Sunt baietii mai buni la matematica?

Sunt baietii mai buni la matematica?

Sunt baietii mai buni la matematica?

Baietii sunt mai buni la mate! - este un cliseu cu care eu una am crescut si pe care, involuntar, l-am preluat si probabil ca, tot involuntar, il voi transmite copiilor mei, desi nu-mi doresc acest lucru. Exista insa o predispozitie a baietilor catre matematica. Fetele au tendinta sa rezolve problemele de matematica prin corelarea datelor si prin reflectarea indelungata asupra lor, avand o teama de esec mai intensa decat baietii. Prin urmare, fetele au in general raspunsuri mai bune in clasa decat ale baietilor, insa raspunsurile sunt mai putine. In schimb, baietii fac adesea apel la memorie, ajungand sa rezolve mult mai repede problemele, gresind insa de multe ori din graba, in virtutea unei impulsivitati care ii caracterizeaza.

Iata de ce matematica are o importanta asa de mare in atingerea succesului scolar si cum putem sa ne facem copilul sa iubeasca un pic mai mult matematica.

- veti citi:
Sunt oare baietii mai buni la matematica
Exista o predispozitie a baietilor catre matematica
Matematica si copilul: intre cheia succesului in viata, meditatii si legatura cu muzica
6 Tehnici prin care ii putem face pe copii sa iubeasca matematica
Cum pot parintii stimula performantele scolare ale copilului: 7 sfaturi

Sunt oare baietii mai buni la matematica sau suntem victima unui cliseu?

Baietii sunt mai buni la matematica! - este un cliseu cu care eu una am crescut si pe care, involuntar, l-am preluat si probabil ca, tot involuntar, il voi transmite copiilor mei, desi nu-mi doresc acest lucru. Si asta in ciuda faptului ca la admiterea in liceu am luat aproape 10 la matematica, in ciuda faptului ca am avut in clasa fete care au fost olimpice la mate si baieti care abia isi scoteau media la final de trimestru.
 
Se pare ca prejudecata este atat de bine cultivata, incat statisticile arata ca in timp ce 71% dintre barbati se considera buni la matematica, doar 59% dintre femei considera ca au aceasta calitate. E drept ca nu am facut din acest adevar / prejudecata un lucru primordial al vietii mele de copil si nu intentionez sa-l fac nici acum, cand sunt parinte.

Exista o predispozitie a baietilor catre matematica

Cu toate acestea, altcineva s-a gandit sa demonstreze ceea ce era sau nu de demonstrat. Un studiu recent, care a avut in vedere 300 de elevi din scoala primara pana la liceu, facut de cercetatori de la Universitatea din Missouri si publicat in revista Journal of Experimental Child Psychology explica presupusa predispozitie a baietilor catre matematica. Se pare ca inca de mici, baietii sunt mai impulsivi in fata problemelor de matematica in clasa. Este o tendinta care ii ajuta sa se simta mai buni fata de fete la aceasta materie. 

Dupa opinia cercetatorilor de la Missouri, fetele sunt mult mai calme si mai reflexive la scoala. Au tendinta sa rezolve problemele de matematica prin corelarea datelor si prin reflectarea indelungata asupra lor, avand o teama de esec mai intensa decat baietii. Prin urmare, fetele au in general raspunsuri mai bune in clasa decat ale baietilor, insa raspunsurile sunt mai putine. In schimb, baietii fac adesea apel la memorie, ajungand sa rezolve mult mai repede problemele, gresind insa de multe ori din graba, in virtutea unei impulsivitati care ii caracterizeaza.

Aceste lucruri se intampla mai ales in scoala primara si in gimnaziu, cand fetele se pare ca au potential mai mare in ceea ce priveste matematica. Situatia se inverseaza in perioada liceului, baietii sfarsind prin a avea rezultate mai bune decat fetele. Cu timpul, capacitatea baietilor de a face apel la memorie mai mult decat fetele, ii face sa dea raspunsuri mai precise, mai corecte decat fetele. Trecand peste diferentele de sex, cercetatorii ii sfatuiesc pe parinti sa ii familiarizeze pe copii cat mai devreme cu cifrele, permitandu-le astfel sa diminueze greselile generate de impulsivitate. Mai cititi si: Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare

Diferentele intre baieti si fete in ceea ce priveste matematica au mai degraba legatura cu mediul socio-cultural decat cu aptitudinile

Pe langa studiul mentionat, numeroase altele au scos in evidenta faptul ca diferentele intre sexe in ceea ce priveste matematica au mai degraba legatura cu mediul socio-cultural decat cu aptitudinile. Un studiu publicat in 2009 a relevat faptul ca in anumite tari, in care este promovata mai mult egalitatea intre sexe si in care exista mai multi profesori specializati si mai putini elevi cu situatii materiale precare, diferenta dintre fete si baieti in ceea ce priveste matematica este mult mai mica decat in tari in care acesti indici sunt la un nivel mult mai scazut.

Ideea ca baietii sunt mai buni la matematica se dovedeste a fi, prin urmare, o prejudecata care tine mai degraba de societate decat de trasaturile psihologice ca atare. Asadar, nu ar trebui sa existe motive care sa ne faca sa perpetuam aceasta idee intr-o lume in care avem pretentia de civilizatie la un nivel ridicat.

Matematica si copilul: intre cheia succesului in viata, meditatii si legatura cu muzica

Matematica este esentiala pentru a invata copilul sa gandeasca logic si rational Multi pedagogi considera ca este una din cheile sucesului in dezvoltarea intelectuala si in cariera profesionala. Matematica, si mai modern Statistica, sunt considerate cele mai importante subiecte pe care copiii le studiaza la scoala. Va invitam la discutie intre parinti: Matematica si copilul: intre cheia succesului in viata, meditatii si legatura cu muzica

6 Tehnici prin care ii putem face pe copii sa iubeasca matematica

Copilul tau crede ca nu e bun la matematica? Nu ne-am nascut buni sau rai la matematica dar prin anumite tehnici si trucuri ii putem face pe copii sa iubeasca matematica si numerele. Iata 6 tehnici pentru a invata copilul sa iubeasca matematica

 Va asteptam parerea la topicul de discutie: Matematica, bat-o vina sau cheia succesului

Cum pot parintii stimula performantele scolare ale copilului: 7 sfaturi

Doar un mic procentaj din totalul parintilor se implica intensiv in educatia copilului, dar trebuie sa recunoastem ca in ultimii ani, aceasta cifra este in crestere. Generatiile de parinti moderni isi pun tot mai serios problema educatiei, de aceea a aparut si curentul de home-schooling.

Aceasta forma de educatie, Home Schooling - educatia in care scoala se face acasa iar parintii sunt profesori - este in special asociata cu acei parinti care au idei si conceptii foarte conturate si puternice - fie despre politica, fie despre religie, fie despre economie si afaceri - considerand implicit ca invatamantul din scolile traditionale nu pot induce acele valori educatia copiilor lor citeste mai departe cum pot parintii stimula performatele scoalare ale copilului.

 

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
referinte: empoweringparents.com, psychologytoday.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2019

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII