Implantul cohlear: daruieste copiilor fara auz bucuria sunetelor

Implantul cohlear: daruieste copiilor fara auz bucuria sunetelor

Implantul cohlear: daruieste copiilor fara auz bucuria sunetelor

  • La spitalul Baneasa, in parteneriat cu specialistii Clinicii Urechii, s-a efectuat primul implant cohlear la o fetita de 10 ani. Emilia (stanga) impreuna cu sora si mama ei. Sursa: sanatatea Media Grup

La spitalul Baneasa, in parteneriat cu specialistii Clinicii Urechii, s-a efectuat primul implant cohlear la o fetita de 10 ani. Emilia (stanga) impreuna cu sora si mama ei. Sursa: sanatatea Media Grup
 
Intr-o lume magica, toate problemele copilariei s-ar rezolva cu o simpla miscare de bagheta. in lumea noastra de zi cu zi, stim ca nu putem rezolva totul atat de usor, insa suntem foarte aproape  in ceea ce priveste o problema  majora: aceea care ii izoleaza pe copiii cu hipoacuzie neurosenzoriala sever-profunda de lumea sunetelor.
 
"In ultimii 30 de ani, implantul cohlear s-a dovedit a fi Everest-ul recuperarii unei infirmitati, in sensul ca este singurul dispozitiv medical care recupereaza 100% un handicap" ne-a spus Dr. Lucian David, cofochirurg, expert in chirurgia complexa a surditatii.
 
Emilia s-a nascut fara sa poata sa auda. Timp de 10 ani a purtat o proteza auditiva si a urmat sedinte de logopedie, reusind astfel sa invete la o scoala normala.
 
Emilia traieste in Republica Moldova, unde aproape ca nu exista sprijin pentru copiii surzi: nu exista niciun fel de pregatire in domeniul audiologiei, buget pentru implanturi cohleare ?i nici posibilitati de informare. De aceea, este cu atat mai remarcabila dedicarea mamei Emiliei care a inteles ca efortul si implicarea ei sunt esentiale in progresul calatoriei pe care Emilia o face din lumea tacerii catre o lume a rasului, a sunetelor muzicii si a vorbirii clare. Mama ei nu numai ca s-a specializat in logopedie pentru a lucra cat mai mult cu Emilia, dar este  si  implicata intr-o organizatie sociala unde ii invata pe alti parinti cum sa-si ajute copiii sa invete sa vorbeasca.
 
Deoarece protezarea auditiva nu mai este suficienta, Emilia a primit indicatia pentru operatia de implant cohlear.

Chirurgia implantului cohlear presupune existenta unor resurse materiale si umane importante: un sistem de depistare precoce a surditati, prin screening neonatal, o tehnologie performanta de audiologie si elecrofiziologie pentru selectia candidatilor la implant, sali de operatie dotate cu echipamente complexe si o echipa de profesionisti supraspecializati in acest domeniu, cu multa experienta si foarte dedicati.
 
Ca urmare a parteneriatului cu specialistii Clinicii Urechii, Emilia a fost  operata in noul spital Baneasa dedicat copiilor de catre o echipa  formata din: Dr. Lucian David, cofochirurg, Dr. Janes Rebol, cofochirurg la spitalul Universitar Maribor din slovenia, Dr. Adrian Tudor, audiolog pentru reglajul implantului cohlear, Dr. Dan Masariu, medic specialist ORL, Dr. Roxana Mazilu, medic specialist ORL, si Dr. Dan Corneci, anestezist.
 
Ce este implantul cohlear?
 
Un implant cohlear este un dispozitiv medical care inlocuieste functia urechii interne afectate de surditate, permitand copiilor cu pierdere de auz sever-profunda sa auda. Portiunea interna - implantul - este pozitionata chirurgical in cohlee, in urechea interna. Portiunea externa - procesorul - este montata in os, in aproprierea pavilionului urechii copilului.  Procesorul capteaza sunetele cu ajutorul unui microfon si le transmite catre implant, care stimuleaza electric direct nervul auditiv, producand senzatia de auz.
 
Cum auzim natural si cum auzim cu implantul cohlear?
 
Auzul este unul din cele cinci simturi, fiind un proces complex de captare si interpretare a sunetelor. In auzul natural, urechea externa capteaza cea mai mare parte a undelor sonore si, prin ingineria remarcabila si delicata a urechii medii si interne, le transforma in mesaje pe care creierul le poate intelege.

Va recomandam sa cititi mai multe despre Implantul cohlear: daruieste copiilor fara auz bucuria sunetelor AICI  

Forumuri specializate

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

Va recomandam sa cititi si: Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema: Diverse

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII