Feminitatea nu sta in sani...

Feminitatea nu sta in sani...


1. Pai 87% nu inseamna ca e bolnava
2. Pai oricum poate sa faca si asa
3. Pai da, dar ea avea acces la reconstructii facute de plasticieni celebri etc
4. Pai putea sa astepte, cu controale regulate, sa faca boala, si dupa aia vedea
5. Pai putea sa o faca fara tam tam

Pe 21 mai o sa sarbatoresc un an si o luna de cand am aflat de diagnosticul meu de cancer la san. Si tot ce spun mai jos e din partea asta a baricadei...

1. 'Pai 87% nu inseamna ca e bolnava. Nebuna sa fie sa isi scoata fara sa aiba nimic'

Pentru mine, daca vad dimineata la meteo ca sunt 50% sanse sa ploua, imi iau umbrela. E o sansa mult mai mica decat 50%. Daca as primi un 'mesaj' ca daca joc duminica la loto am sanse 75% sa castig, as juca. Nebuna as fi sa nu o fac...

Ei, asa e si cu chestia asta. Avea sanse foarte mari sa faca.

2. 'Pai oricum poate sa faca si asa'

Da, dar probabilitatea sa faca este muuult diminuata. Eu nu mi-as lua umbrela daca ar fi 5% sanse sa ploua. As merge la risc.

3. 'Pai da, dar ea avea acces la reconstructii facute de plasticieni celebri etc'

Din momentul in care am aflat de diagnosticul meu, mi-am vrut sanul scos. Nu am vrut sa aud de lumpectomie. Pur si simplu sanul meu a devenit inamicul meu nr 1. Vroia sa ma omoare. Asa ca trebuia sa il elimin inainte de a ma elimina el pe mine.

Eu nu am suferit deloc pierderea, chiar m-a ''eliberat', am proteza (de aia de pus in sutien), par 'normala', am o cicatrice care nu ma infioara cand ma uit in oglinda si am o viata cat se poate de normala fara trauma ca nu mai am un san. Am vrut sa il scot si pe celalalt, dar au fost discutii si medicul nu a fost de acord. Eu l-as fi scos fara nici o urma de regret. Poate sunt eu mai sadica.

4. 'Pai putea sa astepte, cu controale regulate, sa faca boala, si dupa aia vedea. Ca in SUA , te vindeci daca ai stadiu incipient'

Pai cu cancerul e cam asa....odata ce il faci, nu ai absolut nici o garantie ca nu se intoarce. Poti sa ai un nodul de 0.5 mm foarte agresiv care sa fi transmis celule prin corp inainte sa apuci urmatorul control.Sau poti sa fi declarat stadiul I cu 95% sanse sa mai prinzi urmatorii 5-10 ani, si totusi sa fi in aia mai putini norocosi care, datorita agresivitatii tumorei, dupa 5 ani nu mai sunt. Si iar revenim la procente. Deci odata declansata boala trebuie urmat tratament (care include si mastectomie, dar poate si chimio, radio, tratament hormonal, menopauza precoce, etc), pe care Angelina l-a evitat.

5. 'Pai putea sa o faca fara tam tam'

Poate putea....eu nu fac tam tam cand am mai scris pe forum despre asta . Mi se pare ideea ca uite, am avut, eram insarcinata, pot totusi avea un copil sanatos. ''Uitati ca se poate, daca patiti ca mine, sa fiti sanatoase si voi si copilul.Nu trebuie sa avortati, nu trebuie sa respingeti tratamentul. Se poate' - nu vreau sa fac pe eroina ci doar sa demonstrez ca nu e un capat de lume.

Sunt  multe femei infricosate de ideea ca extirparea unui san, nu mai zic a doi, le va lipsi de feminitate. Sunt femei care prefera sa ajunga la metastaze decat sa scoata sanul. Nu stiu cum se explica psihologic asta.

/Images/angelina-jolie-cancer-la-san.jpg

Exemplul Angelinei mie imi arata (sau mi-ar arata, daca as fi avut teama ca nu o sa mai fiu asa feminina), ca uite ca feminitatea ei nu statea in sani. Ca daca ea, actrita la care saliveaza o gramada de barbati, a recunoscut public, si-a pus un 'stigmat', atunci eu, ca femeie normala, pot sa trec prin ceea ce a trecut ea.

Mie mi se pare o decizie extraordinara. Daca as fi putut sa o fac inainte, as fi facut-o fara urma de ezitare. Doar ca nu m-am gandit ca o sa mi se intample mie.

Acest mesaj a fost desemnat Topicul lunii mai 2013 si a castigat ACEST premiu.

Va recomandam sa cititi in totalitate subiectul de pe forumul desprecopii.com AICI


Despre cancerul de san mai cititi si urmatoarele:



 

Topicul lunii pe forum

Voce si suflet a comunitatii Desprecopii

 Forumuri recomandate

  Discutii generale
LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste. In discutii generale puteti posta orice doriti!

  Parintii intreaba, parintii raspund!
Despre MESERIA DE PARNTE. In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti
(Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

 In unul sau in doi... mergem mai departe!
Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!

 autor: tzitziri membru desprecopii.com -  Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2013