6 intrebari si raspunsuri despre nasterea prin cezariana

6 intrebari si raspunsuri despre nasterea prin cezariana

6 intrebari si raspunsuri despre nasterea prin cezariana

  • Pentru ca una dintre temele cele mai citite de voi pe Desprecopii este cezariana, l-am invitat alaturi de noi pe Dr. Bogdan Alexandru, Medic specialist in Obstetrica - Ginecologie la spitalul REGINA MARIA
Pentru ca una dintre temele cele mai citite pe Desprecopii este cezariana, l-am invitat alaturi de noi pe Dr. Bogdan Alexandru, Medic specialist in Obstetrica - Ginecologie la spitalul REGINA MARIA (aici veti gasi multe informatii utile despre nasterea la REGINA MARIA)

Dr. Bogdan Alexandru, Medic specialist in Obstetrica - Ginecologie la spitalul REGINA MARIA.

Dl doctor a raspuns asadar la intrebarile si neclaritatile voastre despre cezariana adresate la acest topic pe forum:

 1. Exista posibilitatea ca firele folosite pentru inchiderea operatiei sa fie respinse de organism? (Alexa_G )

Raspuns: Bineinteles ca pot exista si astfel de neplaceri legate de firele de sutura.In functie de tipul firelor si de reactivitatea organismului la materialul de sutura pot exista reactii adverse minore de tipul granulom de fir sau mai mari ducand pana la respingerea totala a firului de sutura si cu dehiscenta plagii operatorie. Firele de sutura pot fi naturale sau sintetice, absorbabile sau non-absorbabile. Avantajele firelor sintetice in afata celor naturale sunt: cicatrizare uniforma, fermitate mai mare a tesuturilor in curs de vindecare, securitate crescuta a transei operatorii, raspuns inflamator minim.Firele sintetice absorbabile sunt degradate de organism in 2- 6 saptamani, sunt cele mai bune si cele mai folosite in cadrul operatiei de cezariana, mai ales in suturarea planurilor profunde. La nivelul pielii se poate folosi fir de sutura monofilament absorbabil marimea 3-0 sau fir non absorbabil pe care medicul il va extrage la 7-10 zile de la operatie.Important este a nu se folosi acelasi tip de fir de sutura la o noua cezariana in cazul in care au aparut reactii de respingere a firelor in antecedente.

 2. Exista posibilitatea sa nasti natural dupa o operatie de cezariana? (Alexa_G )

Raspuns: Pe vremuri se credea ca o femeie care a avut o nastere prin cezariana, urmatarea nastere o va avea automat tot prin cezariana. In lumea moderna, acest fapt nu este o regula, iar femeile care au avut prima nastere prin cezariana pot incerca cu succes nasterea pe cale vaginala.Exista riscuri dar si beneficii ale nasterii vaginale dupa nastere prin operatie cezariana.Beneficiile sunt timpul rapid de recuperare a mamei,complicatii reduse precum si o o scazuta rata a complicatiilor respiratorii ale nou nascutului. Riscurile includ o convertire a procesului de nastere vaginala in operatie cezariana in procent de 30%, ruptura uterina care este strans corelata cu felul inciziei primei cezariene.O incizie uterina transversala are cel mai mic risc de ruptura (0,2-1,5%) pe cand cea verticala un risc mult mai mare (4-9%).Se presupune ca o candidata buna pentru nastere vaginala dupa cezariana este gravida cu incizie uterina transversala, fara patologie ce ar indica o noua cezariana. In cazul femeilor cu 2 cezariene in antecedente sau cu sarcina actuala gemelara si cu o cezariana in antecedente se poate tenta nasterea vaginala in centre cu experienta pe asemenea proceduri.Orice femeie care va dori sa nasca natural dupa nastere prin cezariana trebuie sa fie consiliata asupra riscului de ruptura uterina, a complicatiilor rupturii uterine si trebuie sa-si asume aceste riscuri. In timpul travaliului fatul va fi monitorizat continuu si se va evita medicatia care poate creste riscul de ruptura uterina. In general procentul de reusita al nasterii vaginale dupa nasterea cezariana este de 60-80%. In concluzie, raspunsul meu este DA, se poate!

 3. Se pot evita adeziunile de tesuturi (deEp tissue adhesions) prin masaj sau e un mit? Daca da, exista anumite tehnici? (cristoiu )

Raspuns: In general orice tip de interventie chirurgicala, inclusiv operatia de cezariana care implica deschiderea peritoneului( abdomen) produce in timp, aderente peritoneale. Cu cat mai multe operatii de acest fel cu atat riscul de aderente peritoneale creste. De asemenea folosirea firelor de sutura intraperitonela de tip non resorbabile, creste riscul aderentelor intre organele abdominale.Complicatiile postoperatorii de tip infectii ale peretelui abdominal, peritonitele, cresc semnificativ riscul aparitiei aderentelor.Folosirea intraoperatorie a unor substante antiseptice la care organismul poate reactiona de tip alergic/inflamator creste riscul aderential. Nu am auzit de vreo metoda de masaj medicala si nu sunt studii referitoare la asemenea metode de prevenire a aparitiei aderentelor tisulare. Intraoperator, dar nu in cazul cezarienei se poate lasa o cantitate mica de lichid( ser fiziologic) intraperitoneal pentru a preveni aderentele intraperitoneale.

 4. m-ar interesa mai multe despre cezariana si daca e bine sau nu sa mi se faca cezariana ce ar fi cel mai indicat in cazul meu....
vreau sa va spun ca am diabet de 23 de ani si sunt insarcinata in saptamana a25-a
(emmaorobet )

Raspuns: In cazul dumneavoastra, cel mai bine este sa monitorizati cu atentie si periodic sarcina impreuna cu medicul dumneavoastra curant, mai ales in trimestrul III de sarcina, o vizita la 1-2 saptamani. Trebuie monitorizata glicemia dumneavoastra, cresterea fatului si starea lui de bine.Daca conditiile fetale si materne permit ca sarcina sa atinga 37- 38 saptamani, cum ar fi indicat de altfel, se va lua in calcul nasterea prin operatie cezariana. Sarcina la mama diabetica este o sarcina cu risc mare de dezvoltare a preeclampsiei ( cresterea tensiunii arteriale materne), retardului de crestere fetala, a malformatiilor fetale, decesului intrauterin, polyhidramnios( lichid amniotic in exces), nastere prematura, etc. De retinut totusi ca diabetul matern in sine nu reprezinta o indicatie de operatie cezariana in lipsa complicatiilor materne si fetale. Macrosomia fetala (americanii o considera peste 4500 gr) este o indicatie reala pentru operatia cezariana. In funtie de toate aceste aspecte sunt sigur ca impreuna cu medicul dvs veti lua cea mai buna decizie in privinta modalitatii de nastere.

 5. Buna ziua, este indicata operatia de cezariana pentru gravidele cu trombofilie in detrimentul unei nasteri naturale? Urmez tratament cu innohep 3500 pe care este specificat ca este contraindicata anestezia epidurala; in cazul cezarienei se va folosi anestezia generala? (alinnap84 )

Raspuns: Pentru a nu avea complicatii la nastere si pentru a se putea monta cateterul peridural pentru nastere( atat naturala cat si cezariana), doza de anticoagulant se va opri la indicatia medicului anestezist cu 24- 36 de ore inainte de nasterea programata, in functie de analizele de sange. Astfel, in cazul dvs nasterea fiind programata, ea va fi ori nastere vaginala cu declansare medicamentoasa a travaliului sau cezariana programata.Avand in vedere ca trombofilia in sarcina se poate complica cu restrictie de creste fetala intrauterina, suferinta fetala cronica, preeclampsie, etc, in cazul aparitiilor acestor probleme operatia cezariana devine o necesitate si nu o optiune. In concluzie, mai mult ca sigur veti naste prin operatie cezariana.

 6. La o cezariana "normala", fara complicatii, se administreaza antibiotic? Daca da, ce antibiotic si in ce doze? (pisigri )

Raspuns: De obicei da. Se dace o doza de antibiotic intraoperator stabilita impreuna cu medicul anestezist si se continua postoperator si urmatoarele 2-3 zile. Doza este stabilita in functie de tipul antibioticului( de obicei este o cefalosporina), iar antibioticul se stabileste in urma consulatiei preanestezice a medicului anestezist in care se verifica terenul alergenic al dvs. In Romania, din pacate, in spitalele cu buget restrans antibioticul folosit este cel pe care il are spitalul in stoc. In concluzie este imposibil sa va zic ce antibiotic si ce doza, pentru ca variaza foarte mult de la caz la caz si tine si de alte aspect non medicale.

Multumiri dlui Dr. Bogdan Alexandru pentru raspunsuri! Mai multe informatii despre nasterea la Regina Maria, cititi aici.

 Impartasiti din experienta voastra sau cereti sfaturi mamicilor despre cezariana la subiectele de pe forum:

 Informatia conteaza

  1. Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea sarcinii in 40 de saptamani ... si luati legatura cu alte "colege de generatie". Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.
  2. Cititi pe forumul Nasterea unei stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.

Pentru suport, prietenie si atitudine, va recomandam urmatoarele forumuri:

Nasterea unei stele
Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite

Sfaturi importante de la Desprecopii

  1. Inainte de a va hotari cum veti naste, cel mai bine este sa discutati cu medicul si sa aflati care este calea cea mai sigura pentru ca atat bebelusul cat si dumneavoastra sa fiti in deplina siguranta.
  2. Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea sarcinii in 40 de saptamani ... si luati legatura cu alte "colege de generatie". Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.
  3. Cititi pe forumul Nasterea unei stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.
  4. Nu uitati sa cititi toate articolele despre nastere.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema: Diverse

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII