Vitaminele cresc calitatea spermei

Vitaminele cresc calitatea spermei

 

Factori ce scad productia de sperma
Cum poate fi imbunatatita calitatea spermei
Mai multe informatii despre infertilitatea la barbati

Problema infertilitatii masculine a revenit tot mai des in atentie in ultimii ani, specialistii ajungand la concluzia ca barbatii sunt in aproape la fel de multe cazuri ca si femeile responsabili de esecul in ceea ce priveste conceperea unui copil.

Un studiu realizat in 1992 in mai multe tari occidentale a scos la iveala faptul ca barbatii din zilele noastre produc mai putin de jumatate din cantitatea de sperma pe care o produceau bunicii lor la aceeasi varsta, ceea ce explica o parte dintre cazurile de infertilitate masculina.

De altfel, infertilitatea masculina ar putea fi clasificata in doua categorii: probleme asociate cu producerea spermei si probleme legate de modul in care sperma este eliberata. Cele mai multe probleme sunt cauzate de producerea spermei si ele se refera deopotriva la cantitatea de sperma, la forma si structura spermatozoizilor, la mobilitatea lor. Fiecare dintre aceste aspecte poate sta la baza infertilitatii. De aceea, este important de stiut care sunt factorii ce afecteaza negativ productia de sperma si care sunt cei care o pot imbunatati.
 

Factori ce scad productia de sperma

Factorii nutritionali si de mediu - Exista foarte multe studii care incearca sa descopere mecanismul prin care nutrientii din alimente si mediul in care traim pot afecta producerea de sperma. Cert este ca pentru a produce sperma de calitate, organismul are nevoie de foarte multe substante nutritive, iar daca aceste substante nu sunt disponibile la momentul oportun, atunci spermatogeneza poate fi afectata. Alimentele organice au, se pare, adevarate virtuti in cresterea cantitatii de sperma. O dovedeste un studiu intreprins in Danemarca, in care au fost implicati fermieri care isi cultiva produsele fara sa foloseasca pesticide sau fertilizatori chimici. Cantitatea de sperma produsa de barbatii care consuma astfel de alimente organice este de 2 ori mai mare decat in cazul celor care nu consuma decat sporadic hrana organica.

Fumatul si consumul de alcool - Barbatii care fumeaza peste 20 de tigari pe zi produc mai putina sperma, iar spermatozoizii lor sunt mai putini mobili. Tutunul contine peste 4000 de substante chimice, dintre care foarte multe pot afecta si producerea de sperma. La fel, alcoolul afecteaza cantitatea de sperma produsa, calitatea acesteia, precum si nivelul de testosteron din organism. 80% dintre alcoolicii cronici sunt sterili, iar alcoolul este cunoscut ca fiind unul dintre principalii factori ai impotentei. Se pare insa ca si consumul moderat de alcool afecteaza sperma. De aceea, atunci cand un cuplu vrea sa conceapa un copil, este de preferat sa evite consumul de orice fel de toxine, inclusiv de alcool, cu trei luni inainte de a concepe, intrucat sperma are nevoie de aproximativ 72 de zile pentru a se maturiza.

/Images/fertilitate-tigari.jpg

Varsta - Pana de curand se credea ca inaintarea in varsta nu afecteaza in niciun fel capacitatea de reproducere masculina. Exista, de altfel, suficiente cazuri de barbati care au devenit tatici, dupa 50 - 60 de ani. Se pare insa ca varsta nu le afecteaza doar pe femei in ceea ce priveste fertilitatea si ca barbatii sunt si ei expusi mai multor probleme odata cu inaintarea in varsta. O echipa de cercetatori canadieni a ajuns la concluzia ca ADN-ul spermei se modifica odata cu imbatranirea organismului si ca asta poate conduce la infertilitate, la pierderea unei sarcini sau chiar la probleme de sanatate ale bebelusului. Observatiile ii privesc mai ales pe barbatii cu varsta peste 45 de ani. Cercetarile se afla insa inca pe un teren ambiguu in aceasta zona.
 

Cum poate fi imbunatatita calitatea spermei

Suplimentele de vitamine imbunatatesc calitatea spermei si o dieta adecvata, pe baza alimente bogate in vitamine pot creste sansele de a concepe un copil pe cale naturala. Dintre substantele nutritive, 5 sunt de maxima importanta pentru producerea unei sperme de calitate:

Zincul - Joaca un rol important in formarea spermei si in mentinerea mobilitatii spermatozoizilor. Pentru barbatii care au un nivel scazut de zinc in lichidul seminal, administrarea a cel putin 240 mg de zinc pe zi poate creste cantitatea de sperma.

Vitamina C - Protejeaza sperma de oxidare si previne aglutinarea ei (vascozitatea excesiva). Barbatii care sufera de aceasta problema si urmeaza un tratament care include administrarea de 200 - 1000 mg pe zi de vitamina C isi maresc sansele de a concepe un copil.

Arginina - Este o substanta necesara producerii spermei. Studiile arata ca un tratament indelungat cu arginina creste cantitatea de sperma, precum si calitatea acesteia.

Vitamina B12 - Este necesara pentru a mentine fertilitatea. Studiile arata ca o cantitate de 1500 mg pe zi, administrata timp de 2 pana la 13 luni creste cantitatea de sperma cu 60%.

Vitamina E - Deficitul de vitamina E este o cauza dovedita a infertilitatii la animale. Desi nu exista dovezi certe in aceasta privinta, se pare ca vitamina E are o influenta si asupra fertilitatii la oameni. Suplimentarea ei in organism poate mari sansele de fertilitate prin scaderea cantitatii de radicali liberi ce afecteaza celulele din sperma.

Cu alte cuvinte, infertilitatea masculina este o problema complexa, ale carei solutii sunt greu dar nu imposibil de gasit, atata timp cat sunt avuti in vedere toti factorii care o pot determina. In societatea generatoare de stres in care traim, organismul ne este supus zilnic la provocarea de a-si face rost de cat mai multe vitamine si substante nutritive pentru a functiona la parametri normali. Iar producerea spermei este unul dintre aspectele esentiale ale unei functionari normale a organismului barbatilor.
 

Mai multe informatii despre infertilitatea la barbati:



 

Forumuri de suport ale aspirantilor la calitate de parinti


Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente.
Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

 
 

autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2013