Alimentatia bebelusului prematur

Ce mananca bebelusul nascut prematur
Infrunta emotiile nasterii premature cu sfaturile noastre
Pompeaza lapte pentru bebelusul tau
Despre alaptarea bebelusului: dosar complet
Ingrijirea mamei cangur pentru bebelusul prematur
Cum puteti ajuta bebelusul aflat in unitatea de terapie intensiva
Tot despre bebelusul prematur
Forumul special al parintilor cu bebelusi prematuri
 

Ce mananca bebelusul nascut prematur

Cu totii stim ca alaptatul intareste sistemul imunitar al copilului si sustine conexiunea emotionala dintre mama si bebelus. Totusi, atunci cand un copil se naste prematur, mamei nu intotdeauna i se permite sa-si alapteze copilul. Cei mai multi nou-nascuti prematuri, nascuti la 25-29 saptamani de gestatie, sunt hraniti intravenos sau printr-un tub.

Daca planificati sa alaptati, ar trebui sa-i spuneti medicului si moaselor imediat dupa nastere. Astfel, veti putea incepe sa mulgeti si sa stocati laptele pentru momentul in care bebelusul va fi pregatit sa-l primeasca.

Infrunta emotiile nasterii premature cu sfaturile noastre

Luati-va un ragaz in care sa va obisnuiti cu emotiile si sentimentele pe care le aveti
Cereti ajutorul celor din jur. Gasiti pe cineva cu care sa vorbiti, care a trecut prin aceeasi experienta si intelege perfect ce simtiti. Si unde in alta parte decat pe forumul Desprecopii.com la sectiunea speciala a mamicilor de bebelusi prematuri: Prematurii: Esentele tari / Esentele tari se tin in sticlute mici. Aici isi fac stagiul prematurii DC.
Permiteti-le si celor dragi sa petreaca timp impreuna cu bebelusul, astfel incat sa aveti si dumneavoastra un mic timp de respiro
Informati-va la zi despre ingrijirea bebelusului astfel incat sa va simtiti in largul dumneavoastra si sa fiti sigura de ceea ce faceti
Cautati alinare la membrii familiei
Faceti un album, faceti poze si reprezentati grafic progresele copilului  

Pompeaza lapte pentru bebelusul tau

Mergeti la unitatea de terapie intensiva a maternitatii oricand simtiti nevoia, chiar daca este 3 dimineata si v-ati trezit - sa pompati lapte pentru bebelus.

Sistemul digestiv al bebelusului si controlul asupra electrolitilor vor determina momentul in care este capabil sa primeasca laptele printr-un tub. Acesta este momentul in care incepeti sa folositi laptele pus la pastrare.

Atunci cand sistemul respirator al bebelusului este stabilizat, poate incepe sa fie alaptat. Cei mai multi bebelusi nascuti la 35-37 de saptamani de obicei pot incepe direct alaptatul. 

Despre Alaptarea bebelusului: dosar complet

A alapta sau a nu alapta?
Alaptarea
Mastita si blocarea ductelor sanului
Ce maninca mama cand alapteaza?
9 Mituri despre alaptare
Alaptarea si fertilitatea
Marirea productiei de lapte matern
Lapte de la san sau lapte praf?
Cand mama nu doreste sa alapteze
Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare
Rolul tatalui cand mama alapteaza 

Ingrijirea mamei cangur pentru bebelusul prematur

Ingrijirea mamei cangur inseamna asezarea unui bebelus prematur in pozitie verticala pe pieptul gol al mamei, permitandu-le contactul burtica pe burtica sau asezarea bebelusului prematur intre sanii mamei. Capul bebelusului este asezat astfel incat urechea lui sa se afle in dreptul inimii mamei. Multe studii au aratat beneficii semnificative ale acestei abordari.

Specialistii spun ca ingrijirea mamei cangur a ajutat bebelusii prematuri din urmatoarele puncte de vedere:

Temperatura corpului:  Studiile au aratat ca mamele isi sincronizeaza temperatura corpului cu cea a bebelusului. Studiile au conchis si ca atunci cand temperatura bebelusului scade, temperatura mamei creste pentru a incalzi bebelusul si invers.
Alaptarea: Ingrijirea mamei cangur permite acces rapid la sani, iar contactul piele pe piele stimuleaza lactatia.
Cresterea in greutate: Ingrijirea mamei cangur permite bebelusului sa doarma adanc, ceea ce-l ajuta sa-si conserve energia pentru activitati mai importante. Iar cresterea mai rapida in greutate inseamna o sedere mai scurta in spital.
Intimitate mai mare si atasament sporit

Cum puteti ajuta bebelusul aflat in unitatea de terapie intensiva

Exista si alte lucruri in afara de alaptat si ingrijirea mamei cangur pe care o mama si un tata le pot face pentru a ajuta la ingrijirea copilului in unitatea de terapie intensiva. Si mama si tatal ar trebui incurajati de catre personalul medical sa interactioneze cu bebelusul lor. Ca mama sau ca tata, este posibil sa nu va dati seama cum puteti interactiona cu bebelusul care are „montate si conectate” pe corpul lui mic atatea fire, aparate si mai este si inchis in incubator. In mod surprinzator, exista cateva lucruri pe care le puteti face:

Atingeti bebelusul cat mai mult posibil. Puteti face acest lucru prin atingeri delicate sau chiar prin mici miscari gen „tamponare”.
Vorbiti cu bebelusul. Bebelusul dumneavoastra este obisnuit cu vocile mamei si tatalui inca din burtica si se va simti bine sa va auda. In afara de vorbit, ii puteti citi sau canta.
Schimbati scutecul copilului.
Participati la prima baie a copilului. In functie de progresele bebelusului, puteti folosi prosoape textile delicate sau bureti in acest scop.
Luati-i dumneavoastra temperatura atunci cand este necesar.

Tot despre bebelusul prematur, mai citeste: