5 Intrebari si raspunsuri despre celulele stem

5 Intrebari si raspunsuri despre celulele stem

5 Intrebari si raspunsuri despre celulele stem

Fiecare graviduta responsabila din ziua de azi este interesata sa afle cat mai multe despre Celulele Stem. Tocmai de aceea, am invitat o specialista de la REGINA MARIA, care va raspunde tuturor intrebarilor legate de celulele stem.
Despre celulele stem sunt multe intrebari 

Fiecare graviduta responsabila din ziua de azi este interesata sa afle cat mai multe despre Celulele Stem. Tocmai de aceea, am invitat o specialista de la REGINA MARIA,  care a raspuns tuturor intrebarilor legate de celulele stem.

Specialista este dna Ionela Horeanga, Director Laborator Banca Centrala de Celule Stem REGINA MARIA

Dna Horenga, a raspuns pe larg intrebarilor voastre la acest topic special: TOTUL DESPRE CELULELE STEM - pe forumul desprecopii.com

 1. Buna Ziua,
As dori sa stiu daca in Romania au existat cazuri concrete de utilizare a celulelor recoltate la nastere si in ce masura au dat rezultate, precum si in tratarea caror boli.
Multumesc
(sandy_2008 )

Raspuns: La nivel international exista o experienta vasta de folosire a celulelor stem din sangele ombilical, pana in 2011 fiind realizate peste 25000 de astfel de transplanturi pentru o paleta larga de afectiuni ( hematologice maligne si non-maligne, tumori solide, boli metabolice ereditare etc).

Bancile de celule stem din sangele ombilical au fost infiintate relativ recent in Romania si de aceea numarul de unitati eliberate pentru transplant este redus.

Pana in prezent nu au fost publicate in literatura de specialitate date referitoare la rezultatele efectuarii transplantului cu celule stem din sange de cordon ombilical in centrele de transplant din Romania.
Cu toate acestea in ultimii doi ani in Romania au fost facute progrese importante care vor face posibila efectuarea acestei proceduri si la noi in tara.

 2. buna, ce bine ca v-am gasit . sunt nou-nouta aici si am o multime de intrebari! despre celule stem mai ales vreau sa va intreb ceva: eu sunt insarcinata si cumnata mea are celulele stem la o anume firma. M-am gadit sa-mi iau si eu tot de la ei, dar am zis sa merg sa vad banca inainte.
Am sunat, m-am programat, apoi m-au amanat, si nu am mai reusit sa vad nimic dupa asta. Ei tot imi propun sa semnam contractul, dar as vrea sa vad banca inainte. Faptul ca ma tot amana, m-a pus pe ganduri...Voi stiti ceva? Ati recoltat la ei? Nu stiu ce sa fac...
(ina10 )

Raspuns: La Regina Maria, vi se ofera toate detaliile si puteti vizita laboratorul atat inainte, cat si dupa semnarea contractului.

 3. Sunt insarcinata si as dori sa recoltez celule stem cu firma dvs. Intrebarea mea e urmatoarea: daca in urma recoltarii se constata ca celulele stem sunt suficiente pentru un transplant sa zicem pana la 5 sau 10 kg, iar copilul are nevoie de un transplant dupa ce a depasit kg respective, sa zicem ca are 25 de kg sau chiar mai mult, celulele stocate sunt inutile, nu se pot folosi deloc? Suntem obligati sa platim stocarea pana la 18 ani? Desi e clar ca la 18 ani copilul va avea mult mai multe kg...

Raspuns: Medicul transplantolog este cel ce evalueaza daca o anumita unitate (indiferent de concentratia celulara a acesteia) poate fi folosita sau nu pentru transplant la o anumita persoana. In principiu greutatea maxima pe care o poate avea persoana ce primeste transplantul se calculeaza prin impartirea numarului total de celule nucleate/ celule stem la doza celulara. La nivel international, doza celulara (pentru celule nucleate) variaza intre 2,5 x 10^7 si 4,5 x 10^7 in cazul transplantului pentru boli ale sangelui. Doza optima se stabileste in functie de mai multi factori precum: tipul de boala (pentru boli hematologice non -maligne se folosesc doze celulare mai mari decat pentru boli maligne), stadiul bolii, gradul de compatibilitate genetica intre donator si receptor (cu cat compatibilitatea este mai mica cu atat doza celulara va fi mai mare) etc. De aceea nu este corect ca o banca de celule stem sa stabileasca greutatea maxima pentru care poate fi folosita o unitate de celule stem.

Unitatile cu concentatie celulara mica nu pot fi folosite singure pentru transplant in cazul unor boli ale sangelui, dar pot fi folosite impreuna cu o alta unitate de celule stem (din sange de cordon ombilical sau din alte surse). De asemenea, vor putea fi folosite in aplicatii de medicina regenerativa, fie pentru terapii sistemice (dozele celulare necesare pentru aceste aplicatii fiind mai mici ~1 x 10^7 /kg corp) sau pentru terapii localizate. Mai mult decat atat in acest moment se depun eforturi importante pentru multiplicarea in vitro (in laborator) a celulelor stem hematopoietice si probabil in cativa ani se va reusi acest lucru.

Banca noastra, in cazul obtinerii unor concentratii celulare sub standardele bancii informeaza parintii cu privire la aceste rezultate, acestia avand doua optiuni: fie consimt distrugerea unitatii (caz in care datoreaza bancii doar contravaloarea kitului de recoltare), fie consimt stocarea (caz in care se achita contravaloarea intregului contract).

 4. Buna ziua, ma bucur ca putem sa aflam mai multe despre recoltarea de celule stem pentru ca sunt multe neclaritati inca ...Intrebarea mea este:
La o sarcina gemelara este necesar sa recoltez 2 probe sau doar 1? Daca trebuiesc 2 se acorda vreun discount?

Raspuns: Banca noastra recomanda recoltarea a doua probe in cazul nasterilor gemelare. Da, pentru cel de-al doilea copil, in cazul nasterilor gemelare, se acorda un discount de 50%.

 5. Buna ziua,
Imi puteti spune, va rog, ce costuri implica transportul/decongelarea/etc... celulelor stem recoltate in cazul folosirii acestora - de catre central de recoltare de la Regina Maria ?

Raspuns: Nu stiu daca am inteles corect intrebarea. In cazul in care este vorba despre folosirea unei unitati la transplant, decongelarea unitatii se realizeaza la centrul de transplant la momentul realizarii acestuia. Unitatea va fi trimisa la centrul de transplant in stare congelata in azot lichid (dupa indeplinirea tuturor formalitatilor aferente), costurile de transport variaza in functie de locatia clinicii de transplant. Banca noastra acopera costul transportului pentru primele 20 unitati eliberate pentru transplant.

Multumiri doamnei Ionela Horeanga pentru raspunsuri!

 Video-uri speciale cu informatii despre celulele stem:

Stocarea celulelor - Interviu Magda Dulugiac
Ce sunt celule stem?
O stocare, doua sanse la viata
Tesutul de Cordon Ombilical - Interviu Magda Dulugiac
Stocare de celule stem si nu sange integral - Interviu Ionela Horeanga
Despre certificatele de stocare de la Banca de Celule Stem Regina Maria - Interviu Ionela Horeanga

 Informatia conteaza

  1. Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea sarcinii in 40 de saptamani ... si luati legatura cu alte "colege de generatie". Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.
  2. Cititi pe forumul Nasterea unei stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.

Pentru suport, prietenie si atitudine, va recomandam urmatoarele forumuri:

Forumul Odisea Sarcinii Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

Nasterea unei Stele Nasterea unei Stele
Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite la maxima intensitate.

Clinica DC Clinica DC
Forumul de probleme medicale unde medicii ne raspund. Medici, spitale, evaluari.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII