Cum il pot feri pe cel mic de infectia cu rotavirus?

Cum il pot feri pe cel mic de infectia cu rotavirus?

Rotavirusul este o boala care se transmite incredibil de usor, fiindca e nevoie de foarte putine particule virale pentru a se declansa, spre deosebire de alte boli. Virusul poate fi luat atat de copii, cand se afla in grupuri sau cand sunt la joaca in parcuri aglomerate, dar si de adulti. Astfel ca, chiar daca nu il scoti de obicei pe afara sau nu petrece timp in colectiv, cel mic tot risca sa se imbolnaveasca, fiindca virusul poate fi adus in casa fara sa-ti dai seama, de catre oricine. De aceea, rotavirusul este foarte contagios, iar raspandirea lui nu tine cont de masura in care iti expui copilul in colectivitati. Din aceasta cauza, rotavirusul afecteaza frecvent copiii mici, mai ales daca nu au fost vaccinati. Mai mult, aproape toti copiii de pana in 5 ani au cel putin un episod de rotavirus.

De unde se poate lua rotavirus?

  • Din spital (de aceea rotavirusul este periculos, fiindca se asociaza cu alte boli)
  • Dintr-un colectiv - cresa, grupuri de copii, daca copilul tau e mai mare - chiar si de la gradinita
  • Din spatiile de joaca pentru copii
  • Chiar si de acasa, de pe jucariile pe care micutul le baga in gura, daca au intrat in contact cu o particula a virusului
  • De pe orice obiect care a fost atins de cineva care poarta virusul (perioada de incubatie e de 48 de ore, asa ca simptomele pot intarzia, sau pot fi manifestari de slaba intensitate in cazul adultilor, care nu se vad, iar intre timp, virusul poate fi imprastiat). Nu trebuie sa fie neaparat cineva strain, caci si o persoana draga si apropiata tie poate fi purtatoare a particulelor virale.
  • De pe obiecte care au fost asezate pe o suprafata contaminata
  • Din alimente sau din apa care au intrat in contact cu particule ale virusului
  • Prin particule mici de mucus eliminat in timp ce tuseste sau stranuta cineva (inclusiv cineva apropiat tie). Ele pot ramane pe diverse suprafete pe care oricine poate pune mana si le poate purta mai departe.

Ce sa fac ca sa imi feresc copilul?

  • Rotavirusul nu tine cont de nivelul de igiena , dar e bine sa il pastrezi cat mai ridicat, pentru ca il poti feri de alte boli contagioase
  • Sa discuti cu medicul pediatru despre optiunea de imunizare, pentru ca exista vaccin impotriva rotavirusului care se administreaza pe cale orala. Pentru a reduce numarul mare de cazuri, unele tari din Europa si Statele Unite ale Americii au decis ca trebuie sa includa vaccinarea anti-rotavirus in programul national de imunizare.
  • Sa ai grija pe cat posibil sa nu bage in gura obiecte

Si nu doar pe cel mic e important sa il protejezi, dar si pe tine. Si tu te poti infecta cu rotavirus si il poti transmite copilului. La copii boala poate fi mult mai periculoasa, din cauza ca provoaca o deshidratare severa. Este bine de stiut ca la micutii de pana la un an, diareea este cel mai adesea cauzata de rotavirus.

Afla mai multe despre aceasta afectiune raspandita si despre modalitatile de prevenire prin imunizare, accesand www.protejamcopilaria.ro si urmarind campania "Sa protejam impreuna copilaria" a Societatii Romane de Pediatrie.

autor: pentru www.desprecopii.com - www.protejamcopilaria.ro Toate drepturile rezervate (c) 2012

Va recomandam sa mai cititi si:

Suportul Comunitatii Desprecopii.com:
Cereti sprijinul celei mai mari comunitati de parinti tineri din Romania. Veti gasi suport si intelegere si o multime de prieteni care trec prin aceleasi dileme ca dvs. Deveniti membru al celebrului club: Clubul Scutecelor.

Primul anisor pe luni

Dosarul cu bolile copilului

Pentru suport, prietenie si atitudine, va recomandam urmatoarele forumuri:

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

Clubul scutecelor (0-4 ani)
Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 0 la 4 ani.

Mai cititi pe site-ul nostru:

Alaptarea - dosar complet

Dezvoltarea nou-nascutului

Diversificarea si hranirea bebelusului

Recuperarea mamei dupa nastere