Preeclampsia și sarcina: simptome, cauze, tipuri și testare - sfatul medicului | Comentarii articol

Comenteaza / Pune o intrebare

Ultimile 9 comentarii

  1. mada
    madatrimis la 14/2/2016

    Preclampsia este o boala foarte grava...ceea ce explica ei in articol nu e chiar precis....si eu am avut aceasta boala pe sarcina ,s a declansat in luna a 6 a ...Ma simteam foarte rau dureri de cap groaznice,greata,ameteala continua ,lipsa poftei de mancare,epistaxis in fiecare dimineata si seara ,insomnii si iar insomnii...NU DORMEAM CATE 3- 4 NOPTI SI NICI ZIUA...Copilul nu mai misca aproape deloc...norocul meu imens a fost ca am mers la un doctor bun care nici el macar nu stia in ce stare grava ma gaseam decat atunci cand am avut hemoragie,imi curgea sange din nas ca la robinet fara oprire datorita nr mic de trombocite sangele nu se mai coagula (trombocitopenie)complicatie a preeclampsiei...Cele care observati ca aveti tensiunea peste 14 nu stati acasa ..eu aveam si 20 uneori (200) .Si totusi Dumnezeu face minuni..am fost operata de urgenta deoarece aveam acest epistaxis grav ,copilul avea la nastere 1kg,dar a trait e ok si acum are 5 ani.Eu totusi am ramas cu hipertensiune de cand am nascut ...e un pret mic totusi....Trebuie sa precizez ca am avut preeclampsie medie cu trombocitopenie,anemie severa ,infectie urinara ,intr un cuvant tot organismul era dat peste cap.Dupa operatie eram extrem de umflata la fata si la picioare ,dar dupa operatie,in timpul sarcinii nu prea mi s au umflat picioarele sau mainile.

    Raspunde la acest comentariu
  2. anca
    ancatrimis la 15/6/2015

    Buna ziua sunt insarcinata in saptamana 14-15 si mi sa spus ca am riscu de a face preeclampsie dupa saptamana 25 de sarcina fiinca am mai avut o sarcina in care am facut preeclampsie si am dat nastere unei fetite de 900 gr la 32 de saptamani.....oare risc sa fac si akum preeclampsie??

    Raspunde la acest comentariu
  3. alexandra
    alexandratrimis la 10/2/2014

    un caz de preeclampsie cu un sf.tragic..sora mea,in varsta de 20 ani,sarcina luna 8,a fost diag.cu preec.mult prea tarziu..cu o sapt.in urma a fost la un medic de la sp.giulesti,acuzand dureri abdominale si se umflase foarte tare..fata,mainile,picioarele..i s-a spus ca sarcina este ok,si ii recomanda insa sa mai faca o ecografie..care nu a mai facut-o.. ..cu o sapt mai tarziu insa a simtit ca ii amortesc picioarele si nu se mai poate misca..a fost dusa de urgenta la spital unde a fost bagata in operatie de urgenta..a avut 10 kg de lichid in ea,si o ora doar a despartit-o de moarte...copilul murise de aprox 2 zile in burtica,iar ea a ramas mutilata pe veci..i-a fost scos uterul...cine e de vina?...medicul?ea,ca nu a mai repetat o ecografie?....

    Raspunde la acest comentariu
  4. Cami
    Camitrimis la 27/10/2013

    Locuiesc in State si eu am avut preeclemsie am dezvoltat-o exact in ziua in care am nascut nu anterior , am fost pusa pe lisinopril ( un fel de captopril) pt 1 an de zile , obgyn mea a fost foarte suprins ca am facut preeclempsie deoarece nu este comun la doar 22 de ani . Acum am fost diagnosticata cu endometrioza not fun .

    Raspunde la acest comentariu
  5. nicoleta
    nicoletatrimis la 12/4/2012

    si eu am avut preeclamsie,incepusem sa ma umflu foarte tare si mereu cand ma duceam la moasa imi gasea nivel ridicat de proteine,din pacate nimeni nu si-a dat seama de ce am avut pana in saptamana 34 cand moasa a observat ca nu mai imi creste burta si ma trimis la un scan sa vada de ce nu am mai crescut, am avut o sarcina normala,miercuri (15.02.12) am avut scanul respectiv. la scan docturul mi-a intrebat daca mi sa rupt apa iar eu am spus ca nu,sincer nu simtisem deloc,cand ia ascultat inima copilului batea foarte incet,ma pus pe un scaun si m-au bagat in sala de operatie,mi sa facut cezariana de urgenta,dupa 2 ore dupa ce m-am trezit mi sa spus ca copilul sa nascut mort 5 min,iar lipsa oxigenului ia afectat creierul, copilul meu statea in incubator la aparate,nu misca nu plangea si nu putea respira singur ci printr-un aparat. am fost distrusa. l-am dus la un alt spital sa i se faca MRI scan,dupa 4 zile doctorii mi-au spus ca creierul e afectat 90% si ca nu are nici o sansa sa traiasca. dupa 10 zile Danny a murit. poate ca daca moasa mea si-ar fi dat seama de ce am nu se intamplau toate astea. acum trebuie sa astept aprox 1 an de zile ca sa incerc iar. sper sa nu se manifeste si la a 2 a sarcina,o sa fiu foarte atenta. o singura poza am cu copilul meu. va doresc multa sanatate si bafta tuturor gravidelor si mamicilor.

    Raspunde la acest comentariu
  6. Anda
    Andatrimis la 22/12/2011

    Foarte bun articolul. Eu tocmai am terminat cu preeclempsia. Acum 3 saptamanai, in regim de urgenta, am dat nastere prin cezariana la o fetita micuta-micuta a doar 30 de saptamani de sarcina. Bebita sa prezentat la nastere bine, dar e inca in spital - in incubator. In 4-5 saptamani daca lucrurile merg bine ne-o vor da acasa.De la saptamana 28 de sarcina am fost diagnosticata cu preeclempsie si am fost tinuta sub supraveghere si tratament la spitalul universitar din Rotterdam. La 2 saptamani preeclempsia a ajuns in faza acuta. Am fost tratata cu sulfat de magneziu (perfuzie 48 de ore, apoi 12 ore pauza, dupa care din nou 48 ore perfuzie...). Va pot spune ca dupa primele 12 ore de magneziu te gandesti cum vei rezista pana la sfarsitul celor 48 de ore. Efectele adverse sunt atat de puternice. De asemeni analize ale ficatului si rinichiului erau facute o data la doua zile, iar testele de urina in fiecare zi. Tensiunea imi era verificata din 10 in 10 minute -in perioadele de criza - si uneori varia de la 150/99 la 180/92 la 160/115 (eu in mod normal am 120/80). La 2 saptamani de la nastere tensiunea a revenit la 120/90 si celelalte simptome au disparut. Regulat voi merge la control atat pentru mine, cat si pentru bebita.Pentru ca preclempsia este o boala atat de periculoasa in sarcina, si riscurile letale sut atat de mari, in centrul universitar din Rotterdam se face cercetare in aceasta directie. In faza acuta a bolii sunt putine variante de ales. Ei vor sa vada ce este mai bine in cazurile de preeclempsie: tratarea bolii (care nu da tot timpul roade) SAU terminarea sarcinii (1) prin inducerea nasterii (in cazul sarcinilor mai aproape de termen) sau (2) prin cezariana. In 1-2 ani rezultatele studiului vor aparea in revistele de specialitate internationale, asa ca domnilor si doamenlor doctor, va rugam ramaneti up to date.

    Raspunde la acest comentariu
  7. doctorulpilula
    doctorulpilulatrimis la 21/11/2011

    1. Masurarea tensiunii areriale si a temperaturii sunt examinari de rutina obligatorii ca si examenulobiectiv2. In sarcina exista un protocol specific3. Din cate stiu eu sulfatul de magneziu a fost retras de pe piata (pasamite) din cauza ca nu corespundea normelor dpdv al calitatii conservatului sau asa ceva. Am inteles ca se va remedia. Oricum, e important ca nu a fost scos din cauze care tin de practica medicala, fiind unul din cele mai eficiente medicamente pentru controlul TA nu numai in sarcina. Are deasemenea multiple alte efecte benefice: actiune spasmolitica, antianafilactica, anticonvulsivanta si sedativa (de scurta durata). Are actiune spasmolitica asupra tetaniei femeii gravide sau asupra tetaniei uterine din ruptura de placenta. Actioneaza asupra musculaturii bronsice. Exercita in acelasi timp actiune antiemetizanta si antisoc. 4. Sunt de parere ca TA trebuie apreciata in context clinic. Intr-adevar 150/105 este o tensiune cam mare dar care ar putea fi justificata de multe alte conjuncturi cum ar fi un atac de panica sau de febra. Anamneza va ghida diagnosticul, iar simptomatologiava ghida interventia in urgenta.

    Raspunde la acest comentariu
  8. elena
    elenatrimis la 21/2/2012

    snt in luna a-vi-a de sarcina cred ca am preeclamsie, am tensiunea 160 cu 110, nu am putut merge la un medic din cauza unor probleme materiale, abia acum m'am programat pentru un control, am 36 de ani si sunt la prima sarcina, am mainile super umflate si acum mi sau umflat si piciorele, am citit despre asta si vad ca este o problema chiar grava, credeti ca se poate monitoriza boala aceasta??? deja sunt panicata...

    Raspunde la acest comentariu
  9. alexandra
    alexandratrimis la 10/11/2009

    preeclamsia este o problema grava pentru mamici si copii, mai ales daca nu este depistata la timp. cereti medicului sa ia tensiunea si sa faca analize de urina inca din luna a 4-5a de sarcina. riscurile sunt atat de mari ca pot ajunge la pierderea ambilor...singura substanta care scade tensiunea este sulfatul de magneziu care nu se gaseste in spitale, in romania, in farmacii, nu se mai fabrica de cativa ani... din lipsa unei fiole se pot pierde vieti. se fabrica in basarabia.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim). | Toate campurile trebuie completate!

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. �ți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Tema: