De ce baietii sunt mai buni la matematica

De ce baietii sunt mai buni la matematica

De ce baietii sunt mai buni la matematica

  • Baietii sunt mai buni la mate! - este un cliseu cu care eu una am crescut si pe care, involuntar, l-am preluat si probabil ca, tot involuntar, il voi transmite copiilor mei, desi nu-mi doresc acest lucru.
Baietii sunt mai buni la mate! - este un cliseu cu care eu una am crescut si pe care, involuntar, l-am preluat si probabil ca, tot involuntar, il voi transmite copiilor mei, desi nu-mi doresc acest lucru. Si asta in ciuda faptului ca la admiterea in liceu am luat aproape 10 la matematica, in ciuda faptului ca am avut in clasa fete care au fost olimpice la mate si baieti care abia isi scoteau media la final de trimestru.
 
Se pare ca prejudecata este atat de bine cultivata, incat statisticile arata ca in timp ce 71% dintre barbati se considera buni la matematica, doar 59% dintre femei considera ca au aceasta calitate. E drept ca nu am facut din acest adevar / prejudecata un lucru primordial al vietii mele de copil si nu intentionez sa-l fac nici acum, cand sunt parinte. Cu toate acestea, altcineva s-a gandit sa demonstreze ceea ce era sau nu de demonstrat. Un studiu recent, care a avut in vedere 300 de elevi din scoala primara pana la liceu, facut de cercetatori de la Universitatea din Missouri si publicat in revista Journal of Experimental Child Psychology explica presupusa predispozitie a baietilor catre matematica. Se pare ca inca de mici, baietii sunt mai impulsivi in fata problemelor de matematica in clasa. Este o tendinta care ii ajuta sa se simta mai buni fata de fete la aceasta materie.

Dupa opinia cercetatorilor de la Missouri, fetele sunt mult mai calme si mai reflexive la scoala. Au tendinta sa rezolve problemele de matematica prin corelarea datelor si prin reflectarea indelungata asupra lor, avand o teama de esec mai intensa decat baietii. Prin urmare, fetele au in general raspunsuri mai bune in clasa decat ale baietilor, insa raspunsurile sunt mai putine. In schimb, baietii fac adesea apel la memorie, ajungand sa rezolve mult mai repede problemele, gresind insa de multe ori din graba, in virtutea unei impulsivitati care ii caracterizeaza.

Aceste lucruri se intampla mai ales in scoala primara si in gimnaziu, cand fetele se pare ca au potential mai mare in ceea ce priveste matematica. Situatia se inverseaza in perioada liceului, baietii sfarsind prin a avea rezultate mai bune decat fetele. Cu timpul, capacitatea baietilor de a face apel la memorie mai mult decat fetele, ii face sa dea raspunsuri mai precise, mai corecte decat fetele. Trecand peste diferentele de sex, cercetatorii ii sfatuiesc pe parinti sa ii familiarizeze pe copii cat mai devreme cu cifrele, permitandu-le astfel sa diminueze greselile generate de impulsivitate.

Mai cititi si:

Copiii si matematica, prieteni sau dusmani? Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare

Pe langa studiul mentionat, numeroase altele au scos in evidenta faptul ca diferentele intre sexe in ceea ce priveste matematica au mai degraba legatura cu mediul socio-cultural decat cu aptitudinile. Un studiu publicat in 2009 a relevat faptul ca in anumite tari, in care este promovata mai mult egalitatea intre sexe si in care exista mai multi profesori specializati si mai putini elevi cu situatii materiale precare, diferenta dintre fete si baieti in ceea ce priveste matematica este mult mai mica decat in tari in care acesti indici sunt la un nivel mult mai scazut.

Ideea ca baietii sunt mai buni la matematica se dovedeste a fi, prin urmare, o prejudecata care tine mai degraba de societate decat de trasaturile psihologice ca atare. Asadar, nu ar trebui sa existe motive care sa ne faca sa perpetuam aceasta idee intr-o lume in care avem pretentia de civilizatie la un nivel ridicat.

autor:  redactor desprecopii.com Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate (c) 2012

Va recomandam sa mai cititi si: Sport pentru copii, activitati educative, animalute

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Medicii sunt alaturi de parinti pentru a le raspunde intrebarilor despre sanatate.

Comunitatea Desprecopii

Toate Forumurile

Peste 200.000 de membri inregistrati!

Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: De ce baietii sunt mai buni la matematica.

intrebari

Intrebari si raspunsuri

Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!

Forumuri Recomandate

Discutii generale pentru familie si parinti

Discutii generale pentru familie si parinti

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
PARENTING - sau despre meseria de parinte

PARENTING - sau despre meseria de parinte

Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.
Concursuri la Desprecopii.com

Concursuri la Desprecopii.com

CONCURSURI si rezultatele concursurilor din comunitate. Intotdeauna ai ceva de castigat !
Check in - Prima data pe DC

Check in - Prima data pe DC

BINE AI VENIT! Noii veniti se pot prezenta aici, cei vechi sunt rugati sa ii indrume, in spiritul Comunitatii DC.

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII