Aceasta este versiunea pentru imprimanta a acestui articol.
Veti fi redirectat catre articolul original in 3 secunde. Daca nu, apasa pe sageata...


Cand se rupe apa: cum, de ce si ce urmeaza

-  despre ruperea apei (amniotice), cand, de ce si ce urmeaza, veti citi:
De unde stiu ca mi s-a rupt apa?
Momentul ruperii membranelor
Ce se intampla cand se rupe apa?
Cum arata lichidul amniotic?
Nu pot sa-mi dau seama daca mi s-a rupt apa sau e vorba despre altceva
Ce urmeaza dupa ruperea apei?
Despre nastere trebuie citit
Informatia te va face mai puternica
Despre frica de nastere mai cititi:
Forumul dedicat nasterii: S-a mai nascut o stea
 

De unde stiu ca mi s-a rupt apa?

Ca sa zicem asa, uneori este extrem de evident ca vi s-a rupt apa, deoarece simtiti un mare val de lichid care va trece prin haine si pur si simplu n u poate fi confundat cu nimic altceva. Alteori, totusi, se intampla intr-un mod mai subtil, incat este de inteles ca ruperea apei sa fie confundata cu o secretie vaginala sau cu o pierdere de urina  ambele fenomene fiind comune in perioada sarcinii.

Momentul ruperii membranelor

Ruperea membranelor, denumirea tehnica a ruperii apei, se poate produce inainte sau in timpul travaliului. Cand se produce inainte de travaliu, adesea inseamna ca travaliul este iminent. Trebuie sa anuntati medicul, iar acesta va va recomanda sa mergeti la spital sau la maternitate, chiar daca travaliul nu a inceput.

Daca vi se rupe apa inainte sa impliniti 36 de saptamani de sarcina, ingrijirile medicale si antibioticele va pot ajuta sa extindeti perioada sarcinii cu zile sau saptamani intregi.

Ideea de baza este ca indiferent de varsta sarcinii, ar trebui sa anuntati medicul imediat ce suspectati ca vi s-a rupt apa. 

Ce se intampla cand se rupe apa?

Inca de la inceputul sarcinii, bebelusul a fost inconjurat si protejat de un sac ce continea ceea ce se numeste lichid amniotic,. Lichidul protejeaza bebelusul, ferindu-l de lovituri si de infectii.

Aproape toate femeile insarcinate se intreaba cum va fi cand li se va rupe apa. Multe femei, apropiindu-se de finalul sarcinii, sunt ingrijorate de posibilitatea sa li se rupa apa in public.

Probabil ca si dumneavoastra va intrebati daca ar trebui sa aveti la dumneavoastra intotdeauna un rand de haine de schimb sau daca ar trebui sa stati in masina pe o folie de plastic sau de cauciuc.

In realitate, numai la circa 10 procente dintre femei se produce ruperea sacului amniotic inainte de inceperea travaliului, deci este posibil sa nu vi se intample decat cand sunteti deja in travaliu, internata in spital. Iar daca ati mai fost insarcinata si vi s-a mai rupt apa inainte de travaliu, experienta anterioara nu are influenta asupra a ceea ce se va intampla de data asta.

Cand vi se rupe apa, ati putea avea o senzatie de rupere si sa simtiti fie un val fie o scurgere, deoarece o parte din lichidul amniotic vi se scurge prin vagin (poate cobori in jos pe picior). Unele viitoare mame nu stiu sigur ce se intampla. Oare copilul a lovit vezica sau s-a rupt apa? (O mamica a relatat ca dormea intr-un pat cu saltea de apa si a fost convinsa ca s-a spart salteaua!)

Unele femei observa ca dintr-o data au lenjeria uda. Acest lucru nu se remediaza nici dupa schimbarea mai multor randuri de lenjerie. In acest caz, va trebui sa folositi un tampon absorbant si sa va intindeti vreo 30 de minute. Daca simtiti un mic val cand va ridicati, este posibil ca sacul amniotic sa se fi rupt; ar trebui sa anuntati medicul, iar acesta sa va recomande ce sa faceti mai departe.

Dupa ce vi se rupe apa, lichidul poate continua sa se scurga incet pana cand nasteti. Acest lucru se intampla deoarece lichidul amniotic contine si urina fetala, pe care bebelusul continua sa o produca chiar si dupa ruperea sacului amniotic.

Cum arata lichidul amniotic?

Lichidul amniotic poate fi incolor, roz, maro sau verde. De asemenea, are un miros neobisnuit, pe care unele persoane il compara cu mirosul solutiilor de curatat folosite in gospodarie. Daca lichidul este galbui si miroase a amoniac, probabil ca este vorba despre o pierdere de urina. Acest lucru se intampla frecvent la sfarsitul sarcinii.

Daca lichidul pe care il eliminati este maro sau verde, nu uitati sa-i comunicati medicului si aceasta informatie atunci cand il sunati. Acest lucru poate insemna ca bebelusul a eliminat deja fecale in uter, situatie in care se spune ca lichidul are pete de meconiu.

Nu pot sa-mi dau seama daca mi s-a rupt apa sau e vorba despre altceva. Ce trebuie sa fac?

In cazul in care nu puteti stabili daca vi s-a rupt apa, o asistenta sau un medic pot face un test in cabinet. Folosind un speculum pentru a vedea in interiorul vaginului, poate fi prelevata o mostra de lichid cu un aplicator cu varf de bumbac, care apoi poate fi aplicat pe hartie de turnesol si pe o lamela de microscop. Hartia de turnesol indica nivelul pH-ului din lichid. Daca vi s-au rupt membranele, hartia isi va schimba imediat culoarea, deoarece lichidul amniotic este mult mai alcalin decat secretia vaginala normala.

La microscop, specialistul va cauta un model de feriga (asemanator frunzelor de feriga) alcatuit din saruri care cristalizeaza in timp ce se usuca lichidul. Uneori acest test nu arata clar ca membranele s-au rupt, deoarece lichidul se poate scurge intermitent si poate nu s-a scurs la prelevarea probei pentru test. Ecografia poate fi utila intr-un asemenea caz pentru a vedea cat lichid a ramas in jurul bebelusului.

Ce urmeaza dupa ruperea apei?

Daca sunteti aproape de termen si vi s-au rupt membranele, travaliul incepe de obicei dupa 24 de ore. Daca nu aveti inca 36 de saptamani de sarcina, este mai putin probabil sa intrati in travaliu. Daca vi s-a rupt apa la termen si nu a inceput travaliul, multi medici recomanda inducerea travaliului pentru a evita patrunderea infectiilor in uter, cata vreme sacul protector are acum o deschidere.

Daca inducerea travaliului va duce la nasterea prematura a copilului, avantajele inducerii travaliului sunt comparate cu riscul nasterii premature si adesea este folosita abordarea  asteptam si vedem ce se intampla . Medicul va discuta cu dumneavoastra despre avantajele si dezavantajele inducerii travaliului in situatia specifica in care va aflati.

Ruperea apei poate fi primul indiciu ca bebelusul dumneavoastra este pe drum!

Asigurati-va ca aveti bagajele pregatite si ca medicul este disponibil: sunteti pe punctul de a incepe o calatorie uimitoare.

Despre nastere trebuie citit si:

  

Informatia te va face mai puternica

Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea sarcinii in 40 de saptamani ... si luati legatura cu alte "colege de generatie". Va puteti creea un grup de burtici secret unde puteti comunica in maxima confidentialitate. Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.
Cititi pe forumul Nasterea unei stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.

 Forumul dedicat nasterii: S-a mai nascut o stea

Nasterea unei stele 
Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite

autor: redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2017
Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com