Mos Craciun, vreau un smartphone!

Peste 40% dintre copiii sub 2 ani au folosit deja un smartphone...
Tableta si smartphone-ul - atractii irezistibile
Si dorintele de Craciun se schimba
Despre Craciun si cadouri
 
Atractia copiilor fata de tot ce inseamna tehnologie pare sa nu mai fie ceva surprinzator pentru nimeni. Adolescenti, copii, bebelusi, cu totii sunt fascinati de tablete si de cele mai noi gadgeturi din domeniu si asta in virtutea unei inertii tot mai puternice, sustinute, desigur, de initiative inedite ale producatorilor care nu rateaza nicio ocazie pentru a-si asigura potentialii cumparatori.

Peste 40% dintre copiii sub 2 ani au folosit deja un smartphone...

Trist este ca aceasta nebunie a tabletelor si smartphone-urilor ia proportii in ciuda faptului ca toti specialistii avertizeaza asupra efectelor negative ale folosirii lor de catre copii. Un studiu recent realizat in SUA de catre Common Sense Media arata ca peste 40% dintre copiii cu varsta mai mica de 2 ani au folosit deja un smartphone sau o tableta, in timp ce cu doi ani in urma, acelasi tip de sondaj indica 10%. Desigur, este vorba de telefoanele si tabletele parintilor, nu de gadgeturi personale, insa nu ar fi de mirare ca in curand, de Craciun, bebelusii sa primeasca cate un smartphone. De altfel, uitatul la televizor a cazut de ceva vreme pe locul al doilea in topul activitatilor preferate de copii, ce implica tehnologia.

Tableta si smartphone-ul - atractii irezistibile

Tableta si smartphone-ul au devenit atractii irezistibile pentru copiii foarte mici, datorita aplicatiilor special concepute pentru acestia. Joaca, desenatul, desenele animate si alte activitati sunt mult mai amuzante atunci cand este folosit suportul electronic. Nu trebuie scapat din vedere insa faptul ca, fara supraveghere adecvata, si fara un control riguros din partea parintilor, lucrurile pot foarte usor aluneca intr-o directie nedorita.

Fie ca ne place sau nu, tot ce tine de media are o influenta profunda asupra modului in care copiii se dezvolta, asupra comportamentului lor social. Singura modalitate de a maximiza efectul pozitiv al acestui fenomen si, implicit, de a micsoara efectele negative, este aceea de a constientiza in profunzime ce rol joaca toate aceste gadgeturi in viata lor, pentru ca, in fond, acesti copii s-au nascut si traiesc intr-o era digitala. Nu este de mirare, prin urmare, ca producatorii de gadgeturi speculeaza din plin acest lucru, inventand programe din ce in ce mai performante dedicate copiilor, in paralel cu programe de control parental care, cel putin in aparenta, sunt menite sa ii linisteasca pe parinti.

Si dorintele de Craciun se schimba

Daca ne lasam sau nu copiii sa foloseasca gadgeturile electronice inainte de o anumita varsta este, desigur, o decizie personala, pe care nu suntem datori sa o explicam nimanui. Poate doar copiilor insisi, pentru ca ei sunt cei care ar trebui sa constientizeze deopotriva si pericolele utilizarii frecvente a tabletei si a smartphone-ului. Ce ne facem insa daca in scrisoarea pentru Mos Craciun apar dorinte care inlocuiesc pe cele clasice, legate de jucarii si alte daruri adecvate varstei copilariei?

Cedam dorintelor sau ne zbatem aproape inutil pentru a ne convinge copiii ca nu este o idee tocmai potrivita pentru Mos?
 

Despre Craciun si cadouri, mai cititi :

autor: Anamaria Ghiban redactor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2013