Cum recunosti cand bebelusul tau prematur este bolnavior

Semne generale de boala
Somnolenta extrema

Scaune moi

Mai putine scutece umede

Varsaturi

Semne de boli grave

Forumul parintilor cu bebelusi prematuri
Tot despre bebelusul prematur, mai citeste


Desi medicii fac toate eforturile pentru a lasa acasa doar bebelusi sanatosi, bebelusii nascuti prematur au un risc mai mare in fata bolilor. Daca bebelusul pare bolnavior, aveti incredere in instinctele dvs si vizitati medicul pediatru. Multi copii arata semne clare atunci cand sunt afectati de ceva, si cunoscand aceste semen, puteti comunica mai clar atunci cand medicul intreaba "Ce este in neregula cu copilul dvs?"

Semne generale de boala valabile la orice bebelus

Multe semne de boala la copii sunt aceleasi, indiferent de ce tip de boala are bebelusul prematur. Aceste simptome pot fi vagi si greu de recunoscut. In cazul in care acestea sunt persistente sau prezinta o schimbare de la rutina obisnuita a copilului, un apel telefonic la pediatru este in ordine. Ar trebui sa nu ezitati sa sunati medicul daca sunteti ingrijorat, mai ales atunci cand sunteti incepator in a avea un copil nascut prematur acasa.  Aveti incredere in instinctele dumneavoastra.

Somnolenta extrema

Nou-nascutii, in special cei nascuti prematur, nu dorm foarte mult pe timp de noapte. Daca bebelusul pare a dormi mai mult decat de obicei, mai ales daca va este greu sa il treziti la hranire, puteti suna medicul pediatru.

Scaune moi

Bebelusii prematuri alaptati la san au de obicei mai multe scaune galbene pe zi. Bebelusii hraniti artificial au, de obicei, unul sau mai multe scaune moi, cafeniu deschis, zilnic. Mergeti cu copilul la pediatru daca scaunele sale sunt foarte moi sau in principal compuse din lichid, pentru ca diareea poate provoca deshidratare.

Mai putine scutece umede

Daca bebelusul are mai putin de 6 scutece ude intr-o perioada de 24 de ore, poate fi deshidratat. Asigurati-va ca este alaptat la san sau biberon, la fel de des ca de obicei si sunati medicul pediatru. Medicul va poate ruga sa verificati copilul pentru alte semne de deshidratare.

Varsaturi

Multi bebelusi scuipa frecvent, dar scuiparea nu ar trebui sa fie puternica sau dureroasa. In cazul in care bebelusul premature vomita mai mult de 2 sau 3 ori intr-o zi, medicul dumneavoastra trebuie sa stie.

Semne de boli grave

Desi semnele de boala usoara pot fi vagi, semnele unei boli mai grave sunt de obicei mai usor de recunoscut .

In cazul in care bebelusul prezinta oricare dintre aceste simptome, sunati imediat medicul sau luati copilul la camera de garda:

- Dificultati de respiratie: daca bebelusul pare a respira greu, narile sunt evazate, sau trage aer atat de tare incat ii puteti vedea coastele atunci cand respira, are o tenta albastruie a buzelor sau a gurii, sau respira mai rapid decat 60 respiratii pe minut, consultati imediat medicul. Sunati la 112 sau luati copilul la cea mai apropiata camera de urgenta.

- Febra: febra, fenomenele de febra care ar fi de rutina la copiii mai mari sunt considerate grave la copiii sub aproximativ 3 luni. Temperatura unui copil ar trebui sa fie intre 36.5 si 37.5 C. O temperatura mai mare ar putea fi un semn de infectie, si trebuie sa apelati imediat medicul.

- Dificultati de hranire: daca bebelusul nu se va trezi sa manance, nu vrea sa manance, sau se observa o reducere a cantitatii de lapte matern sau formula in alimentatie, sunati imediat medicul.

- Roseata, dungi, inflamatie: inflamarea in jurul oricarei deschideri in organism este o conditie medicala grava, care justifica un tratament imediat. Bucati din cordonul ombilical, resturi de circumcizie, bucati de tuburi ramase de la gastrostomie, tracheostomii, precum si orice alte deschideri in organism pot provoca infectii. In cazul in care zona este calda, rosie, umflata, sau cu dungi, sunati medicul.

Tot despre bebelusul prematur

Somnul bebelușului prematur

Nu va asteptati ca un copilul prematur sa doarma toata noaptea timp de cateva luni. Spre deosebire de un copil nascut la termen, care ar putea dormi 6-8 ore pe noapte pana la varsta de 4 luni,… ... citeste mai departe



autor: desprecopii - Toate drepturile rezervate - desprecopii.com (c) 2013