Timpul liber pentru parinti si copii in Targu Mures

Timpul liber pentru parinti si copii in Targu Mures

Timpul liber in Targu Mures
Dintre aceste nevoi, parintii - si copii – ar aprecia...
Vacanta in familie

Sa fii parinte de copil in Targu Mures nu difera in mod semnificativ de acest statut in (aproape) orice alt oras provincial mediu din Romania. Problemele aferente cresterii unui copil se pliaza realitatii romanesti generalizate: de la emotiile nasterii in conditiile maternitatilor autohtone la dilemele alegerii serviciilor medicale corecte si implicit a tratamentelor adecvate in caz de boala pana la odiseea alegerii cresei, gradinitei, scolii sau liceului.

Avantajele unui oras relativ mic fac mai usoara activitatea de informare cu privire la servicii, calitatea si preturile aferente: oricand gasesti un vecin, amic sau coleg care-ti poate da recomandari cu privire la un anume pediatru sau o anume invatatoare. Dezavantajele, pe de alta parte, constau in inevitabila limitare a ofertei de servicii in comparatie cu capitala, spre exemplu.

Timpul liber in Targu Mures

In ceea ce priveste oportunitatile de petrecere a timpului liber pe care parintii din zona le au la dispozitie, oferta s-a diversificat semnificativ in ultimii ani, incluzand ca principale obiective:

- Platoul Cornesti: este o zona de agrement modernizata, cuprinzand spatii amenajate pentru joaca pentru toate varstele, inclusiv o tiroliana, o zona de Aventura Parc, casute cu povesti, terenuri pentru practicarea diferitelor sporturi. Situarea intr-o zona impadurita precum si proximitatea Gradinii Zoologice (cea mai mare din tara dupa ultimele extinderi, respectand normele europene) fac din aceasta zona un magnet pentru copiii si parintii mureseni, dar si din judetele invecinate, in special in perioada vacantelor scolare si la sfarsit de saptamana.

- Complexul Week-end este un alt loc preferat al copiilor, in orice anotimp, dar cu precadere in sezonul cald. Bazinele de diferite dimensiuni, inclusiv cel cu tobogan de apa, spatiile de joaca, terenurile de sport, terasele, gazonul bine intretinut, plimbarea cu barca pe raul Mures atrag toate segmentele de varsta.

- Teatrul de papusi Ariel, cu spectacole in limba romana si maghiara, cinematograful "Arta" din centrul orasului si complexul Cinema City din Promenada Mall reprezinta, si ele, posibilitati de petrecere placuta a timpului liber al prichindeilor.

- Activitati destinate copiilor, desfasurate atat in perioada anului scolar cat si in vacante, organizate de diverse institutii de educatie si cultura cum ar fi, spre exemplu, Palatul Copiilor sau Muzeul Judetean.

- Spatii de joaca pentru copii, amenajate in principalele centre comerciale dar si in alte locatii private.

Daca in ce priveste oferta de distractie si petrecere a timpului liber Targu-Mures sta bine in comparatie cu alte locuri din tara, exista evident aspecte care ar suporta imbunatatiri, care ar avea un impact pozitiv asupra cresterii si educatiei in conditii cat mai bune a copiilor si care ar usura sarcinile parintilor.

Dintre aceste nevoi, parintii - si copii – ar aprecia:

- Rampe de acces pentru carucioare. In prezent, acestea sunt limitate si nu constituie nici pe departe regula, ci exceptia. Institutiile de interes public ar trebui obligatoriu echipate cu ascensorii; altfel, mamicilor cu bebelusi le este practic interzis accesul;

- Piste de bicicleta – cel putin pe anumite artere. Calatoria cu bicicleta in Targu Mures este o aventura si pentru un adult; pentru un copil, acest lucru este imposibil. In prezent, pistele pentru biciclete sunt limitate pe lungimi pur simbolice iar copiii pot sa foloseasca bicicleta doar in parcuri sau pe trotuare;

- Mai multe restaurante child-friendly. Desi exista o serie de localuri care au ocazional activitati dedicate copiilor, ar mai incapea. De asemenea, existenta localurilor in care fumatul sa fie in totalitate interzis ar fi binevenita;

- Multi parinti din categoria celor foarte ocupati si fara o bunica la dispozitie ar aprecia initiative de baby-sitting pe perioade limitate, pentru situatii de urgenta.

- Oferta culturala adaptata spectatorilor mici ar putea fi diversificata: s-ar putea relua concertele-scoala ale Filarmonicii, destinate copiilor, pentru a le deschide apetitul pentru arta. De asemenea, Teatrul National si cele cateva teatre particulare din oras ar putea include in programul lor mai multe spectacole pentru copii, in special pentru preadolescenti, care sunt prea mari pentru spectacole de teatru de papusi si prea mici pentru spectacolele adultilor.

- Mai multe initiative din partea societatii civile axate pe segmentul copii. In special in contextul recent, care echivaleaza voluntariatul experientei de munca, ar fi binevenite din partea ONG-urilor locale initiative de genul tutoriat, mentorat, ore suplimentare, educatie civica /ecologica pentru copii.

Copiii sunt cea mai de pret avere a oricarei comunitati. Dincolo de acest truism, la Targu Mures, la fel ca in orice alt loc din tara,  aceasta afirmatie are nevoie de o confirmare concreta printr-o implicare reala a autoritatilor publice pentru sprijinirea nevoilor parintilor si imbunatatirea calitatii vietii copiilor. 

Despre vacanta in familie mai cititi si urmatoarele:

Vacanta la mare in Bulgaria

Sa zicem ca e un trend sa fii in ton cu moda daca mergi in concediu prin locuri cu nume rezonante...Bulgaria nu atrage neaparat ca si destinatie exotica... totusi Albena, Nisipurile de Aur si Sunny… ... citeste mai departe

Pentru suport, prietenie si atitudine, va recomandam urmatorul forum:

Hoteluri, pensiuni, vacante, concedii, calatorii...
Experiente de vacante si calatorii. Evaluari de hoteluri, pensiuni si recomandari. Toate testate de comunitatea DC!



autor: Nana - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014