Sarcina si dietele

Sarcina si dietele

Sarcina si dietele

 • Sarcina este o calatorie minunata si de aceea, la desprecopii.com, i-am dat numele de Odiseea Sarcinii. In timpul calatoriei, este absolut normala dorinta viitoarei mamici de a fi frumoasa si de a pastra victoria in lupta cu kilogramele... dar, atentie, acum este vorba despre alte kilograme...Studiile facute in Marea Britanie dovedesc faptul ca dietele mamicii sunt rau-facatoare inimioareai viitorului copilas. Iata, desprecopii.com va vorbeste pe larg despre riscul dietelor de-a lungul sarcinii.

Dietele afecteaza arterele fatului

Studiile medicale sugereaza ca riscul aparitiei bolilor de inima poate aparea inca din uterul mamei “Copiii ale caror mame nu se alimenteaza suficient in timpul graviditatii prezinta riscul aparitiei aterosclerozei (blocarea arterelor) mai tirziu, in timpul vietii”, spun cercetatorii. Un studiu efectuat pe 200 de copii arata ca, de obicei, cu cit este mai redus consumul caloric al mamei in timpul sarcinii, cu atit mai grosi sint peretii arterelor copilului.

Blocarea arterelor – ateroscleroza – poate provoca boli si accidente cardiovasculare.

Echipa de cercetatori de la Universitatea din Southampton spune ca nu se cunosc inca motivele pentru care exista o astfel de legatura intre dieta mamei si arterele copilului, motiv pentru care studiul in “Arterioscleroza, tromobeze si Biologie vasculara” va continua.

Dieta mamei in timpul sarcinii poate afecta si concentratia de colestorol din singele copilului. (Dr Catharine Gale )

Cercetatorii au utilizat scanere cu ultrasunete pentru a masura grosimea peretului arterei carotide la mai mut de 200 de copii cu virsta de 9 ani, ale caror mame au participat, in perioada sarcinii, la un studiu de nutritie. Expertii sustin ca o femeie insarcinata trebuie sa consume zilnic in jur de 2.500 de calorii.

“Secretul totalului de calorii”

Cercetatorii au afirmat ca nu conteaza originea caloriilor consumte de mama (daca provin din grasimi, proteine sau carbohidrati), ci doar numarul total al acestora. Legatura dintre grosimea arterelor si consumul de calorii ramine o evidenta chiar si dupa introducerea, in studiu, a unor factori precum provenienta sociala, fumatul, miscarea ori boala pe durata sarcinii. Studiul a relevat, de asemenea, ca acei copii care depasesc greutatea normala, care au tensiune arteriala ridicata si nu fac sport prezinta ingrosari ale peretilor arteriali.

Cercetatorul Catharine Gale afirma ca ateroscleroza este o conditie progresiva care incepe timpuriu in viata. “Studiile noastre demonstreaza evident ca, la oameni, dieta mamei in timpul sarcinii poate influenta aparitia aterosclerozei la copil”.

Sfatul nostru pentru femeile insarcinate este ca o dieta echilibrata ofera, atit cit copilului, cit si mamei, sanse mai mari pentru o viata sanatoasa.
(Judy O'Sullivan/ British Heart Foundation)

"Motivele pentru care o dieta saraca in calorii pe durata sarcinii unei femei produce riscul de ingrosare a arterelor copilului, sint inca neclare. Avem nevoie de continuarea studiilor pentru a vedea daca aceleasi rezultate apar si pe alte grupe de mame si copiii, astfel incit sa explicam legatura dintre cele doua elemente. O posibilitate este aceea ca numarul de calorii din dieta mamei pe durata sarcinii poate afecta concentratia de colesterol din singele copilului. Copilul care are o concentratie de colesterol mare, prezinta risc ridicat de producere a aterosclerozei.

Asistenta medicala in clinica de cardiologie a British Heart Foundation adauga: "Acest studiu indica faptul ca o dieta hipocalorica in stimpul sarcinii afecteaza grosimea peretilor arterei carotide a copilului. Grosimea peretii arterelor poate fi un factor de ateroscleroza in cazul adultilor, insa trebuie sa vedem daca acest lucru se poate spune ca este adevarat si in cazul copiilor.

Sfatul de la Desprecopii.com

Sfatul nostru pentru femeile insarcinate este sa aiba o dieta echilibrata pentru a oferi, atit cit copilului, cit si lor, sanse mai mari pentru o viata sanatoasa. Nici un regim alimentar redus sau scazut in calorii nu trebuie urmat in timpul sarcinii!”

Traducere si adaptare: Lilanda - moderator www.desprecopii.com 
Sursa: BBC
Aprobat de
: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Medic
www.desprecopii.com
www.desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2006

 Important: pentru a intilni alte viitoare mamici

vizitati forumul www.desprecopii.com/forum - sectiunea Odiseea Sarcinii

Legat de sarcina, mai cititi pe site-ul nostru:

Odiseea sarcinii - de 40 de saptamani: 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Comunitatea Desprecopii

Toate Forumurile

Peste 160.000 de membri inregistrati!

Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: Sarcina si dietele.

intrebari

Intrebari si raspunsuri

Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!

Forumuri Recomandate

Odiseea Sarcinii, 40 de saptamani, Grupuri de Gravidute

Odiseea Sarcinii, 40 de saptamani, Grupuri de Gravidute

Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.
Nume de copii.

Nume de copii.

Despre alegerea numelui copilului si legatura lor cu destinul ...
Ghidul sarcinii

Ghidul sarcinii

Informatii utile si necesare despre sarcina. Tot ce trebuie sa stie o graviduta pentru a aduce pe lume un copil sanatos.

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ultimile 2 comentarii

 1. uca
  ucatrimis la 13/12/2011

  Eu am diabet gestational si am fost la diabetolog, nutritionist cunoscut si a zis ca e cea mai mare prostie din lume chestiia cu mincatul pt. copil. Eu tin regim cu continut scazut de carbohidrati (cartofi, orez, paste, piine) si FARA dulciurri insa maninc in rest legume, fructe, proteine (oua, brinza, carne, peste) gramada. DAR nemincind dulciuri dieta mea nu depaseste nici 2000 kcal ...Diabetologul a spus ca exista studii noi care spun ca faptul ca mama ia in greutate mult in timpul sarcinii afecteaza fatul. el a zis ca o sarcina perfecta este o sarcina in care in total se iau intre 11-13 kg (NU sarcina cu gemeni sau mai multi, normal!). Asta cu 11-13 kg e stabilita mondial, si americanii si oricine au asta ca referinta. Aa cafetelor reduceti dulciurile cit se poate, compensati cu fructe. Fara sucuri acidulate de nici un fel si nici un fel de sucuri din comert. Daca sucuri atunci nmai sucuri proaspete facute de voi din fructe / legume.

  Raspunde la acest comentariu
 2. dumitru florentina
  dumitru florentinatrimis la 12/3/2007

  Acest articol este f bine venit pt gravidutele care se gandesc sa manance putin (in timpul sarcinii)pt a nu lua mult in greutate.Este o mare greseala sa nu se gandeasca la binele fatului.Eu in timpul sarcinii am luat aproape 20 kg si mancam cat pt doi cu gandul sa iasa sanatos si destept :1l lapte\zi,peste de 2ori\sapt,gratare,fructe zilnic...tineam cont sa mananc tot ce este sanatos pt copil,si acum se vede rezultatul:este f energic,istet...La nastere a avut 3.900gr.Asadar,mancati pt copil si lasati kg, ca veti slabi dupa nastere fara sa vreti...nopti nedormite etc.Eu acum de ex. am 58 kg si sarcina am pornit-o de la 55 kg.Numai bine.

  Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII