Vaccinurile devin mai putin eficace dupa varsta de 40 de ani

Sistemul imunitar nu mai functioneaza la fel dupa 40 de ani!

Timusul se micsoreaza incepand cu pubertatea
Celulele T de memorie
Odata cu varsta, vaccinurile devin mai putin eficace
Despre sistemul imunitar si cum sa scapati de gripa si raceala

Sistemul nostru imunitar ne protejeaza de virusi, bacterii si paraziti

Sistemul nostru imunitar ne protejeaza de virusi, bacterii si parazitisi este alcatuit din mai multe tipuri de celule, fiecare cu rostul ei - la fel ca si soldatii intr-o armata. Cu toate acestea, un sistem imunitar imbatranit are mai putini recruti noi pentru a lupta cu invadatorii necunoscuti, iar cei vechi sunt obisnuiti sa lupte doar cu tipurile de "inamici" pe care le-au intalnit deja.

Dr. Donald Palmer, profesor imunolog la Imperial College din Londra, spune: "La varsta de 65 de ani nu mai avem gama larga de celule necesare pentru a lupta impotriva infectiilor noi, iar cele vechi sunt epuizate."

Un grup de celule ale sistemului imunitar numite "celulele naive T" patruleaza prin corp si dau alarma cand detecteaza infectii. Cu toate acestea, putine dintre acestea se regenereaza pe masura ce imbatranim, pentru ca timusul - o glanda mica in spatele sternului - se micsoreaza incepand cu perioada de pubertate.

In plus, sistemul nostru imunitar are un "magazin" de arme adaptate la "dusmanii" intalniti anterior, dar "memoria" sa devine mai putin eficienta. In acelasi mod in care ne luptam sa ne amintim nume pe masura ce imbatranim, sistemul imunitar se lupta sa-si aminteasca daca a mai intalnit o bacterie sau virus inainte.

Profesorul Arne Akbar, imunolog la University College din Londra, spune ca celulele de memorie - cunoscute sub numele de "celulele T de memorie" - sunt "soldatii" cei mai importanti ai sistemului imunitar. Ele ne protejeaza, dar nu in acelasi fel ca si celulele tinere."

Alte celule ale sistemului imunitar devine mai putin eficace, de asemenea. De exemplu, neutrofilele, care sosesc rapid la locul unde sunt leziuni si ingera invadatorii, imbatranesc odata cu varsta. Experimentele profesorului Janet de la Universitatea Birmingham arata ca celulele neutrofile la persoanele in varsta au eficienta injumatatita la  distrugerea bacteriilor, comparativ cu cele de la adultii tineri. O consecinta importanta a uzarii sistemului nostru imunitar este faptul ca vaccinurile, care stimuleaza sistemul de aparare, devin mai putin eficace.

/Images/imun1.jpg

Un studiu realizat de oamenii de stiinta austrieci a descoperit ca eficacitatea vaccinului antitetanos scade incepand cu varsta de 40 de ani. La 60 de ani, 16% din cei vaccinati in ultimii cinci ani nu au mai fost pe deplin protejati. Si vaccinuri impotriva gripei isi scad eficacitatea la 30-40% la persoanele cu varsta de 65 de ani si peste.

Anul trecut, Guvernul a anulat programul de vaccinare impotriva pneumoniei la persoanele de peste 65 de ani dupa ce expertii au sustinut faptul ca protectia pe care acestea o ofera este slaba si de scurta durata la persoanele in varsta. O abordare noua este de a injecta vaccinul in piele in loc de tesutul de mai jos, astfel cum apare aceasta pentru a crea un raspuns mai bun in sistemul imunitar.


Despre sistemul imunitar si cum sa scapati de gripa si raceala mai cititi:

Va recomandam sa mai cititi: Sanatatea familiei:

 

autor: redactor desprecopii.com Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate (c) 2013