Lipsa dragostei paterne poate distruge viata unui copil

Lipsa dragostei paterne poate distruge viata unui copil

Lipsa dragostei paterne poate distruge viata unui copil

  • Lipsa dragostei din parte tatalui poate distruge viata unui copil: noile studii arata ca o relatie echilibrata cu ambii parinti e cruciala pentru copii. Descoperirea face parte dintr-un studiu pe scara larga a cercetatorilor asupra respingerii parentale.
Un studiu recent desfasurat in USA pe o scara larga -  a concluzionat ca dragostea tatalui este la fel de importanta ca si cea a mamei in dezvoltarea emotionala a copilului.

Examinarea a peste 10.000 de fii si fiice a relevat modul in care un tata distant sau aflat la distanta poate afecta viata unui copil, uneori timp de decenii. Revizuirea a 36 de studii din intreaga lume a concluzionat ca dragostea paterna este la fel de importanta pentru tineri ca si cea materna.

Cercetatorul profesor Ronald Rohner considera ca dragostea paterna este esentiala pentru dezvoltarea copilului si spera ca rezultatele sale vor motiva mai multi tati sa se implice in ingrijirea copiiilor lor. "In Statele Unite, Marea Britanie si Europa, ne-am asumat in ultimii 300 de ani ideea ca toti copiii au nevoie pentru o dezvoltare sanatoasa si normala de dragostea mamei lor", a spus el. "Si ca tatii exista pentru a ajuta mamele si pentru a asigura suportul financiar, dar nu sunt necesari pentru dezvoltarea sanatoasa a copiilor. Dar aceasta teorie e total gresita. Trebuie sa ne indepartam de ea si sa incepem sa realizam ca influenta tatalui este importanta, uneori mai importanta decat a mamei ."

Concluziile sale au venit dupa ce a examinat datele din studiile in care copiii si adultii au fost intrebati cat de iubitori sunt parintii lor.

Acestia au fost chestionati daca se simt iubiti si doriti, sau daca parintii lor i-au facut sa sufere, sau daca s-au simtit iubiti. Cei care au luat parte la acest studiu au raspuns la intrebari referitoare si la personalitatea lor, raspunsurile penduland intre: "ma gandesc la bataie sau sa fiu rau" la "cred ca lumea este un loc bun si fericit".

Contabilizarea rezultatelor a aratat ca cei care au fost respinsi in copilarie se simt mai nelinistiti si nesiguri, ostili si agresivi.

Multe dintre aceste problemele sunt raportate la varsta adulta, sustine studiul publicat in revista Personality and Social Psychology Review.

Crucial, dragostea tatalui este la fel sau chiar mai  importanta decat cea a mamei, in unele cazuri.  Un motiv pentru acest lucru ar putea fi acela ca respingerea este mai dureroasa daca vine din partea parintelui pe care copilul il vede mai puternic si pe care il respecta mai mult.

Profesorul Rohner, de la Universitatea din Connecticut, SUA, a declarat ca respingerea in copilarie are "un efect puternic si consistent in dezvoltarea personalitatii". El a adaugat: "Copiii si adultii de pretutindeni - indiferent de rasa, cultura, si de gen - au tendinta de a raspunde in exact acelasi mod, atunci cand sunt respinsi."

Profesorul Rohner spune ca acei copii care nu se simt iubiti, au tendinta de a deveni anxiosi si nesiguri, iar acest lucru poate sa-i faca neajutorati. Mania si resentimentele pot duce la o introvertire emotionala in incercarea de a se proteja impotriva suferintelor viitoare. Acest lucru le va ingreuna pe viitor relationarea. Ei ajung sa nu mai aiba respectul de sine si sa se descurce greu in situatii stresante.

Profesorul Rohner a adaugat ca cercetarile arata ca aceleasi parti ale creierului sunt activate atunci cand oamenii se simt respinsi ca si atunci cand sufera durerea fizica.  El a adaugat: "Spre deosebire de durerea fizica, oamenii pot retrai psihologic durerea emotionala a respingerii o perioada de multi ani de zile."

Cercetarile sale arata ca influenta tatalui este foarte importanta in formarea comportamentului copilului si o va  determina mai tarziu (consumul excesiv de alcool, drogurile sau problemele mintale).

Norman Wells a declarat: "Acest studiu subliniaza importanta familiilor unite si stabile in care atat tatal, cat si mama sunt implicati in aceeasi masura in cresterea copiilor".

Guverne succesive nu au reusit sa recunoasca faptul ca barbatii si femeile sunt diferiti si ca, astfel, si modul lor de a creste copiii este diferit. "El a criticat ministrii pentru ca "au pretins ca un singur  parinte este la fel de bun ca ambii, sau ca doi parinti de acelasi sex sunt la fel de buni ca cei doi parinti naturali de sex opus".

In Iunie, in America, Coalitia a anuntat sanctiuni pentru mamele care nu reusesc sa permita fostilor parteneri sa mentina o relatie corecta cu copiii lor, inclusiv pedeapsa cu inchisoarea. Legea va consacra, deasemenea dreptul la tutela comuna a copilului.

autor: redactor Desprecopii.com Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate (c) 2012

Lecturi pentru taticii incepatori:

Esti un tatic modern si implicat? Mereu studiile ... dar studiile ce spun?

Relativand, intelegem ca taticii cresc si ei odata ce iau in primire rolul vietii lor: acela de educator al progeniturii sale. Bine ai venit la Desprecopii.com taticule! Poate ai si tu o parere? Poate vrei sa ne spui cum se vede lumea ta, din pragul camerei bebelusului tau? Nu ezita, vrem sa aflam. Intra pe forum si povesteste-ne experienta ta. 

 Lectura obligatorie pentru taticii de azi:

 Asteptam gandurile taticilor despre Meseria de Tatic la acest topic >>.

Tot pentru tatici, mai cititi 

 Comunitate, forumuri recomandate

In unul sau in doi... mergem mai departe!
Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII