Suzeta și otita bebelușului - iată ce legătură este între ele

Suzeta si otita bebelusului - iata ce legatura este intre ele

Suzeta și otita bebelușului - iată ce legătură este între ele

Exista o legatura intre otita bebelusului si folosirea suzetei? Da, există cercetări care sugerează că utilizarea îndelungată a suzetei poate fi asociată cu un risc crescut de infecții recurente ale urechii la copii. Unele studii au constatat că folosirea suzetei timp îndelungat poate afecta funcționarea trompei lui Eustachio, care este responsabilă de egalizarea presiunii în urechea medie și de drenarea lichidului în exces.

Atunci când un copil suge suzeta, presiunea negativă creată în cavitatea bucală poate influența funcționarea trompei lui Eustachio și poate favoriza retenția de lichid în urechea medie. Acest lucru poate crea un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor și poate crește riscul de infecții recurente ale urechii.

⇒ Diverse studii ale pediatrilor au concluzionat ca exista o legatura intre utilizarea unui timp indelungat a suzetei de catre bebelusi si infectiile la urechi recurente.

- veti citi:
Exista vreo legatura clara intre folosirea suzetei si infectiile la urechi (otita)?
Peste jumatate din copiii au cel putin o infectie la urechi in primul an de viata
Suzeta: infectii bucale si carii dentare
Oferirea suzetei
Suzetele (tetinele) si dependenta parintilor de ele
Despre suzeta

Există vreo legatură intre folosirea suzetei și infecțiile la urechi (otita)?

Da. Diverse studii ale pediatrilor au concluzionat ca exista o legatura intre utilizarea unui timp indelungat a suzetei de catre bebelusi si infectiile la urechi (otita).

Un nou studiu efectuat de catre cercetatori din Finlanda si publicat in Jurnalul de Pedriatie arata ca pentru copiii care inceteaza in a mai folosi suzeta in mod frecvent dupa varsta de 6 luni probabilitatea de a contracta o infectie la urechi este de trei ori mai scazuta comparativ cu cei care o utilizeaza.

Motivul pentru care utilizarea suzetei creste susceptibilitatea nu este pe deplin inteles dar foarte probabil este ca efectul sa se datoreze modificarii echilibrului presiunii intre urechea medie si nazofaringe, ceea ce aparent impiedica functionarea corecta a trompei lui Eustachio.

Trompa lui Eustachio este un canal ce face legatura intre urechea medie, spatele nasului si gura. Ea actioneaza ca un dren din urechea medie si egalizeaza presiunea aerului intre suprafata de intrare si iesire a urechii. Blocarea trompei lui Eustachio poate genera infectii. Citeste pe larg: Ce este infectia urechii la copil si cum o prevenim?

Peste jumatate din bebelusi au cel putin o infectie la urechi in primul an de viata

Peste jumatate din copiii au cel putin o infectie la urechi, otita - in primul an de viata.   Astfel ca, o mica interventie cum ar fi reducerea sau eliminerea folosirii suzetei ar putea avea un impact semnificativ, in timp, asupra scaderii susceptibilitatii in a dezvolta infectii la urechi.

Medicii pediatri sunt de parere ca studiul finlandezilor este  “interesant” odata ce “ ofera parintilor speranta ca au un oarecare control asupra uneia din potentialele cauze care prin eliminare, ar putea reduce susceptibilitatea copiilor lor de a dezvolta infectii la urechi.

Studiul a fost facut insa pe un grup mic de copii - doar 978 copii din care 29 bebelusi sanatosi. Datele au fost colectate de la copii cu varsta cuprinsa intre 3 si 6 luni.Pentru a face o comparatie, asistente din cateva clinici i-au sfatuit pe parinti sa limiteze folosirea suzetei numai la ora de culcare dupa varsta de 6 luni, deoarece acest obicei creste riscul de imbolnavire a copilului. Li s-a spus de asemenea parintilor sa nu mai permita folosirea suzetei dupa varsta de de 10 luni. Alti parinti nu au fost avizati in nici un fel.

Suzeta: infecții bucale și carii dentare

Pana acum, utilizarea suzetei a fost asociata cu un efect temporar asupra pozitiei si dezvoltarii dintilor. Dar autorii finlandezi ai studiului sugereaza ca utilizarea frecventa a suzetei contribuie la dezvoltarea unor infectii bucale si la aparitia cariilor dentare. Doctorii avertizeaza ca folosirea de catre mai multi copiii a aceleiasi suzete poate determina raspandirea bacteriilor.

suzeta si otita

 

Oferirea suzetei bebelusului este o hotarare pe care o iau parintii  - uneori din comoditate 

La fel ca multe alte decizii legate de cresterea copiilor, faptul ca veti apela la suzeta sau nu este o decizie pe care va trebui sa o luati singuri, dupa ce cantariti avantajele si dezavantajele ei.

Bebelusul dumneavoastra va avea multe de spus despre aceasta decizie – multi bebelusi se simt bine sa suga numai cand sunt hraniti si activitatile ca leganatul si cuibarirea in bratele mamei ii linistesc, iar altii par sa nu se mai sature de supt, chiar daca nu le este foame.

Suzetele (tetinele) si dependenta parintilor de ele

Unii parinti, observand eficienta tetinelor/suzetelor in calmarea copilului au tendinta de a le folosi mai mult pentru ei, decat pentru copii.

Credeti sau nu, viata merge inainte si dupa venirea pe lume a bebelusului. Pentru parintii care se grabesc incercand sa faca o suta de treburi in acelasi timp, pare cam prea mult sa lase totul la o parte pentru a calma bebelusul, asa ca uneori este atat de usor doar sa-i pui tetina/suzeta in gura si asa nu mai ai nici o problema citeste in continuare aici >

Exista insa si vesti bune despre suzeta  - cititi Suzeta poate salva viata bebelusului

Despre suzeta, merita sa cititi si:

Suzeta – intre necesitate si comoditate: avantaje si dezavantaje

Suzeta – intre necesitate si comoditate: avantaje si dezavantaje

Folosirea suzetei este inca una dintre controversele legate de cresterea bebelusului . Cu siguranta, ca parinte, te-ai intrebat de multe ori daca este bine si sanatos sa dai o suzeta…

10 metode de renunțare la suzetă: sfaturi tactice de la mămici care au trecut prin asta ...

10 metode de renunțare la suzetă: sfaturi tactice de la mămici care au trecut prin asta ...

Folosirea suzetei este, desigur, o optiune asupra careia parintii unui bebelus sunt singurii in masura sa ia o decizie. Copilul nu are de unde sa stie de existenta suzetei, prin urmare,…

De ce nu e bine ca bebelusii baieti sa foloseasca suzeta - problemele care pot afecta dezvoltarea emotionala

De ce nu e bine ca bebelusii baieti sa foloseasca suzeta - problemele care pot afecta dezvoltarea emotionala

Suzeta poate parea un mod ideal de a calma un copil care plange, dar un nou studiu sugereaza ca acest lucru ar putea incetini dezvoltarea lui emotionala.Din moment ce un copil nu vorbeste inca - iar…

autor: Milena Sadova - toate drepturile rezervate Desprecopii 2019
referinte: Stomatologia Pediatrica SUA 2014, WEBMD, Oudersonline.nl

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 6 comentarii

  1. ana maria
    ana maria trimis la 15/12/2011

    fetita mea de 3 luni,doar cu suzeta o pot linisti dn plans,daca nu trebuie s/o tin in continu la san...nu e vorba ca iar fi foame,doar a pus in greutate foarte bine..cum pot sa o dezvat de suzeta...multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  2. nicoleta
    nicoletatrimis la 8/12/2011

    nepoata mea in varsta de 7 ani nu a luat niciodata suzeta dar in schimb era cu degetul in gura.si in momentul de fata este tot cu degetul in gura mai ales noaptea.i s-au deformat si dintisorii dar si degetelul.nu o putem dezvata nici cum.

    Raspunde la acest comentariu
  3. Roxana
    Roxanatrimis la 19/6/2003

    Nu stiam nici eu de riscurile folosirii suzetelor. Mai ales ca fetita mea, de 6 luni, o folosea la adormit...Dar, ca si altii, oare nu-i "ajuta" la diminuarea durerilor cauzate de aparitia dintisorilor ?

    Raspunde la acest comentariu
  4. Simion Mihaela
    Simion Mihaela trimis la 26/3/2003

    Eu am o fetita de 4 luni care nu a luat suzeta niciodata, in schimb isi roade degetelul. Va multumesc pt acest sfat pt ca eu era sa fac o greseala. Tineam neaparat sa o invat cu suzeta in ideea ca atunci cand ii vor aparea dintisorii o sa ii fie deformnati de la degetel. As dori sa va intreb pana la ce varsta isi poate roade degetul si cum as putea sa o dezvat de acest obicei?

    Raspunde la acest comentariu
  5. Diana Tapu
    Diana Taputrimis la 15/9/2002

    Sfaturile voastre sunt nemaipomenite, pacat ca nu prea am timp sa parcurg tot materialul.Chiar acum cand va scriu , Luca de 4 luni este pe genunchii mei ( el sta pe burtica sa nu se ''radieze''de la PC) si ''roade '' la suzeta.Sper sa reusesc conform sfatului vostru ca pe la 6 luni sa o mai ''raresc'' cu suzeta, astept mijloacele de combatere pentru acest obicei. Mii de multumiri.

    Raspunde la acest comentariu
  6. Teodorescu Iuliana
    Teodorescu Iulianatrimis la 4/11/2001

    Salut As vrea cateva sugestii despre cum sa nu ii mai dau suzeta. O dau numai cand o adorm si noapea(o dor dintisorii si parca ii trece) VA MULTUMESC

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII