Palatul Vanturilor

Palatul Vanturilor

Palatul Vanturilor

  • Palatul Vanturilor din Hawa Mahal a fost construit pentru maharajahul Sawai Pratap Singh, in 1799, intr-o vreme cand femeile casei regale respectau purdah foarte strict.

Palatul Vanturilor (Jaipur, India)

Palatul Vanturilor din Hawa Mahal a fost construit pentru maharajahul Sawai Pratap Singh, in 1799, intr-o vreme cand femeile casei regale respectau purdah foarte strict. O anexa a palatului principal a fost construita pentru a le permite femeilor sa priveasca tumultul orasului, ramanand totusi ascunse.

Aflat pe o platforma inalta, langa zidul orasului, palatul arata ca un imens ecran cu stupi, datorita fatadei simetrice de 5 niveluri, care se ridica pana la 15m. Este construit din gresie rosie si roz, des intalnita la cladirile din Jaipur, fiind inconjurata de margini albe si motive care sunt pictate in lapte de var. Fatada are 935 de ferestre spectaculoase, dispuse intr-o curba mare. Fiecare dintre ele are un balcon frumos sculptat, iesit in afara, si un acoperis cu varf in arc si cornisa. Deschiderile sunt aproape ca niste ferestruici de observatie, acoperite partial de grilaje frumoase de ipsos, furnizand un flu constant de aer, imperios necesar pentru camarutele din spatele lor. Ultimele 3 niveluri ale cladirii au doar cate o camera. La vest se afla o intrare boltita, deschisa intr-o curet inconjurata de o cladire pe doua niveluri, construita pe trei laturi, pe cea de a patra, de est, cladirea mai are un nivel suplimentar. E interesant ca nu exista scari pentru a ajunge la etajele superioare, doar rampe. lipsa de ornamente din camere si spatiile deschide din interior sunt in contrast izbitor cu exteriorul, demonstrand clar ca nu s-a dorit niciodata ca palatul sa fie folosit pentru locuit.

Sawai Pratap Singh a fost foarte devotat zeului hindus Krishna, caruia i-a dedicat palatul si se spune ca fatada a fost conceputa pentru a semana coroanei (mukut) purtate de zeu. Cea mai frumoasa priveliste o ofera in lumina aurie a apusului.

Taj Mahal (Agra, India)

Doar cei mai inversunati cinici nu se lasa impresionati de frumusetea Tajului, in ciuda faptului ca e unul dintre cele mai fotografiate monumente din lume. Un numar de 20.000 de oameni au muncit 20 de ani, pentru a realiza o minune a lumii, un element important al culturii indiene si omagiul unui barbat pentru sotia sa preferata. Acest barbat a fost imparatul indian mogul Jahan Sah. A conceput complexul luos Taj Mahal ca pe un mausoleu dedicat lui Mumtaz Mahal, care i-a fost sotie iubitoare timp de 20 de ani si care a murit in timpul nasterii.

Vizitatorii pot ajunge la cladire printr-o poarta monumentala din gresie rosie, o aluzie la comorile dinauntru - una dintre inscriptiile de aici ureaza bun venit in paradis celor credinciosi. Mausoleul principal, in forma de dom, se afla la capatul unor gradini, care se reflecta frumos intr-un curs de apa ce curge pe centru. O himera imensa din marmura alba, fina, pare sa pluteasca pe cerul din spatele sau - un efect intentionat.

De un alb orbitor in caldura zilei, marmura straluceste in rosu la apus si in albastru la lumina lunii. Cele patru parti aproape identice, giganticul dom central - inalt de 73m - , patru domuri mai mici asezate in colturi si patru minarete amplasate de jur imprejur, sunt intr-o simetrie armonioasa. Zidurile mausoleului stralucesc datorita pietra dura - ornamente incredibil de delicate, incrustate cu pietre pretioase (lapis lazuli si ametist), iar acustica speciala a domului principal creste de cinci ori ecoul fiecarei note muzicale. Inauntru se afla morminte false ale sahului si al sotiei sale, amplasate deasupra celor reale.

Arhitectura, ornamentele si caligrafia araba, fac din acest compelx unul dintre cele mai frumaose exempel de arta mogula, combinand influente indiene, persane si islamice. Alte atractii turistice includ cladirile moscheilor gemene (amplasate simetric pe fiecare parte a mausoleului), gradini superbe si un muzeu.

Sursa: UNESCO

Va recomandam sa mai cititi si:

Asia
Singapore sau Orasul Leilor
Dubai sau opulenta araba
Seychelles, paradisul pe pamant
Petra  o lume sapata in piatra
Resorturi in Maldive
Obiective turistice si experiente de neuitat in China
Obiective turistice in Izmir, Turcia

Jurnale intime
Cum am devenit personaj de roman
Cat de anonim e virtualul?
Cum sa evadezi din provincie?
O caut pe Paula!

Suflet fericit
O cana de ceai pentru suflet
Şi încă odată, Adam a dat, bucuros, Raiul....
Apa de flori de portocal
Lectiile pe care ni le da budismul
Fericirea si sanatatea dumneavoastra
Decizii  banale care ne schimba viata
Calendar cu... pisici
Lungimea degetelor si personalitatea
Secrete ale limbajului corpului
5 nopti intr-o padure langa o ursoiaca cu pui
Cele mai scumpe alimente din lume!
Teste interactive pentru a te cunoaste mai bine
Pamantul vazut din cer
5 moduri de a va simplifica viata
Aelita Andre  Picasso la 4 ani
31 poze care merita vazute
Si cainii au nevoie de spa
Barbie cea cheala
Gandeste optimist si vei fi mai fericita
Invata to let go
12 Fapte uimitoare despre pisica ta
12 instantanee feline care va vor binedispune

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Asia

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII