Cum sa construiesc un meniu sanatos pentru copilul meu?

Fazele de crestere ale copilului:

0-2 ani: Faza rapida
In aceasta perioada, crestere este extrem de rapida (in medie, 15 cm/an). Capacitatea de absorbtie intestinala a Calciului este maxima, putand atinge valori cu 50% mai mari decat la adulti.

3-8 ani: Faza de stabilizare
Nevoile de Calciu ale copiilor sunt de 2-4 ori mai mari decat ale adultului. Din acest motiv, aceasta perioada este fundamentala in mentinearea aportului recomandat de Calciu si a altor nutririenti esentiali (vitamina D, Fosfor).

Prepubertate si pubertate: Faza de accelerare
Rata de crestere se accentueaza (6-9 cm/an). Mineralizarea osoasa se intensifica: pana la 280 mg de Calciu sunt depozitate la nivelul scheletului in fiecare zi.

50% din masa totale de Calciu este depozitata intre nastere si varsta de 11-13 ani.

Pentru copii este foarte important sa manance de mai multe ori pe zi, deoarece "acumulatorul" lor de energie este mai mic decat la adulti, desi au nevoie de multa energie pentru a creste, a invata si a se juca.

Performantele din timpul zilei sunt influentate de alimentatie, mai ales de structura si distributia meselor. In general, copilul trebuie sa manance 5 mese pe zi: trei mese principale (mic dejun, pranz si cina) si doua gustari intre mese.

Cu micul dejun si gustarea de dinaintea pranzului, copilul preia 35% din necesarul de calorii zilnic. 30% din necesarul caloric se ia prin pranz, 10% prin gustarea de dupa amiaza si restul de 25% prin cina.

Cel putin doua mese principale din zi, de exemplu micul dejun si pranzul sau cina sunt mese reci. Componentele principale sunt painea respectiv fulgii de cereale si laptele sau iaurtul. La aceastea se adauga legume si/sau fructe proaspete.

Branza de vazi tartinabila, branza slaba sau sortimente de mezeluri slabe, in cantitati mici, rotunjesc masa. Asemenea mese rezi sunt importante pentru asigurarea cu proteine, calciu, vitamine si fibre.

In principal, masa calda consta in caz ideal din cartofi, orez natural sau paste din faina integrala cu legume, carne sau peste. La acestea se adauga in unele zile si putin carne sau peste. Aceasta combinatie furnizeaza in mod deosebit fierul si zincul usor asimilabil din carne, iodul si vitamina D din peste precum si proteine si vitamine.

Cele 2 gustari intermediare trebuie sa contina fructe si legume proaspete, care aigura vitamina C. Trebuie incluse laptele si produse lactate, importante deoarece furnizeaza calciul care este extrem de pretios pentru organism. La gustari pot fi incluse si produse sau prajituri, dar cu masura.

Pe tot parcursul zilei, este important sa se asigure si aportul de lichide necesar organismului. Corpul uman este alcatuit preponderent din apa, iar copiii au nevoie de alimente bogate in apa, distribuite uniform in timpul zilei. Setea se stinge in mod ideal cu apa potabila, apa minerala precum si cu ceaiuri din plante si fructe, fara adaos de zahar, pentru a nu creste inutil aportul caloric (asa numitele calorii goale).