Cauze ale stării depresive postpartum: când fericirea de după naștere este de fapt tristețe - ce trebuie să știi dragă mami

Cauze ale starii depresive postpartum: cand fericirea de dupa nastere este de fapt tristete - ce trebuie sa stii draga mami

Cauze ale stării depresive postpartum: când fericirea de după naștere este de fapt tristețe - ce trebuie să știi dragă mami

Starea depresivă postpartum este o afecțiune care apare la femei după nașterea unui copil, iar cauzele acestui fenomen sunt complexe și pot fi diferite de la o persoană la alta. 😔👩‍👧

Nu se cunoaște exact motivul pentru care unele femei devin depresive după nașterea bebelușului, iar altele nu. Un factor important este însă cel biologic. Modificările fizice și hormonale care au loc după naștere pot afecta starea sufletească și comportamentul tinerei mămici zile sau săptămâni. Factori de mediu, ca de exemplu stresul, lipsa somnului, sentimentele de singurătate și lipsa de sprijin din partea familiei și prietenilor, pot juca de asemenea un rol decisiv.

Iată o trecere în revistă a situațiilor și cauzelor care agravează starea depresivă postpartum a tinerei mămici...

 veti citi:
Depresia postnatala = un cocktail de hormoni, oboseala, stres, singurate
Modificarile fizice ale mamei dupa nastere
Fluctuatiile hormonale dupa nastere
Despre depresia postnatala
Depresia postpartum, o boala reala si nu un moft
Sanatatea tinerei mame dupa nastere

Depresia postnatala = un cocktail de hormoni, oboseala, stres, singurate... 

Nu se cunoaste intotdeauna motivul pentru care unele femei devin depresive dupa nastere si altele nu. Un factor important este cel biologic. Modificarile fizice si hormonale care au loc dupa nastere pot afecta starea sufleteasca si comportamentul femeii zile sau saptamini. Factori de mediu, ca de exemplu stres, lipsa somnului, sentimente de singuratate, si lipsa de sprijin din partea familiei si prietenilor, pot juca deasemenea un rol. Alti factori sint cel psihologic, lucruri care afecteaza respectul de sine si modurile in care femeia face fata stresului.

In cea mai mare parte, starile depresive postpartum se datoreaza unei combinatii ale tuturor acestor factori. Pentru fiecare femeie ce prezinta stare depresiva postpartum, combinatia acestor factori care produc boala este unica, pentru ca doua femei nu au aceeasi alcatuire biologica sau experiente de viata. Aceasta poate explica de ce unele femei pot dezvolta starea depresiva postpartum iar altele nu.

Poate de asemenea explica, in parte, de ce o femeie care poate sa faca fata cu succes presiunii si responsabilitatilor zilnice ar putea sa gaseasca stresul creat de aparitia unui bebelus ca fiind greu de facut fata. De citit: De ce se cearta parintii unui bebelus si de ce dusul gunoiului poate deveni motiv de divort

Modificarile fizice ale mamei dupa nastere

Perioada urmatoare nasterii este una reprezentata de modificari importante ale corpului. Nivelurile de hormoni feminini estrogen si progesteron scad puternic in orele imediat urmatoare nasterii.

Aceste scaderi pot declansa starea depresiva, tot asa cum doar mici schimbari hormonale pot declansa stari de proasta dispozitie si de tensiune inainte de ciclul menstrual. Intrucit unele femei sint mai sensibile la aceste modificari decit altele, ele pot fi predispuse la starile de proasta dispozitie sau starile depressive postpartum.

Fluctuatiile hormonale dupa nastere

De asemenea, nivelurile hormonului secretat de tiroida poate sa scada puternic dupa nastere. Noua mamica poate dezvolta o deficienta tiroidiana care poate produce depresie mimica, ca de exemplu schimbari ale starii sufletesti, agitatie puternica, oboseala, insomnie (probleme legate de somn), si tensiune.

Multe femei se simt epuizate dupa travaliu si nastere. Poate dura saptamini pentru ca femeia sa-si redobindeasca puterea si energia normale. Daca o femeie a avut o nastere prin cezariana (prin care bebelusul este adus pe lume printr-o incizie chirurgicala facuta in abdomenul si uterul mamei), recuperarea poate dura chiar mai mult.

De asemenea, noile mamici rareori beneficiaza de odihna de care au nevoie. In spital, somnul este interrupt de vizitatori, rutina de spital, si alatarile bebelusului. Acasa, alaptarile si grija continua dupa ceas, la care se adauga sarcinile uzuale legate de casa. Oboseala si lipsa de somn pot continua prêt de citeva luni si pot constitui o cauza importanta a starii depresive.

Despre depresia postnatala citeste pe larg:

Factori si mituri care pot contribui la depresia postnatala

Depresia postnatala, semne ingrijoratoare 

Totul despre depresia post-partum

Depresia postpartum, o boala reala si nu un moft

Pana nu iti tii mogaldeata in brate, nu ai sa te simti niciodata atat de vulnerabila. E foarte posibil ca dupa nasterea primului copil sa fie prima ta ocazie de a face cunostinta cu depresie pentru ca BANG ... ea vine pe foarte nepregatite si te poate ravasi daca nu esti pregatita sa o infrunti. E bine sa stii ca depresia postpartum este o boala reala care merita toata atentia medicilor si celor apropiati tie iata de ce aceasta depresie este o boala reala si nu e ceva de ignorat.

Sanatatea tinerei mame dupa nastere

O imagine pozitiva despre sine dupa nastere 
Dupa sarcina devii alt om?
Tinerele mamici, silueta si vedetele 
Visand la somnul cel odihnitor de altadata 
12 subterfugii pentru proaspetele mamici 
Viata sexuala inainte si dupa nastere 
Cum si cand ne recapatam silueta 

 Haideti alaturi de mamicile inteligente de bebelusi geniali:

 Primele 365 de zile din viata unui bebelus nazdravan
365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.

 Alaptarea
Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.

 autor: Andreea Vlad, redactor Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. oana
    oanatrimis la 4/4/2008

    intradevar....cel mai sanatos o sa-te recapeti silueta prin multa muscare si o alimentatie echilibrata....asta e succesul garantat..chiar daca la unele persoane rezultatele se lasa mai greu asteptate..

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII