Aceasta este versiunea pentru imprimanta a acestui articol.
Veti fi redirectat catre articolul original in 3 secunde. Daca nu, apasa pe sageata...


Obezitatea la varste fragede

Numărul copiilor obezi din România a crescut îngrijorător
Riscurile obezității instalate la o vârstă foarte fragedă
Părinții trebuie să supravegheze atent alimentația copilului
Atunci când regimurile alimentare nu dau roade

Numărul copiilor obezi din România a crescut îngrijorător în ultima vreme

Unul dintre principalele motive este apariția alimentației de tip junk-food accesibilă tuturor, atât din punct de vedere financiar, cât și prin numărul de fast-food-uri deschise peste tot. Consumul unor astfel de alimente ce conțin glucide rafinate și lipide saturate duce la o tulburare alimentară ce va dăuna ulterior copilului. De asemenea, un regim alimentar cu porții de mâncare ca pentru adulți, lipsa activităților sportive și chiar existența în familie a persoanelor supraponderale pot fi factori ce duc, din păcate, la o creștere anormală în greutate pentru copii.

Riscurile obezității instalate la o vârstă foarte fragedă

În general, riscurile obezității instalate la o vârstă foarte fragedă sunt foarte mari. „Cu cât obezitatea se instalează mai devreme, cu atât problemele pe perioada vieții adulte sunt mult mai grave: apar foarte devreme bolile cardiovasculare, apare diabetul, apar alte complicații precum dislepidemie, steatoză hepatică, probleme articulare, problemele neurologice.” explică Oana Dumitrache, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice Ponderas.

Părinții trebuie să supravegheze atent alimentația copilului

Părinții sunt cei care trebuie să supravegheze atent alimentația copilului lor. De multe ori, în cazul în care părinții observă o poftă excesivă de mâncare, tind să își supună fiul sau fiica la regimuri alimentare drastice, fără o supraveghere medicală atentă. Aceasta nu este însă cea mai bună soluție, pentru că pot deregla metabolismul celui mic, iar mai apoi poate suferi toată viața din această cauză.

Dacă cel mic are tendința de îngrășare, atunci părinții trebuie neapărat să se adrese medicului pediatru, care are și supraspecializare de nutriție, sau medicului nutriționist diabetolog, și atunci pot fi ajutați și îndrumați ce trebuie să facă. Se pot ține diete personalizate, copilul trebuie să facă foarte multă mișcare și, de asemenea, inclusiv părinții trebuie să își corecteze sistemul alimentar familial.” recomandă Oana Dumitrache

Atunci când regimurile alimentare nu dau roade

Atunci când regimurile alimentare nu dau roade, o soluție chirugicală pentru copiii obezi poate fi considerată operația de gastric-sleeve sau micșorare de stomac. În general operația este recomandată copiilor cu vârsta cuprinsă între 10-12 ani, însă datorită progresului tehnologic, ea poate fi făcută și la vârste mai mici. Gastric sleeve este singura intervenție bariatrică ce poate fi efectuată minorilor, pentru că nu este malabsortivă și nu intervine în procesul de creștere al copilului.

După această operație, organismul se va echilibra din punct de vedere metabolic, copilul va ajunge la o greutate normală, însă trebuie de asemenea menținut un ritm de viață cât de cât sănătos și multă mișcare pentru că în timp, dacă va recurge iar la obiceiuri nesănătoase de mâncare, există șansa de a redeveni supraponderal.

 Trebuie sa mai citesti neaparat:

Mancarea sarata ingrasa copiii

Cercetatorii sunt de parere ca gustarile sarate ar putea fi sursa care alimenteaza obezitatea din copilarie, dat fiind faptul ca, dupa consumul acestora, copiii isi potolesc setea cu bauturi… ... citeste mai departe

 Forumuri specializate ale comunitatii

Clubul scutecelor (1-4 ani)
Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 0 la 4ani

La Bucatarie
Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Bucatarii si bucataresele au cuvantul!

Retete sanatoase pentru copii - pe care le puteti face in casa, cu usurinta:

autor: Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014