Durerea de spate

Coloana vertebrala, supusa mereu solicitarilor fizice
Ce cauzeaza durerea de spate?
Cauze mecanice
Leziuni
Boli dobandite
Alte cauze
Cum se trateaza durerile de spate
Tratamentul durerilor cronice de spate

Poate ca cea mai putina atentie dam spatelui ... care ne aminteste ca exista atunci cand incep durerile de spate. Femeile abuzeaza mult de tacerea spatelui ... purtand tocuri mult prea inalte, pantofi inadecvati, carand copilul in brate prea mult si stand prea mult si prea incomd in fata computerului. Desigur, exista si o mostenire genetica care este responsabila de durerile de spate.

Statististic, boala de spate da de furca aproximativ 36% femeilor in lume si aprox 25% barbatilor.

Coloana vertebrala, supusa mereu solicitarilor fizice

Coloana vertebrala este mereu supusa greutatilor fizice, fie ca stam pe scaun, gatim la bucatarie sau asteptam autobuzul. Si tutusi, este 70% din participantii la un studiu american facut pe 1200 de persoane au raspuns ca durerea de spate a fost mai mare la sfasitul unui zile de munca petrecute la birou, comparativ cu persoanele care nu au petrecut nici o zi de munca in birou. Asadar, sedentarismul e primul inamic al spatelui. POZA COLOANA V

Ce cauzeaza durerea de spate?

Durerea de spate se intalneste cel mai des la persoanele de varsta mijlocie, desi pot fi afectate si persoanele mai tinere de ambele sexe. Este important insa sa stim ca durerea de spate este un simptom, nu o boala in sine. Ea poate fi provocata de:

Cauze mecanice

Poate cea mai comuna cauza mecanica este boala degenerativa a discului intervertebral. Aceasta nu este o boala propriu-zisa, ci mai degraba un termen folosit pentru a descrie modificarile ce se petrec la nivelul discurilor intervertebrale odata cu inaintarea in varsta. Odata cu trecerea timpului, discurile intervertebrale se deterioreaza si isi pierd capacitatea de amortizare. De aici vine si durerea de spate, atunci cand acesta este suprasolicitat. Alte cauze mecanice ale durerii de spate sunt spasmele musculare, tensiunea musculara si hernia de disc.

Disc intervertebral al coloanei vertebrale

Leziuni

Leziunile coloanei vertebrale, precum fracturile sau entorsele, provoaca dureri de spate cronice sau de scurta durata. Entorsele reprezinta lezarea ligamentelor si a structurilor capsulare care conecteaza fetele articulare cervicale si vertebrele. Fracturile sunt deseori provocate de osteoporoza, o boala care face ca oasele sa devina fragile. Leziunile pot fi provocate si de diverse accidente.

Fracturile sunt deseori provocate de osteoporoza

Boli dobandite

Multe probleme medicale pot provoca sau agrava durerile de spate. Acestea includ scolioza, care determina curbarea coloanei vertebrale, spondiloza; diverse forme de artrita, inclusiv osteoartrita, artrita reumatoida, spondilita anchilozanta; si stenoza spinala, care este o ingustare a canalului spinal, presand astfel maduva spinarii si nervii spinali.

Alte cauze:

sarcina;

• pietrele la rinichi;

endometrioza, o boala caracterizata de dezvoltarea unor celule similare cu cele care formeaza interiorul uterului (celule endometriale) in locatii aflate in afara uterului

• fibromialgia, boala care da stari de oboseala profunda si dureri musculare;

• infectiile si tumorile. Desi nu sunt cele mai obisnuite cauze ale durerilor de spate, infectiile le pot provoca daca apar la nivelul coloanei vertebrale (boala numita osteomielita), sau la nivelul discurilor vertebrale. Tumorile provoaca, de asemenea, rareori dureri de spate. Uneori se intampla totusi, in situatia in care acestea sunt localizate in spate sau, mai des, ca urmare a unui cancer generalizat.

Cum se trateaza durerile de spate

Dupa infectiile cailor respiratorii, durerea de spate este a doua cauza ca frecventa care aduce pacietul la medic:

- Primul lucru de facut in cazul in care ai dureri de spate este - mersul cat mai rapid la medicul ortoped.

Primul lucru de facut in cazul in care ai dureri de spate este - mersul cat mai rapid la medicul ortoped

- Durerea de spate nu se trateaza cu repaos la pat

- Fa modificari majore in alimentatie si practica un sport

- Scapa de cateva kilograme

- Metodele care implica folosirea infrarosiilor, a ultrasunetelor, a electroterapiei si a masajului nu ofera rezultate decat temporar.

- Mezoterapia care consta in injectarea unui mici cantitati de apa sterila sub pielea spatelui - atenueaza durerea la unii pacienti.

Mezoterapia consta in injectarea unui mici cantitati de apa sterila sub pielea spatelui

Centura lombara este eficienta in caz de accident traumatic, cum ar fi entorsa ligamentelor vertebrale sau ruptura musculara, cu conditia ca aceasta sa fie foarte rigida si purtata nu mai mult de 3 saptamani.

Tratamentul durerilor cronice de spate

Atunci cand cauza durerii de spate nu este determinata si e imposibil de determinat - dupa ce s-au eliminat in urma examenelor medicale ale boli care o pot provoca, durerea de spate se poate ameliora si trata cu ajutorul gimnasticii medicale sub indrumarea fizioteraputilor.

Se urmareste astfel:

- intarirea muschilor picioarelor

- intarirea muschilor situati de o parte si de alta a coloanei vertebrale si a celor abdominali

- invatarea si mentinerea unei atitudini posturale sanatoase si invatarea acelor miscari care sa solicite cat mai putin zona afectata

Pentru a obtine rezultate bune, gimnastica medicala trebuie practicata mai mult de o ora zilnic, timp de cel putin trei luni

Durerile cronice de spate se pot ameliona in urma unui tratament balnear in statiuni care au izvoare cu apa termala calda peste 34 grade. Asadar, cumparati un loc de tratament la baile Caciulata, Baile Felix, 1 Mai, Baile Herculane.

Unele persoane beneficiaza si de aportul Yoga - in cazul direrilor de spate. Durerea cronica de spate genereaza o stare de stres permament care poate agrava in continuare durereea de spate. 

Mai cititi si urmatoarele:

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


autor: desprecopii - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2013