 

8 activitati care stimuleaza dezvoltarea creierul bebelusului

8 activitati care stimuleaza dezvoltarea creierului bebelusului - activitati importante pe care le pot face parintii pentru a stimula dezvoltarea intelectuala a copilasului lor. Creierul bebelusilor se dezvolta sub impulsul a mai multi factori, insa un rol determinant il are comunicarea cu adultii si modul in care acestia raspund nevoilor lor.

Creierul bebelusului afla ce inseamna foamea, singuratatea, oboseala, disconfortul etc.

Dezvoltarea ulterioara a creierului sub impactul acestor impulsuri depinde de modul in care adultul ingrijeste copilul, de promptitudinea cu care raspunde acestor nevoi. Plansul este modul prin care ei comunica in primele luni de viata. Si totusi, oricat de prompt ar raspunde parintii nevoilor lor, fiecare bebelus are ... citeste mai departe


15 activitati pentru bebelusi, de la 0 la 3 luni

Nou nascutii sunt fiinte fascinante-simturile sunt in continua dezvoltare si sunt atrasi de aproape orice.

La aceasta varsta jocul are mai mult de a face cu legaturile care se formeaza, confortul si increderea in activitatile interactive pline de viata. Parintii pot ajuta bebelusii sa isi formeze muschii si capacitatile senzoriale, insa urmand pauzele necesare pentru ca acesta sa nu devina ... citeste mai departe

Cum creste bebelusul in primele 12 luni de viata

Primele 12 luni ale bebelusului - ghid pe luni
Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.).

Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

Recuperarea mamei dupa nastere:

Sa scapam de kilogramele in plus, dupa nastere
Caderea parului dupa nastere
6 greseli ale mamicilor in ce priveste somnul lor
La cat timp dupa nastere putem incepe exercitiile fizice?
12 subterfugii pentru proaspetele mamici
O imagine pozitiva despre sine dupa nastere
Tinerele mamici, silueta si vedetele
Cum si cand ne recapatam silueta
Revenirea la normalitate dupa o nastere
Refacerea dupa o nastere prin cezariana

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII